• Informacje na temat:

    majonez domowej roboty przepisów

Przepisy na temat: majonez domowej roboty przepisów
  • Unikaj sklepowego. Zrób własny

    Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez majonezu. Dodajemy go na potęgę - m.in. do sałatki warzywnej czy do jajek. Co na temat majonezu sądzą dietetycy? Zalecają przede wszystkim umiar w spożywaniu sosu i czytanie etykiet z jego składem. I zachęcają, by postawić na majonez domowy.

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    ...wołowiny i lokalnych składników. Są często podawane w bardzo oryginalny sposób: z dodatkiem kiszonek domowej roboty, sosów majonezowych własnego wyrobu (przygotowywanych często na bazie kolendry, cytryny(...). Przygotowanie: Bułkę maślaną przekrajamy na pół. Każdą połówkę smarujemy majonezem. Na jednej z połówek układamy ser pleśniowy, a następnie smarujemy go dżemem z żurawiny. Rozgrzewamy patelnię...

Artykuły na temat: majonez domowej roboty przepisów
  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    .... W gabinecie kosmetycznym serwuje sobie ulubioną maseczkę z alg, poprzedzoną masażem twarzy z ampułkami z witaminą C lub innymi naturalnymi antyoksydantami. Do codziennej, domowej pielęgnacji używa naturalnych kremów domowej roboty - prezent od koleżanki. Co wieczór na krem nakłada cienką warstwę olejku arganowego. Zwłaszcza na delikatne okolice oczu i na usta. Raz w tygodniu peelinguje całe ciało. "Peeling...

  • Fast food nie musi nam się od razu kojarzyć z czymś złym. Domowej roboty burger, czy kebab zaspokoją największy głód i są znacznie lepszą oraz zdrowszą alternatywą do tych podawanych z budki. Fot.123RF/Picsel Początki fast foodów Kiedy myślisz o fast foodzie, pierwszym krajem, który przyjdzie Ci na myśl, będzie prawdopodobnie USA. To właśnie przez kulturę amerykańską został on rozpowszechniony. Ale fast food nie jest nowym wynalazkiem. Już w starożytności można było kupić szybko przyrządzane...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...białą kiełbasę, którą najpierw parzy, a potem lekko podsmaża i dusi z prażoną cebulką - palce lizać. Na stole są też jajka w różnej postaci, w majonezie i faszerowane. I musi być ćwikła domowej roboty...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Smaki arktyczne

    ...posiekanej, zielonej papryczki chili; łyżka posiekanej natki pietruszki; 3-4 łyżki majonezu, najlepiej domowej roboty; sok z cytryny; sól i pieprz; 4 kromki pumpernikla lub 12 grzanek z pszennej(...) była plastyczna. Formujemy pulpeciki takiej wielkości, aby mieściły się w łyżce do zupy. Zupa: litr domowej roboty wywaru z białej morskiej ryby; łyżka masła; łyżka mąki; 100 ml kwaśnej...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Grill po polsku

    ...toksyczne. Te domowej roboty, czyli gazety, dykta, malowane czy lakierowane drewno, wydzielą jeszcze więcej substancji rakotwórczych. Jak grillować, żeby nie chorować? Według zasady: marynata, tacka, warzywa(...) i z czystym sumieniem można wrzucić ją na ruszt. Drobiowa jest mniej kaloryczna niż wieprzowa.  169 znakomitych przepisów na potrawy z grilla! Na czym grillować? Węgiel jest niedrogi, szybko się...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Diety oczyszczające

    ...niej śmietany ani majonezu. Dozwolona łyżeczka oliwy z oliwek. Przynajmniej raz dziennie zjedz ciepłą zupę w postaci bulionu warzywnego lub kremu, np. z brokułów, kalafiora, porów czy dyni. Warzywa gotuj na parze na półtwardo lub duś krótko w małej ilości wody. Doskonałe właściwości oczyszczające ma barszcz z czerwonych buraków, przygotowany na zakwasie domowej roboty. Domowy zakwas z czerwonych...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...