• Informacje na temat:

    mak za suchy

Przepisy na temat: mak za suchy
  • Mak bez tajemnic

    ...tortownicę posmaruj cienko masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do tortownicy masę makową, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Zanim(...) i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój. 3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na...

  • Ciasta z orzechami i makiem

    ...patyczek do sprawdzania wypieczenia ciasta będzie suchy.  Makowiec w lukrze Sposób przygotowania 1. Drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną mleka i mąki. Zaczyn odstaw do(...) masło. Dodaj cukier waniliowy. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Bakalie grubo posiekaj, wymieszaj z makiem z puszki.  2. Wyrośnięte ciasto...

  • Przekładane ciasto kokosowe

    Chcesz wzmocnić aromat wiórków? Podpraż je na suchej patelni. Następnie zrób pyszne ciasto według naszego przepisu.

  • Górska polewka z serem

    Ta zupa to doskonały pomysł na zimowy obiad – przyjemnie rozgrzewa, zachwyca bogactwem maków i prostotą przygotowania. Podana w wydrążonym chlebie wygląda fantastycznie!

  • Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier i szybko połączyć tłuszcz z suchymi składnikami, aby powstały maleńkie grudki przypominające bułkę tartą. Dodać ugotowane na twardo i przetarte przez sito żółtko, a także śmietanę i sól, zagnieść ciasto , odłożyć je na pół godziny do lodówki. Po czym z 3/4 rozwałkować placek o wym.30x20cm, a z pozostałej części uformować wałeczek...

  • Kartoflanka Józefa

    Jak pisze nasza czytelniczka: "To była moja ulubiona zupa z dzieciństwa, pewnie dlatego, że gotował nam ją tata. Umiał ugotować dwie - tę i grochówkę. Dziś spróbowałam odtworzyć ten smak i udało się - wszyscy się nią zajadali".

  • Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

    .... Ponakłuwaj widelcem. Ciasto przykryj pergaminem, obciąż, np. suchymi ziarenkami fasoli lub ryżu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 15 minut. Zdejmij pergamin i dopiecz przez 5-7 minut(...) zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki...

  • Czosnek – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie

    O jego leczniczych właściwościach pisał Konfucjusz, a malowidła przedstawiające tę roślinę znajdują się na ścianach piramidy Cheopsa. Niedźwiedzi, skalny, zwyczajny – czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistego, intensywnego smaku, ale ma również niezwykle pozytywny wpływ na odporność organizmu. Z okazji Dnia Czosnku przygotowaliśmy dla was kilka ciekawostek i smakowite przepisy z tą wyrazistą...

  • Batatowa piramidka

    Bataty są zdrowsze od ziemniaków. W takiej wersji są równie pyszne!

  • Śniadanie po turecku

    Tradycyjne wypieki kuchni tureckiej słynącej z interesujących połączeń smaków doskonale sprawdzą się jako dania śniadaniowe lub przekąski na drugie śniadanie.

Artykuły na temat: mak za suchy
  • Mak polny na gardłowe sprawy

    Łagodzi suchy kaszel i chrypkę. Przy zapaleniu jamy ustnej, dziąseł i gardła można używać tego płynu do płukania.  Odwar 2 łyżki kwiatów maku zalej szklanką letniej wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem 2 minuty. Zestaw z ognia, po 10 minutach przecedź. Przy uporczywym kaszlu pij 3 do 5 razy dziennie po 1/4 szklanki. Dzieciom podajemy łyżkę lub dwie. Dla nich można przygotować syrop...

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Mąka ziemniaczana przydatna poza kuchnią

    Zastąpi puder do twarzy i suchy szampon do włosów. Pomoże usunąć zabrudzenia z jasnych ścian. Poprawi smak naleśników i sprawi, że piana z ubitych białek nie opadnie.  Odświeży włosy Gdy nie zdążyłaś umyć głowy przed wyjściem z domu, a suchy szampon właśnie się skończył, sięgnij po mąkę ziemniaczaną. Nasyp trochę na dłoń, lekko rozetrzyj, pochyl głowę nad wanną i wmasuj we włosy. Szczególnie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Babka piaskowa

    Sposób przygotowania: 1. Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania, dodawać po 1 żółtku, następnie masę połączyć z przygotowaną wcześniej pianą i suchymi składnikami ciasta.  2. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Muffinki z ziołami i orzechami

    Sposób przygotowania: 1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, grubo pokroić. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 5 łyżkami letniej wody. Zostawić...

  • Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, w szczególności podczas prawosławnych świąt. Kutia bowiem wywodzi się z Ukrainy, ale jej przyrządzanie jest praktykowane również w polskiej kuchni wschodniej. Jest nie tylko smaczną mieszanką ziaren i maku, lecz także bardzo ważnym symbolem. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie   Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest...

  • Kalafiorowe curry z orzechami

    1. Kalafior podzielić na różyczki.  Dymkę pokroić w krążki, oddzielając część białą od zielonej. Orzechy zrumienić na suchej patelni, zdjąć, rozgrzać olej,...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....