• Informacje na temat:

    mąka krupczatka do bułek

Przepisy na temat: mąka krupczatka do bułek
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Ciasto: masło - 25 dkg; mąka krupczatka - 2 szklanki; cukier- 4 łyżki; żółtka - 1 sztuka; gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki; szczypta soli. Polewa: cukier - 1 szklanka; kakao - 3 łyżki; kwaśna śmietana - 3 łyżki; rodzynki - 1 szklanka; smażona skórka pomarańczowa -10 dkg.

  • Paluszki rybne z pieca

    Składniki: 1/2 kg fileta z dorsza lub soli (najlepsza będzie polędwica z dorsza) sok z 1/2 cytryny 2 jaja rozmącone mąka krupczatka bułka tarta wymieszana z niewielką ilością startego parmezanu sól, pieprz (może być ziołowy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 240 stopni. Filet z ryby lekko posól i oprósz pieprzem. Skrop z sokiem z cytryny. Zostaw na 10, 15 minut, by ryba nabrała...

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    Smaczne i pachnące!

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    Co region to...inny smak!

  • Kluchy i kluski

    ...uniwersalne. Przyrządza się je z jajek, masła i mąki, bez dodawania wody. Na kluski francuskie najlepiej nadaje się mąka krupczatka, gdyż wówczas kluski są bardzo puszyste i mają dobrą konsystencję...

Artykuły na temat: mąka krupczatka do bułek
  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.

  • 3 kroki do...

    ...i 650) przeznaczony jest do cięższych ciast drożdżowych, racuchów oraz pączków. 2. Mąka poznańska czy wrocławska (pszenna) jest idealna, gdy robisz pierogi, naleśniki, kluseczki, knedle czy kopytka. Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Dania z dynią

    ...soli, 3 jajka, 500 g twarogu, 200 g kwaśnej śmietany, mąka kukurydziana, 100 ml słodkiej śmietany, cukier puder do posypania. Z mąki, jajka, smalcu, cukru i małej ilości ciepłego mleka zagnieść twardsze...

  • Najlepsze serniki

    ..., 3 jajka, 180 g drobnego cukru, 250 ml mleka, 120 ml oleju, tłuszcz i mąka krupczatka do formy. Masa twarogowa: 500 g mielonego twarogu lub serka homogenizowanego, 100 g drobnego cukru, 1 cukier wanilinowy...

  • Dania z ziemniaków

    ...z bryndzą i skwarkami Składniki na 4 porcje: 900 g ziemniaków, sól, około 200 g mąki, mąka tortowa na stolnicę Farsz: 2 duże cebule, 1 cebulka dymka, 30 g smalcu, 200 g skwarków, 300 g bryndzy...

  • Czas rabarbaru

    Orzeźwiający smak rabarbaru jest wymarzonym dodatkiem do słodkich wypieków.

  • Komunijne torty

    Słodkie zwieńczenie przyjęcia z okazji Pierwszej Komunii Świętej.

  • Jagodowe noce

    Kojarzą się z lasem, słońcem, wakacjami. Tęsknimy za nimi cały rok. Ale teraz jest czas, by się nimi cieszyć. Świeżymi, pachnącymi latem, bogatymi w najcenniejsze witaminy...

  • Ciasta na niedzielę

    Pięknie się prezentują, równie dobrze smakują. Na pewno urzekną twoich domowników i zaproszonych gości.

  • Słodki Dzień Dziecka

    ...truskawek, sos truskawkowy, łyżeczka żelatyny, 1/2 tabliczki ciemnej czekolady lub polewa czekoladowa, tłuszcz i mąka albo papilotki do formy 1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń...