• Informacje na temat:

    makaron faszerowany pieczarkami

Przepisy na temat: makaron faszerowany pieczarkami
  • Grzyby z makaronem

    Składniki: 750 g różnych grzybów (np. pieczarki, kurki, prawdziwki) 400 g makaronu Sól, pieprz 100 g wędzonego boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku Pęczek natki pietruszki Cytryna 4 łyżki oleju 2 łyżki masła   Przygotowanie: Grzyby oczyścić, większe pokroić. Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w grube plastry...

  • Conchiglioni faszerowane pieczarkami z sosem

    Składniki: - 18 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), - po 25 dag sera ricotta (ew. zmielony tłusty twaróg) i pieczarek, - 6 dag szynki, - 2 małe cebule, - po 1/2 czerwonej i żółtej(...), - 3 ząbki czosnku, - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżka masła, - sól, cukier, chilli Przygotowanie: 1. Makaron ugotować z odrobiną oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce. 2. Cebulę posiekać, zeszklić na...

  • Pora na pomidora! Zobacz przepisy

    Można przygotować z nich aromatyczny chłodnik, wypełnić je kaszą lub po prostu podać z makaronem. Cieszmy się trwającym sezonem na pomidory, które właśnie teraz zachwycają głębią smaku. I świetnie spisują się w każdej postaci, nie tylko na klasycznej kanapce.

  • Coś pysznego na obiad

    ....   Makaron z łososiem i cukinią Sposób przygotowania 1. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Makaron ugotuj al dente. Brytfannę wysmaruj oliwą. Wyłóż połowę ugotowanego makaronu.  2. Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry, usmaż na oliwie z obu stron. Przypraw solą oraz pieprzem.  3. Makaron wyłóż do miski, dodaj cukinię...

  • Proste przepisy na smakowite potrawy

    ...5-7 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Podawaj z makaronem.  Omlet z warzywami Sposób przygotowania 1. Fasolkę oraz pieczarki umyj i osącz z wody. Pieczarki oczyść z błony...

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę masła i cukier. Duś.  2. Rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i mleko, by powstał gęsty sos. Przypraw. W brytfannie ułóż płaty makaronu, zalej sosem(...) jaglaną. Napełnij bakłażany.  2. W brytfannie ułóż makaron, przykryj plastrami sera, ułóż bakłażany i zalej sosem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone posyp parmezanem i bazylią...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...przygotowania 1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały czas, by sos zgęstniał. Przypraw.  2. W brytfance ułóż makaron, brokuł i kalafior. Zalej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem i tymiankiem. Piecz 15 minut. w temp. 180 st...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce serem żółtym, jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  2. W naczyniu ułóż makaron z kurczakiem. Dodaj...

  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    ...tradycyjnych dodatków, takich jak ziemniaków, makaronów czy innych rodzajów kasz. Bardzo dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i ciepło czy na słono i słodko. Dietetyk Anna Osiecka proponuje kilka prostych...

Artykuły na temat: makaron faszerowany pieczarkami
  • Makaron to nie tylko spaghetti

    Faszerowane muszelki Składniki: •18 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle), Farsz: • 25 dag sera ricotta • 25 dag pieczarek • 6 dag szynki • 2 małe cebule czerwona i żółta papryka • pół(...) natki •3 ząbki czosnku • cebula • łyżka oliwy • łyżka masła • sól, cukier, chili. Zagotuj wodę z łyżeczką oleju, wrzuć makaron i ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Odcedź, ułóż muszle na ściereczce...

  • Faszerowane warzywa to jeden z najlepszych pomysłów na szybki, letni obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się doskonale, gdy nie masz ochoty na spędzanie w kuchni długich godzin. Fot. 123RF/Picsel Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Latem w sklepach znajdziemy mnóstwo sezonowych warzyw, które idealnie nadają się do podania w ten sposób. Jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do...

  • Zimowe grzybobranie

    Pieczarkowa z ziołami Składniki na 6 porcji: pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1-2 kostki bulionu grzybowego, 40 dag wołowiny (np. szponder lub łopatka), 30 dag pieczarek, 10 dag makaronu (kokardki(...) i zagotuj na wolnym ogniu. 4. Na każdy talerz nałóż porcję ugotowanego makaronu, zalej gorącą zupą i posyp obficie posiekanymi świeżymi ziołami. Przygotowanie: 60 minut Porcja: 365 kalorii Pieczarki...

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Smakołyki z ziemniaka

    Można z nich przygotować dziesiątki różnych potraw. Ziemniaki nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia. Mają pięć razy mniej kalorii niż makaron i są bardzo zdrowe.

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

  • Daj szpinakowi szansę!

    ...plasterki. 2. Cukinię dusić na łyżce oleju 3 minuty, dodać szpinak,  bazylię i sól. Dno naczynia do pieczenia nasmarować olejem, wyłożyć płatami makaronu. Rozprowadzić krem z ricotty i śmietany(...) blendera. Dodać startą skórkę z limonki, soki, czosnek  i poszatkowaną bazylię. 4. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachować 2/3 szklanki wody  z gotowania. Wlać ją do blendera...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • ...mieszanka idealnie dobranych składników i przypraw, które sprawią, że makaron spaghetti trafi na nasze stoły w zupełnie nowej odsłonie. Kombinacja zawierająca pomidory, zioła i wyrazisty aromat czosnku(...) aromatycznych przypraw doskonale sprawdzi się przy gotowaniu zarówno zup i kremów warzywnych, jak i różnego rodzaju kasz i makaronów. Dzięki połączeniu klasycznej kostki drobiowej i wyrazistego smaku liścia...

  • W ostatnich dniach Polacy zaczęli masowo zaopatrywać się w różnego rodzaju makarony. Jeśli i ty jesteś w tej grupie, sprawdź co pysznego możesz z niego ugotować. Fot 123RF/Picsel Makaron jest jednym z tych produktów, które najłatwiej jest przechowywać, gdyż nie psuje się i nie wymaga szczególnych warunków. O ile nie dostaną się do niego mole spożywcze, nadaje się do jedzenia przez bardzo długi czas. Nic więc dziwnego, że tak wielu z nas goromadzi go na tzw. "czarną godzinę". Tylko jakie...