• Informacje na temat:

    mąka pszenna szklanka

Przepisy na temat: mąka pszenna szklanka
  • Zdrowa „ drożdżówka”

    Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę razową.

  • Sprawdzony przepis na "Pszenna bagietka"

  • Drożdżowe placuszki z mąki gryczanej

    Mąka gryczana jest zdrowsza niż pszenna. Sprawdź, jak posmakują twojemu dziecku placuszki drożdżowe z niej zrobione.

  • Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.

  • Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

    Jeszcze do niedawna, kokos w polskiej kuchni kojarzył się głównie z wiórkami, które stanowiły składnik deserów lub element ich dekoracji. Dziś, doceniany za prozdrowotne właściwości owoc palmy kokosowej, coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego – mleczko kokosowe, woda kokosowa, mąka kokosowa czy wspomniane wiórki kokosowe dają nieskończenie wiele możliwości zastosowania. Oto nasze cztery...

  • jest chrupiąca, smaczna, syta..................SMACZNEGO!!!

  • Przepis na idealne naleśniki

    Naleśniki będą smaczniejsze (i nie będą się rwały), jeśli po wymieszaniu ciasta odstawisz je na co najmniej pół godziny. W tym czasie mąka zdąży dobrze wchłonąć płyn, a na naleśnikach podczas smażenia nie będą się tworzyły bąble. Kolorowe naleśniki To świetny pomysł, by urozmaicić posiłki. Do ciasta dodaj rozmrożony szpinak, startą cukinię, cienkie paseczki papryki, czy pokrojone drobno zioła...

  • Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.

  • Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

    Składniki: szynka np. z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella - 200g  mąka pszenna - 350g drożdże - 30g letnia woda - 1 szklanka kapusta kiszona - 1kg podgrzybek suszony - 40g cebula - 3 średnie szt. olej - 3 łyżki masło - 1 łyżka sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku olej do smażenia pierogów Przygotowanie: 1. Z mąki, drożdży i wody zarobić...

  • Smaczne i sycące bułeczki, bardzo łatwy przepis!

Artykuły na temat: mąka pszenna szklanka
  • Ile gramów mieści się w szklance?

    ...je przeliczać: Mąka pszenna (zwykła, jasna) 1 szklanka = 160 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mąka pszenna chlebowa (typ 750) 1 szklanka = 150 g 1 łyżka = 9 g 1 łyżeczka = 3 g Mąka ziemniaczana 1 szklanka = 200 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g Mąka żytnia chlebowa (typ 720) 1 szklanka = 145 g 1 łyżka = 9 g 1 łyżeczka = 3 g Ile cukru mieści się w szklance? W szklance zmieści...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Jak przeliczyć szklanki na gramy?

    Nie przeliczaj, skorzystaj z naszej ściągawki (miarką jest szklanka): Śmietana: 230 g Olej, oliwa: 220 g Mleko: 250 g Cukier kryształ: 220 g Cukier puder: 200 g Kasza gryczana, pęczak: 200 g Kasza jęczmienna; ryż: 220 g Mąka ziemniaczana: 220 g Mąka pszenna: 170 g...

  • Wiele osób na diecie bezglutenowej zastanawia się, w jaki sposób zastąpić mąkę pszenną. Oto kilka produktów, które bez obaw możecie włączyć do swojej diety. Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam...

  • Migdałowa Pani Walewska

    Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Ciasto kokosowe na herbatnikach

    To ciasto jest lekkie i smaczne, świetne jako letni deser. Sprawdź, jak je zrobić.

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Migdałowa Pani Walewska

    Migdałowe wypieki - ich smak i aromat kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Spróbuj i daj się ponieść emocjom!

  • Zobacz, jak przygotować deser, który musieli przygotować finaliści programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Ciasto kruche 250 g palone masło 350 g mąka krupczatka 60 g mąka pszenna 90 g tarte orzechy laskowe 190 g cukier puder 1 jajko 2 g sól Earl Gray Ekstrakt herbaciany Przygotuj palone masło i wystudź do stężenia. Z podanych składników wykonaj kruche ciasto.  Dodaj earl grey i aromat herbaciany według uznania. Odstaw ciasto do schłodzenia. Rozwałkuj ciasto do pożądanej grubości....