• Informacje na temat:

    majonez francuski

Przepisy na temat: majonez francuski
  • Wegański majonez... z fasoli

    Niekiedy stanowi nieodłączny element sałatek, inni jadają z nim frytki. Majonez - bo o nim mowa - w wersji wegańskiej, czyli bez dodatku surowego żółtka, jak w "oryginalnej" wersji, można zrobić - podobnie zresztą jak hummus - z fasoli. Smak zaostrzy czosnek.

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

  • ...1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego; 1 opakowanie szpinaku mrożonego; 30 dkg sera żółtego; 45 dkg szynki z indyka w plastrach.

  • Hot-dog w różnych odsłonach

    Przedstawiamy przepisy na domowe hot-dogi w cieście francuskim, z papryką i żółtym serem, a także w letnim stylu. Wypróbujecie?

  • Mumie z parówek

    Przygotowanie: Każdą parówkę nakłuj na wykałaczki, aby nie popękały w piekarniku. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w długie paski o szerokości 1 centymetra....

  • Wykwintna kuchnia Belgijska

    .... Innowacyjny zmysł Belgów sprawił, że to tutaj po raz pierwszy przyrządzono frytki, które w Belgii jada się z wyjątkowo kremowym majonezem, przygotowanym według wielowiekowej receptury. Belgia jest...

  • Diabelskie jajka

    ..."Diabelskie" czyli pikantne jajka wywodzą się ze starożytnego Rzymu, jednak dziś stanowią klasyczną przekąskę kuchni amerykańskiej, a także francuskiej czy hiszpańskiej.

  • Home office a dieta. Postaw na lekkie posiłki

    Sprawdźcie nasze przepisy na nadziewane muszelki oraz przekąski ze szpinakiem. Nadziewane muszelki Sposób przygotowania Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Pozostałe składniki pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez oraz kukurydzę, dopraw pieprzem i solą. Nadziej muszle farszem. Przekąska ze szpinakiem Sposób przygotowania Ciasto francuskie...

  • SAŁATKA ZE ŚLEDZIA A’LA MATJAS, SELERA NACIOWEGO I KORNISZONÓW

    Sposób przygotowania 1. Filet ze śledzia i seler naciowy kroimy w grubszą kostkę. 2. Gruszkę kroimy w kostkę, korniszony w grubsze plasterki, siekamy cebulę i szczypior, a marchewkę kroimy w julienne (bardzo cienkie paski). 3. Wszystkie składniki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Dodajemy ziarna sezamu (czarny uatrakcyjni danie), łyżkę musztardy francuskiej i majonezu.

  • Kanapki w innej postaci

    Z ćwikłą, pastą chrzanową i karmelizowaną cebulą Sposób przygotowania W pierwszej kolejności szykujemy pastę. W małej miseczce mieszamy chrzan, serek śmietankowy, majonez, musztardę i majonez(...). Układamy ją na kanapce. Na koniec posypujemy kanapkę garścią rukoli i świeżymi liśćmi buraczków. Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną musztardy francuskiej. Wiosenny hot-dog z limonką...

Artykuły na temat: majonez francuski
  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt...

  • Babeczki z ciasta francuskiego z trzema farszami ze śledzia

    Ciasto francuskie: Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę  soli, masło pocięte w plastry lekko obtoczone w mące, a potem lodowatą wodę i ugniataj zwarte ciasto. Formuj kulę i przenieś na stolnicę(...) i majonez. Przypraw i dokładnie wymieszaj z farszem . Rozłóż na babeczki. Farsz 3: Śledzie pokrój kostkę, dodaj do nich biały ser,  posiekaną dymkę i chili. Do farszu dodaj  śmietanę i dopraw. Orzechy...

  • Czy żywność „light” jest „light”

    W obecnych czasach na rynku pojawiło się bardzo wiele produktów oznaczonych kuszącym dopiskiem „light” – przetworów mlecznych, majonezów, napojów. Chętnie je wybieramy w nadziei, że są lepsze dla naszego zdrowia i figury niż ich tradycyjne odpowiedniki. Ale czy hasło to rzeczywiście coś znaczy? Czy jest jedynie hasłem marketingowym? Czym tak naprawdę jest żywność „light”?

  • Perła południowej Francji

    Marsylia to wielkie, tętniące życiem francuskie miasto i port. To otwarta brama na południe - ku Afryce. Przeczytaj, dlaczego warto tutaj zajrzeć właśnie w 2013 roku.

  • Dania z pieczarkami

    Pomysły zaczerpnęliśmy z kuchni francuskiej i włoskiej.

  • Nowy szczep salmonelli oporny na antybiotyki

    ...w komórkach zarażonego organizmu, wywołując zatrucia pokarmowe. Najczęściej dochodzi do nich po spożyciu zainfekowanej żywności, głównie surowych jaj (majonezów, kremów i lodów) oraz przetworów...

  • Sześć nieoczywistych zamienników niezbędnych produktów

    ...sugeruję w przepisach, by używać soli. Przyprawy mogą stworzyć znacznie bogatszy profil smakowy - przekonuje właścicielka francuskiej piekarni Apollonia Poilane. Cukier Brak cukru również nie musi(...). O ile w potrawach, takich jak żurek, sałatka jarzynowa czy jajka w majonezie nie sposób zastąpić ich czymś innym, o tyle w wypiekach możemy wykorzystać zamienniki. Polecanym przez specjalistów...

  • Sałatki z wędlinami. Zdziwisz się, co przygotujesz z ich użyciem. Pycha!

    Sałatka z brokułem, szynką wędzoną, rzodkwią i sosem czosnkowym Ugotowane ziemniaki, marchewka, pietruszka, kiszony ogórek, cebula, połączone majonezem, często z dodatkiem szynki, jajka na(...) z zalewy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Jabłko i rzodkiewki płuczemy i również kroimy w kostkę. Opakowanie jogurtu naturalnego łączymy w misce z dwiema łyżeczkami majonezu. Doprawiamy do smaku...

  • Z czym podawać pasztet?

    ...szczodrze wynagradzanych przez europejską magnaterię - zdążono już właściwie zapomnieć. A szkoda, bo francuskie pâté było rzeczywiście daniem wyjątkowym. Przyrządzano je tylko z najlepszych składników(...) pasuje również klasyczny sos tatarski, przygotowywany na bazie jogurtu, majonezu, musztardy, cebuli, ogórków kiszonych lub konserwowych i przypraw. Na tym jednak lista dodatków, które uzupełnią...

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...postawimy w niedzielę na stole. Do czego ich użyć? Przede wszystkim można podać jajka wyłożone na półmisku w asyście majonezu czy domowego sosu tatarskiego. Do dyspozycji mamy także gamę różnego(...) rodzinę przez najbliższy tydzień? Wykorzystaj wędlinę nie tylko do żurku. Na śniadanie możesz zaserwować białą kiełbasę zapiekaną w cieście francuskim. To proste danie przygotujesz w 40 minut - 20