• Informacje na temat:

    maka pszenna do ciasta latwe

Przepisy na temat: maka pszenna do ciasta latwe
  • Ciasta z budyniem

    Babeczki z cynamonem Sposób przygotowania 1. Zimne składniki ciasta zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, ułóż w foremkach, nakłuj widelcem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.  2. Ugotuj budyń, ostudź. Miękkie masło zmiksuj, dodaj zimny budyń, miksuj. Do babeczek kładź łyżkę masy kajmakowej i budyń. Posyp czekoladą i cynamonem.   Ciasto z gruszkami Sposób przygotowania 1. Przesianą mąkę...

  • Sprawdzony przepis na "Pszenna bagietka"

  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ...jakościowej pizzy. A jak jest z tą wykonaną domowym sposobem? To już zupełnie inna historia. Tylko od Ciebie zależy, jakich składników użyjesz do przygotowania ciasta i co na pizzę położysz. Po pierwsze(...) ciasto: Potrzebne składniki: - 250 g mąki (pszenna lub pomieszana z innym rodzajem) - 150 ml ciepłej wody - ½ łyżeczki cukru - 25 g świeżych drożdży (opcjonalnie 7 drożdży suchych) - 1 łyżka oliwy...

  • Tanie smaczne i latwe

  • Błyskawiczny jabłecznik

    Szybki i łatwy w przygotowaniu jabłecznik z dodatkiem rabarbaru to świetne ciasto "last minute". Doskonale sprawdzi się jako dodatek do spotkania przy kawie lub herbacie.

  • Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.

  • Ciasteczka - pieczarki

    ...spłaszczamy w dłoniach. 4. Końcówkę butelki po wodzie mineralnej zanurzamy w suchym kakao i wciskając ją w kulki ciasta robimy wgniecenia (w każdej kulce po jednym), imitujące nóżki pieczarek...

  • Smaczne i sycące bułeczki, bardzo łatwy przepis!

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...typów, czyli trochę ciemniejsze, niż do jasnych bułeczek i domowego makaronu - dodaje. Mając wybór, stosujmy mąki pszenne opatrzone numerem 750 lub 850 potocznie nazywane chlebowymi. Dla(...) jasna, typu 720 lub mąki ciemniejsze typu 1400 (sitkowa) lub 2000 (razowa). Przy wyrabianiu gotowego ciasta na chleb, praktykuje się mieszanie poszczególnych typów mąk. Np. do zakwasu używamy mąki...

  • Łatwe, szybkie, tanie. I smaczne :)

Artykuły na temat: maka pszenna do ciasta latwe
  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    Dekorujemy ciasta Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, dziś powinnaś ozdobić bożonarodzeniowe wypieki. Zadbaj o to, by twoje ciasta wyglądały różnorodnie! Jedno ciasto polej np. stopioną czekoladą, drugie lukrem, trzecie galaretką. Z bakalii i marcepanu zrób efektowne dekoracje. Robimy kompot Nie musisz z tym czekać do jutra. Kompot z suszonych owoców i przypraw korzennych zachowa aromat, gdy...

  • Wiele osób na diecie bezglutenowej zastanawia się, w jaki sposób zastąpić mąkę pszenną. Oto kilka produktów, które bez obaw możecie włączyć do swojej diety. Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam...

  • Ekokuchnia

    ...także to, że możemy wzbogacić go o ulubione dodatki. Wbrew pozorom produkcja domowego chleba nie jest trudna, ani czasochłonna. Do przygotowania ciasta wystarczy mąka pszenna, woda, suche drożdże, sól(...) produkowania zdrowej żywności zaczynając od powideł, jogurtów i makaronu na wędlinach i serach kończąc. Choć proces wyrobu domowej żywności nie jest łatwy i często wiąże się z długim oczekiwaniem na...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...gluten, który zawiera mąka pszenna. Gluten nie szkodzi każdemu, ale w pszenicy jest go taka ilość, że nie radzimy sobie z jego trawieniem. Z  mąki orkiszowej piekę świąteczne ciasta. Najpierw jednak(...) także dobre jajka - każde ciasto będzie wówczas smakowało lepiej. - Bakalie do ciasta możemy moczyć, żeby wypłukać szkodliwe substancje albo robimy je sami. Orzechy najlepiej kupować w łupinach, do...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...akurat zajadam się powidłami śliwkowymi z odrobiną goździków. Przygotowałam je na całą zimę, ale znikają w szybkim tempie. Moimi ulubionymi ciastami zawsze były sernik i szarlotka. Tę ostatnią(...): "Nie, nie możesz". Całe szczęście uwielbiają moje makarony, zupy, domową pizzę, więc udaje nam się osiągnąć kompromis. Czy dzieci pomagają pani w kuchni? A może zajmują się tylko konsumpcją lub...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Świąteczne przysmaki z Wielkopolski

    Najlepsze przepisy z regionu.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....