• Informacje na temat:

    makaron al dente duze muszle

Przepisy na temat: makaron al dente duze muszle
  • Nadziewane muszle

    .... Przetrzyj przez sitko i zmiksuj z oregano. Dopraw do smaku. 3. Makaron ugotuj al dente. Muszle napełnij masą serową. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Polej sosem pomidorowym i posyp serem(...)Składniki: 30 dag makaronu conchiglioni, czyli duże muszle 30 dag sera ricotta 40 dag świeżego szpinaku 15 dag sera pleśniowego 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła...

  • Włoskie przysmaki - szybkie i proste!

    Nadziewane muszle makaronowe Składniki: 20 muszli makaronowych (conchiglioni), 500 g mielonego mięsa wołowego, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml passaty pomidorowej, sól, pieprz(...), a po chwili mielone mięso. Smaż 10 minut, następnie dodaj połowę passaty i gotuj kolejne 10. Muszle ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie (ok. 5 minut). Podgotowany makaron faszeruj sosem...

Artykuły na temat: makaron al dente duze muszle
  • Makaron to nie tylko spaghetti

    ...natki •3 ząbki czosnku • cebula • łyżka oliwy • łyżka masła • sól, cukier, chili. Zagotuj wodę z łyżeczką oleju, wrzuć makaron i ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Odcedź, ułóż muszle na ściereczce(...)Faszerowane muszelki Składniki: •18 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle), Farsz: • 25 dag sera ricotta • 25 dag pieczarek • 6 dag szynki • 2 małe cebule czerwona i żółta papryka • pół...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Pomysł na szybki obiad

    Smaczne i szybkie dania z makaronami w roli głównej.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • W ostatnich dniach Polacy zaczęli masowo zaopatrywać się w różnego rodzaju makarony. Jeśli i ty jesteś w tej grupie, sprawdź co pysznego możesz z niego ugotować. Fot 123RF/Picsel Makaron jest jednym z tych produktów, które najłatwiej jest przechowywać, gdyż nie psuje się i nie wymaga szczególnych warunków. O ile nie dostaną się do niego mole spożywcze, nadaje się do jedzenia przez bardzo długi czas. Nic więc dziwnego, że tak wielu z nas goromadzi go na tzw. "czarną godzinę". Tylko jakie...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Makaron to jedno z tych dań, które najchętniej przygotowujemy w polskich domach. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy brakuje nam czasu. Jest to niezwykle uniwersalny składnik, który doskonale sprawdza się w wielu różnych potrawach. Co powinniśmy o nim wiedzieć? Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół...

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...