• Informacje na temat:

    mąka chlebowa

Przepisy na temat: mąka chlebowa
  • Łatwy chleb

    Jego twórcą jest Alek Daray, który przez ostatnie lata był... stylistą włosów. Obecnie pracuje w branży reklamowej i modowej.

  • Sprawdzony przepis na "Rolada chlebowa"

  • Smaczne dania obiadowe

    Na każdy dzień tygodnia!

  • Wypróbowany przepis na "Rolada chlebowa"

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    .... W przypadku drożdży świeżych musimy zrobić z nich zaczyn łącząc je z wodą. Do drożdży potrzebna jest oczywiście mąka, letnia woda oraz szczypta soli. Składniki te łączymy i wyrabiamy ciasto za pomocą(...) bardzo gorący, w przeciwnym razie nie uzyskamy pożądanego efektu chrupkości. Biała dama Podstawą dobrego chleba jest mąka. Początkowo możemy korzystać z najzwyklejszej mąki pszennej, którą...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...niemiecku suer, oznacza coś kwaśnego, ukiszonego, zakwaszonego. Jest to mąka zalana wodą, wymieszana oraz kwaszona z chlebową skórką, która znacząco przyśpiesza proces fermentacji. Pamiętaj jednak, żeby...

  • Gdy nie wiemy co zrobić z resztkami czerstwego chleba, polecamy tę wyborną i sytą zapiekankę chlebową z patelni!

  • Ok, przyznaję, że przydarzyło mi się wyrzucić czasem zepsute jedzenie. Nie lubię tego, staram się wykorzystywać wszystko w kuchni, robić listę zakupów, tak zwane czyszczenie lodówki, świadomie planować potrawy. Jednak, gdy wchodzi w grę chleb czy inny rodzaj pieczywa, zawsze staram się go spożytkować w inny sposób. Choć nie jemy chleba czy bułek dzień w dzień, czasem zostaje kawałek czy bułka. Co wtedy robię? Suszę! A potem wrzucam do malaksera, mielę i mam domową bułkę tartą (w moim...

Artykuły na temat: mąka chlebowa
  • Pod kołderką ziołowo-chlebową

    Do masy zapiekanej na schabie można dodać posiekane pieczarki, drobno pokrojone suszone pomidory lub starty żółty ser.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Ile gramów mieści się w szklance?

    ...je przeliczać: Mąka pszenna (zwykła, jasna) 1 szklanka = 160 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mąka pszenna chlebowa (typ 750) 1 szklanka = 150 g 1 łyżka = 9 g 1 łyżeczka = 3 g Mąka ziemniaczana 1 szklanka = 200 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g Mąka żytnia chlebowa (typ 720) 1 szklanka = 145 g 1 łyżka = 9 g 1 łyżeczka = 3 g Ile cukru mieści się w szklance? W szklance zmieści...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Zdrowe elementy fit fast foodu

    ...wzrosnąć nawet dwukrotnie w przypadku zwiększonej potliwości. Mąka pełnoziarnista Mąka pełnoziarnista powstaje z przemiału pełnego ziarna, dzięki czemu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Typ mąki, czyli parametr określający jej pełnoziarnistość, jest głównym kryterium w wyborze mąki używanej w naszej kuchni. Możemy wyróżnić następujące typy mąk: typ 450 (tortowa), typ 750 (chlebowa...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Chleb chlebowi nierówny...

    Jego wartość zależy jednak od składników, z których zostało przygotowane. Skład dobrego chleba jest bardzo prosty: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Mąka jest tym lepsza, im ma wyższy numer, np. żytnia razowa 2000, pytlowa 720, pszenna chlebowa 850 i 750. Dobry chleb musi przez określony czas rosnąć na drożdżach lub na zakwasie. Po upieczeniu jest ciężki, lekko wilgotny, zwarty, dość...

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Sylwester 2012

    ...jabłek. Rolada chlebowa Składniki na 8 porcji: 1/2 dużej paczki chleba tostowego, ogórek kiszony lub konserwowy, ugotowana marchewka, 10 dag miękkiego masła, sól, pieprz, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...