• Informacje na temat:

    magiczny piernik

Przepisy na temat: magiczny piernik
  • Poznajmy moc wigilijnych potraw

    ...nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, stanowiły pokarm dla duchów. Dlatego też były konieczne podczas magicznych obrzędów. • Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie(...), zapewnia radość i dostatek. • Dania z miodem miały przyciągnąć szczęście, miłość oraz powodzenie w każdej dziedzinie. Pierniki • Wigilijne pierniki to pozostałość dawnych placków z miodem...

  • Ciasto pachnące świętami

    .... O ile przygotowanie większości tradycyjnych dwunastu potraw było (po wielu bojach o potrzebne składniki) możliwe, o tyle istniały duże problemy w przygotowaniu tradycyjnych słodyczy. Piernik(...) świątecznych wypieków bez ulubionych powideł śliwkowych czy margaryny Palma, takiej samej, jakiej od niemal 50 lat używają nasze mamy i babcie. Samodzielnie przygotowane pierniki, makowce i inne wypieki...

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    ...następny rok. Dlatego tak, często miód i bakalie stają się składnikami świątecznych ciast. Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć suszonych owoców w postaci kompotu z suszu, piernika z suszonymi...

Artykuły na temat: magiczny piernik
  • Świąteczny konkurs Magdaleny Kordel

    Weź udział w naszym konkursie i wygraj domek z piernika i książki Magdaleny Kordel.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Anna Dereszowska: Moje święta są gwarne i wesołe

    ...dowieźć pierniki, które co roku pieczemy wcześniej w domu. Moje dzieciaki -  Lena i Maks uwielbiają to: razem rozrabiamy ciasto, formujemy je, potem patrzymy, jak się powoli rumieni, a na koniec gotowe już kształty przyozdabiamy lukrowymi rysunkami i napisami. Odkąd siostra mojego partnera założyła cukiernię na Mokotowie, mamy w niej silną konkurencję, ale nasze pierniki są niepowtarzalne...

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Te potrawy zachwycą w Wigilię. Anna Dymna zdradza swoje przepisy

    W grudniowe popołudnie Anna Dymna i podopieczni "Doliny Słońca" spotkali się na wspólnym pieczeniu pierników. My również im towarzyszyliśmy, dzięki czemu mieliśmy okazję poznać znakomitą recepturę na te świąteczne ciasteczka, wspólnie je przygotować, jak również dowiedzieć się, jakie tradycje kultywuje słynna polska aktorka. Pani Anna zdradziła nam też przepisy na swoje ulubione wigilijne potrawy.

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    .... Wykorzystaj to. Przygotuj na ich bazie sałatkę owocową lub domowy koktajl. 7. Nawet klasyczne świąteczne wypieki łatwo odchudzisz - do piernika dodaj marchewką, cukinię lub dynię. Warzywa są...

  • Świecący, kosmiczny tort, to na pewno marzenie wielu dzieciaków. Jeśli chcesz przygotować niebanalny w smaku i formie wypiek, poznaj przepis Oli. Biszkopt5 jajszczypta soli¾ szklanki cukru2/3 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej BiszkoptBiałka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Połączyć mąki i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, postawić rant (o średnicy 16...

  • Wiem, że dzieciom nie należy podawać słodyczy, ale... Jednym z moich ulubionych smaków dzieciństwa były toruńskie pierniki, te w kształcie serc i wypełnione...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...