• Informacje na temat:

    maka kakao dzem

Przepisy na temat: maka kakao dzem
  • Szalone ciasto czekoladowe w amerykańskim stylu

    Mąka, cukier, soda i kakao - z tych niepozornych składników można zrobić "szalone" ciasto czekoladowe. Bowiem, jak przekonują autorki książki o śniadaniach inspirowanych kuchniami świata, ten amerykański wypiek robi się zaledwie 10 minut.

  • Tort cesarski czekoladowy

    ...1. Jajka ubijać z cukrem na gęstą pianę. Stopniowo dodawać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać startą czekoladę. Tortownicę (śr. 20 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 45 minut. Odstawić do wystudzenia. 2. Wystudzone ciasto czekoladowe rozkroić na trzy blaty. Dolny blat...

  • Placki z kruszonką

    ...) wyłóż pergaminem. Składniki ciasta zagnieć. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z kakao i zagnieć.  2. Jasne ciasto rozdziel. Jedną część zetrzyj na spód blachy. Posmaruj konfiturą. Na to zetrzyj ciasto z kakao. Białka wymieszaj z sokiem z cytryny. Ubij, dodając pod koniec cukier oraz proszek na budyń. Bezę rozsmaruj na ciemnym cieście. Pozostałe jasne ciasto porwij na kawałeczki. Posyp nimi placek...

  • Słodkości z serem

    ....  Kakaowe z niespodzianką Sposób przygotowania 1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka, ucieraj. Dodaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Utrzyj. Ciasto przełóż do keksówki(...) do pieczenia i kakao. Utrzyj. Wlej część do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż jedne za drugim serduszka z jasnego ciasta, zalej resztą ciemnego. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Udekoruj...

  • Miodowniki pełne orzechów

    ...z rumem, po 20 minutach osącz.  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Wsyp orzechy oraz czekoladę. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, przestudź(...) utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do pierników. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę...

  • Biszkopty z lekkim kremem

    Klasyczny red velvet mocno dietetyczny Sposób przygotowania 1. Ciasto: przesiej mąkę z kakao, sodą i połącz z ksylitolem. Trzepaczką wymieszaj jajka, olej, maślankę, ocet i sok. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C.  2. Dno w 2 tortownicach wyłóż pergaminem. Wlej po połowie ciasta. Piecz ok. 35 minut. Placki wystudź. Zetnij wyrośnięty wierzch i pokrój go bardzo drobno...

  • Wiosenne przysmaki

    Owocowa lazania Składniki: 20 dag makaronu lazania po 15 dag truskawek i malin 1-2 dojrzałe owoce kiwi 300 ml kremówki 6 proc. 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego(...) - czekoladowy Składniki: 8 jajek, sól 1 laska wanilii 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pół łyżeczki cynamonu 6 łyżek kakao 1 litr mleka 6 łyżek mocnego naparu kawy, masło 20 dag...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ..., dla osób, które lubią klasyczne połączenia. Sposób przygotowania Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć...

Artykuły na temat: maka kakao dzem
  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...proszku do pieczenia    opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki cynamonu    125 g margaryny    ½ szklanki miodu    2 łyżki kakao (jeśli chcesz, żeby pierniczki były ciemne) Zanim(...) tortowej lub pszennej. Kakao: Jeśli do pierniczków dodajesz kakao, musi to być kakao do gotowania. Z takiego samego kakao możesz przygotować polewę, którą później ozdabisz ciasto. Kakao rozpuszczalne nie...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Świąteczne Bułeczki

    Pyszne bułeczki na świąteczne śniadanie gdy za oknem pada śnieg a my popijamy gorące kakao i zajadamy świeżo upieczone bułeczki.

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Piernik z powidłami

    Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno żółtka oraz miód, ciągle miksując. Wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodę, a na końcu śmietanę 18 proc. Wymieszaj. Ubij na sztywno białka i dodaj je do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w 165 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Ostudź...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Sernik. Ulubione ciasto Polaków

    Sposób przygotowania Mąkę, cukier, olej, jajka, mleko, kakao, dżem, sodę i proszek do pieczenia przełóż do dużej miski, a następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przygotuj masę(...). Do formy przelej najpierw masę kakaową przygotowaną wcześniej. Na nią wyłóż masę twarogową. Ciasto piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Po upieczeniu odstaw do zupełnego...

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Tort cesarski czekoladowy

    ...1. Jajka ubijać z cukrem na gęstą pianę. Stopniowo dodawać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać startą czekoladę. Tortownicę (śr. 20 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 45 minut. Odstawić do wystudzenia. 2. Wystudzone ciasto czekoladowe rozkroić na trzy blaty. Dolny blat...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...