• Informacje na temat:

    mąka żytnia razowa ciasto na pierogi

Przepisy na temat: mąka żytnia razowa ciasto na pierogi
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Smaki Litwy

    .... Napełnione masą czyste jelito powinno mieć około 15 cm długości. Vedarai znaczy po polsku żołądek. Kibiny, to duże zapiekane pierogi pochodzące z kuchni karaimskiej. Tradycyjne kibiny powinny być ze(...) potrzebnych do przyrządzenia tej smacznej potrawy. Amatorzy słodyczy na pewno zasmakują w sękaczach i stuliścach.     Sękacz to biszkoptowe ciasto z rożna pieczone na obracającym się wałku...

Artykuły na temat: mąka żytnia razowa ciasto na pierogi
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • To będą zdrowe święta!

    ...uznać za tradycyjną potrawę. Zjedzmy więc najpierw barszcz czerwony, z jednym lub maksymalnie dwoma uszkami. Dopiero potem podajmy śledzia i kolejne potrawy rybne. Pierogi czy kapustę zostawmy na koniec...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...przygotować święta zdrowe i bez chemii? Czegoś trzeba unikać? - Pierwsza zmiana, którą ja wprowadziłam to zmiana mąki - zamiast pszennej żytnia i orkiszowa. Mąkę warto zamienić nie tylko ze względu na gluten, który zawiera mąka pszenna. Gluten nie szkodzi każdemu, ale w pszenicy jest go taka ilość, że nie radzimy sobie z jego trawieniem. Z  mąki orkiszowej piekę świąteczne ciasta. Najpierw jednak...

  • Buszuj w zbożu

    Czym jest pełne ziarno? To wszystkie jadalne części ziarna zboża, czyli łuska, bielmo i zarodek. Mielone jest tylko raz (stąd mąka razowa), dzięki czemu produkowana z niego żywność dostarcza nie tylko węglowodanów złożonych (skrobi) i białka, ale także błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Biała mąka, wytwarzana jedynie z bielma, jest tych dodatkowych wartości pozbawiona...

  • Dieta lekkostrawna

    ...z mlekiem; soki owocowe i warzywne niekonserwowane; kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych; napary z rumianku, mięty, kwiatu lipy. Zabronione : mąka żytnia i niskiego przemiału; pieczywo(...)Dozwolone: mąka pszenna; mąka ziemniaczana; makaron - nitki; lane kluski; kasza manna; ryż; kasza kukurydziana; pieczywo pszenne - jasne, dobrze wypieczone, czerstwe; sucharki; biszkopty; jogurt...