• Informacje na temat:

    majonez żelatyna

Przepisy na temat: majonez żelatyna
  • Łosoś w majonezie

    Składniki na 10 porcji: - 3 kg sprawionego łososia, - sól, ziarnka pieprzu, - 4 listki laurowe, 1 cebula, - 4 łyżki octu winnego, - słoiczek majonezu, - 3 łyżki koperku, - 2 dag żelatyny(...) na godzinę do lodówki. Łososia przełożyć na półmisek. 4. Majonez wymieszać z posiekanym koperkiem. Posmarować łososia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 l wywaru z ryby. Na łososiu ułożyć plasterki ogórka...

  • Przepis na majonez

  • Coś pysznego na obiad

    .... Zapiecz. Podawaj z majonezem, ketchupem sosem, warzywami oraz serem pleśniowym.  Sajgonki Sposób przygotowania 1. Makaron ryżowy ugotuj, grzyby namocz. Zrumień posiekaną w kostkę cebulę...

  • Przygotowanie majonezu to żadna filozofia, nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy.

  • Sposób na galaretę

    ...odrobinę się ulotni. 4. Do galarety podaj ćwiartki cytryny, odrobinę octu majonez lub chrzan. ✓ Galarety przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.

  • Jakiś czas temu znalazłam ten przepis na majonez z kolendrą i tabasco autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, użyłam go do sajgonek, ale i do kanapek i jako dip do warzyw jest bardzo dobry, Ma ostry i wyrazisty smak. Polecam spróbować

  • Baba kminkowa z ziemniaków

    Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków łyżeczka kminku 1 ugotowana marchewka ½ szklanki zielonego groszku lub fasolki 1 jajko ugotowane na twardo 1 korniszon 4 łyżki majonezu kieleckiego(...) stężenia. Wszystkie warzywa i zieleninę oraz jajko, drobno pokroić. Majonez wymieszać ze śmietaną i przyprawami, wlać żelatynę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość wlać do wysmarowanej...

  • Idealnie kremowy majonez bez jajek

  • Mus z krewetek i łososia

    ..., kiedy spęcznieje dolać gorący bulion. Mieszając podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Odlać 3/4 szklanki otrzymanego auszpiku. Wlać do wysmarowanej tłuszczem małej foremki keksowej. Zastudzić. Majonez(...)Składniki na 10 porcji: - 1,5 łyżki żelatyny, - 1/4 szklanki białego wina, - 1,5 szklanki bulionu, - 1/2 szklanki majonezu, - po łyżeczce soli i papryki, - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej...

  • Krótki film jak przygotować domowy majonez.

Artykuły na temat: majonez żelatyna
  • Terrina ziemniaczana

    Gotowane ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. l Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej ją (nie gotuj). Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i majonez....

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Co jeść przy kłopotach  z woreczkiem żółciowym

    ...​Wprowadź lekkostrawne posiłki z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wyklucz smażone potrawy. Uważaj na tłuste sery i wędliny, majonez, smalec, śmietanę, ale też grube kasze, razowe pieczywo, otręby pszenne, surowe warzywa i owoce.

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Łosoś w galarecie

    ...z majonezem i śmietaną. Przypraw pieprzem. Wymieszaj z 1/2 galarety. Wstaw na godzinę do lodówki.  3. Ubij pianę z białek i wymieszaj ją z gęstniejącą masą rybną. Przełóż do foremek i wstaw lodówki. Kiedy...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    .... Dzięki takiej sztuczce będziesz po świętach cieszyć się nie tylko miłymi wspomnieniami, ale też dobrym samopoczuciem! Majonez... na cenzurowanym Pierwszym winowajcą, odpowiedzialnym za nadmiar tłuszczy w wielkanocnych potrawach jest majonez. Hojnie dodajemy go do jaj i sosów. Tymczasem, nawet wytrawni kucharze uważają, że połowa majonezu zastąpiona lekkim naturalnym jogurtem nie tylko obniża...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Produkty, których nie wolno zamrażać

    ...apetyczne. Z pewnością nie mielibyśmy ochoty na zjedzenie takiego dania. 3. Kremów na bazie śmietany, majonezów, serków ricotta, jogurtów i miękkich serów. Produkty te marzną "na kość...

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...