• Informacje na temat:

    maka razowa czy dobra dla cukrzykow

Przepisy na temat: maka razowa czy dobra dla cukrzykow
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    Chleb nie zawsze kupujemy w zaufanej piekarni. Czasami w zwykłym spożywczym, a tam nie każdy jest dobry. Warto wiedzieć, jaki wybrać, by był i smaczny, i zdrowy.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    .... Dlatego dodawany jest do produktów, w których trudno go się spodziewać, np. do wędlin, lodów czy serów pleśniowych... Dwa lata temu amerykański kardiolog William Davis wydał książkę "Wheat Belly(...) Małgorzata Źródlak. A jeśli to nie celiakia? Znacznie łatwiejsza do rozpoznania jest alergia na gluten, bo jej objawy trudno przeoczyć. Mogą to być: wymioty, biegunka, pokrzywka, wodnisty...

Artykuły na temat: maka razowa czy dobra dla cukrzykow
  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ...pieczywa ma jednak 350 kcal, 100 g razowca - 230 kcal. Kukurydziane nie zawiera glutenu. To dobra alternatywa dla chorych na celiaklię lub cierpiących na nietolerancję glutenu. Żółty kolor(...)Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to ważny element zdrowej diety. Chleb zapewni porcję energii ważną dla całego organizmu, także dla mózgu. Wbrew...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Węglowodany dobre i złe

    ...chorób serca i naczyń. Skrobia przetworzona już tak dobra dla nas nie jest. Proces przetwarzania węglowodanów najczęściej polega na oczyszczeniu ich z dodatków. Podczas produkcji białej mąki(...) otoczkach kryje się bogactwo cennych substancji: magnez, potas, selen, miedź, żelazo, fosfor, cynk, witaminy z grupy B, mnóstwo błonnika. Z mąki razowej można zrobić pieczywo i spody do pizzy, makarony...

  • Aktywność fizyczna bez bólu i dobra forma w dużej mierze zależą od tego, co kładziemy sobie na talerzu. Pamiętajmy jednak, że niektóre produkty zapobiegają chorobom stawów, a inne nasilają ich dolegliwości. Co zatem jeść, by im pomóc i zachować pełną sprawność ruchową na długie lata? Wystarczą niewielkie zmiany w diecie. Fot. 123RF/Picsel Jak każda dieta, również ta w przypadku zachowania zdrowych stawów musi być w pełni zbilansowana w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych składników...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Ból głowy, strzykanie w kościach, kiepski nastrój, nadwaga. Obwiniamy o to poczciwą pszenicę, jęczmień, żyto. Czy to możliwe?

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól i...

  • Pozbądź się oponki

    ...potrafisz obejść się bez kanapek, naleśników czy makaronów, staraj się zastąpić przetworzone węglowodany nieprzetworzonymi. W skrócie: jeśli mąka, to tylko razowa; jeśli chleb, to pełnoziarnisty. Im bliżej mące do naturalnego ziarna, tym lepiej dla twojej talii. Wprowadź do jadłospisu tłuste ryby Raz w tygodniu to minimum, a najlepiej 2 lub 3 razy. Zawierają one białko i tłuszcze omega-3, które...

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...

  • Zdrowe elementy fit fast foodu

    Jakie produkty powinniśmy włączyć do diety, kiedy nie możemy oprzeć się jedzeniu typu fast food, a chcemy się zdrowo odżywiać - radzi Michał Wrzosek, autor książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit".

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....