• Informacje na temat:

    maggi z lubczyka

Przepisy na temat: maggi z lubczyka
  • Pomocny lubczyk

    .... Przed drugą wojną światową gdański producent Maggi, swoją słynną przyprawę w kostkach wyrabiał na korzeniu lubczyku. Łodygi lubczyku można także jeść jak szparagi. Najlepiej jednak nadaje się jako...

  • ...do rodziny selerowatych o bardzo charakterystycznym zapachu, określanym jako "maggi". Jest rośliną uprawną, od dawna używaną jako aromatyczna przyprawa na południu Europy. Hodowano(...) surowcem do produkcji znanej powszechnie przyprawy typu maggi i wielu innych. Surowcem są liście. Ziele lubi ziemię wilgotną, żyzną i zasobną w wapń. Jeden spory krzew wystarczy, by zaopatrzyć...

  • Zioła z kuchennego parapetu

    ...nadaje się do doprawiania zup oraz sosów (wchodzi w skład popularnej mieszanki maggi). Kompozycja bazylii oraz rozmarynu zastąpi sól w daniach mięsnych. Można nią także posypywać ryby. Do serków i past...

  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    ...wierzch rosołu ręcznik papierowy lub chusteczkę, która wciągnie tłuszcz." - podpowiada dietetyk. Do gotowania rosołu nie używajmy kostek bulionowych i przyprawy typu jarzynka lub maggi. Wprawdzie...

Artykuły na temat: maggi z lubczyka
  • Lubczyk leczy trądzik

    Już wieki temu liści lubczyku używano w kuchni, zaś z korzeni i owoców przygotowywano lecznicze mikstury. Lubczyk wchodzi w skład popularnej przyprawy - maggi. Do Europy lubczyk przywędrował z Azji. Lubczyk należy do rodziny selerowatych i jest bardzo podobny do selera. Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, kumaryny, filoestrole oraz kwasy organiczne. Na co pomaga? W ziołolecznictwie...

  • Lubczyk powszechnie rośnie w naszych ogródkach. Cenimy go ze względu na wyjątkowy aromat oraz smak. Mniej osób wie o tym, że ma on również zaskakujące właściwości lecznicze. Fot. 123RF/Picsel Dla naszych babć lubczyk był ziołem magicznym - przyciągał miłość i wzbudzał pożądanie u partnera. Jednak nie był to jedyny powód, dla którego można było go znaleźć w niemal każdym gospodarstwie. Doświadczone gospodynie wiedziały, że mało która przyprawa tak dobrze podkreśla smak przygotowywanych...

  • Oto, na co pomaga lubczyk

    ...gdański producent Maggi, swoją słynną przyprawę w kostkach wyrabiał na korzeniu lubczyku. Łodygi lubczyku można także jeść jak szparagi. Najlepiej jednak nadaje się jako przyprawa do zup, sosów...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Olej lubczykowy poprawi trawienie

    Lubczyk to główny składnik popularnej przyprawy maggi. Ma silne działanie rozkurczowe, reguluje pracę jelit.

  • Żywiec, 15-16-17 Sierpnia 2008 r.Najpopularniejsza góralska zupa - kwaśnica - zostanie bohaterem wolnego sierpniowego weekendu. Po raz piąty przedstawiciele Światowej Loży Beskidzkiej Kwaśnicy będą gotować zupę na miarę rekordu Guinnesa. "Chcemy w tym roku ugotować 12 tys. litrów kwaśnicy" - mówi organizator jubileuszowego V Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy Barbara Czul, którego generalnym sponsorem od lat jest Grupa Żywiec S.A. INTERIA.PL Mecenasami tego wydarzenia są Muzeum Browaru...

  • Moc afrodyzjaków z natury

    .... Z powodzeniem zastąpi maggi i kostki rosołowe, nadając naszej sztandarowej zupie niedzielnej wyjątkowy smak i aromat. Świeży lub suszony korzeń jest środkiem moczopędnym polecanym szczególnie przy kłopotach...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Sól? Bez niej też jest smacznie

    ...z powodzeniem zastąpią sól. Najbardziej użyteczny jest lubczyk, zwany też naturalnym maggi. Dodawaj go do zup i sosów, używaj do mieszanek przypraw. Do dań mięsnych i sałatek zamiast soli używaj bazylii...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...