• Informacje na temat:

    lukier śmietana cukier puder

Przepisy na temat: lukier śmietana cukier puder
  • Torciki ze słodką polewą

    Malinowo-limonkowy z bezami Sposób przygotowania 1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połącz z żółtkami oraz mąką i proszkiem(...) i odetnij skrawki masy.  3. Polewa: z jogurtu oraz syropu i cukru pudru utrzyj gęsty lukier. Oblej nim brzeg tortu. Ustaw na tym bezy. Tort wstaw do lodówki. Po ok. 30 minutach na wierzch nałóż...

  • Lukrowane słodkości na karnawał

    ...ciasteczka.  3. Lukier: puder utrzyj z białkiem, dolewając ciepły sok do uzyskania odpowiedniego koloru. Polukruj wystudzone ciasteczka. 4Do reszty lukru dodaj sok z buraka i udekoruj jasnoróżowy(...). Babeczki dopełnij masą orzechową. Piecz 25 minut w 170 st. Lukier: puder przesyp przez sitko i utrzyj z rumem i ew. łyżeczką wrzątku. Polej wystudzone babeczki i ew. udekoruj wisienką. Odstaw do...

  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    ...5 minut.  3. Lukier cytrynowy. W tym czasie wsyp do miski cukier puder i dodaj sok z cytryny. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj jogurt. Zdejmij obejmę z tortownicy, wyłóż ciasto na talerz dnem do góry(...)Jak wykorzystywać jogurt w kuchni? Białka zawarte w jogurcie nieco utrudniają stosowanie go jako składnika dań gotowanych. Podobnie jak kwaśna śmietana, jogurt będzie się oddzielać od reszty...

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ...- twarożek musi być sypki. 4. Masło i cukier puder utrzyj. Ciągle ucierając, porcjami dodawaj twarożek. Formę do paschy wyłóż zwilżoną gazą. Nałóż masę serową. Ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki na noc(...) powstaną grudki. Dodaj cukier puder, jajko, orzechy. Zagnieć ciasto. Schładzaj je ok. 30 minut. 2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep dno formy. Włóż do lodówki...

  • Lukrowany bakaliowiec

    ...w temp. 200 st. Cukier puder dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny na gładki lukier. Polej nim wystudzony wieniec. Wierzch posyp odłożonymi migdałami oraz posiekanymi pistacjami, ozdób cukrowymi(...) pozostały cukier i wymieszaj. Dołóż jajka, resztę mleka, stopione masło i zaczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, tak by nie kleiło się do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do...

  • Lukrowany puszek cytrynowy

    ...nadzienia - parę łyżek zostaw do dekoracji. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 185 st. Piecz 40-45 minut. Ostudź.  3. Lukier: puder zmiksuj ze śmietaną na gładką masę. Możesz...

  • Kołacz z korzenną nutką

    ...owocami i kruszonką. Piecz 50 minut w temp. 190°C. Cukier puder utrzyj ze śmietaną. Jeszcze ciepły placek posmaruj lukrem.

  • Makowiec jak u mamy

    ...migdałowego łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki bułki tartej Lukier: białko 15 dag cukru pudru skórka pomarańczowa Przygotowanie: 1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw. 2. Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże...

  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    Sposób przygotowania 1. Masło stop. Mleko podgrzej. Zdejmij z ognia, wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiej do miski. Dosyp sól i cukier. Dodaj 1 jajko, masło i mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. 2. Po tym czasie ręce oprósz mąką, ponownie zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę. Ok. 1/3 ciasta...

  • Muffiny czekoladowe

    ...: mleczna, gorzka, biała), szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego; do dekoracji np. bita śmietana, czekoladowe okrągłe cukierki Sposób przygotowania: Połącz suche składniki: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski, dodaj kakao, cukier puder. Szybko wymieszaj. W drugiej misce połącz mokre składniki muffinek: mleko i jajko...

Artykuły na temat: lukier śmietana cukier puder
  • Kruszoniak z masą budyniową i wiśniami

    ...kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 40-55 minut. Odstaw do wystudzenia. Z cukru pudru oraz soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Paseczkami lukru udekoruj...

  • Ekspert radzi: Marchewka

    Doświadczona mistrzyni kulinarna, Hanna Szymkiewicz, radzi, jak uzyskać najlepsze ciasto marchewkowe.

  • Ciasta z jabłkami

    ...wanilinowego, tłuszcz do formy. Jabłka umyć, obrać. Wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Dolać sok cytrynowy i cydr. Włożyć jabłka, zagotować(...) rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 40 minut. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić, utrzeć razem z cukrem pudrem i cynamonem na gładki lukier. Posmarować nim wystudzone ciasto. Udekorować jabłkami.

  • ​Świąteczne rewolucje

    Szanują kulinarną tradycję, ale nie obawiają się jej zmieniać. Komu raz się to udało, ma apetyt na więcej. Jadwiga, Jolanta i Caroline Radziszewskie, właścicielki cukierni Batida, chcą oswoić nas z wyrafinowaną kuchnią francuską. Świąteczna unia smaków? W Boże Narodzenie wszystko wydaje się możliwe.

  • Wielkanoc na Kujawach

    ...i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. Natłuszczoną formę napełnij do połowy ciastem i ponownie zostaw do wyrośnięcia. Piecz w temp. 170°C przez 40-50 minut. Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z łyżką(...). Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce, by podrósł. Masło stop, a następnie przestudź. Żółtka utrzyj z połową cukru, przełóż do zaczynu. Dodaj resztę mąki, jajko oraz pozostały cukier. Wszystkie składniki...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 10 minut. Białko z jajka i cukier puder ubić przy pomocy robota kuchennego. Powstały lukier podzielić i części zafarbować barwnikami spożywczymi(...) g gorzkiej czekolady, - 100 g śmietany Przygotowanie: Cukier puder, mąkę i kakao przesiać do miski, wymieszać. Dodać migdały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Wszystko delikatnie...

  • Desery z nutą cytryny

    ...ciasto jest już upieczone, nakłuwając je patyczkiem, który powinien być suchy. 4. Przygotuj lukier: przesiany cukier puder ucieraj powoli, wlewając sok cytrynowy i 2-3 łyżki wrzątku. Następnie dodaj(...), sól, tłuszcz i tarta bułka do formy. Na lukier: 20 dag cukru pudru, 3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, szczypta kurkumy lub kilka kropli żółtego barwnika spożywczego 1. Jajka wbij do miski...

  • Komunijne torty

    ...(gdy ciasto jest jasne). Nim polukrujesz Zanim polukrujesz tort, zetrzyj z niego tartą bułkę, którą była wysypana tortownica. Lukier i krem lepiej bowiem trzymają się gładkiej powierzchni(...), ubijać na gładki krem. Blaty ciasta przełożyć kremem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, posmarować nią wierzch i boki tortu. Część śmietany przełożyć do szprycy cukierniczej...

  • Ucierane babki z czekoladą

    .... 3. Cukier puder utrzeć wraz z białkiem i 2 łyżkami wody na gęsty lukier. Oblać nim schłodzoną babkę. Udekorować kawałeczkami kandyzowanych pomarańczy. Życie na gorąco 44/2010(...)Podstawowe składniki ciasta ucieranego to: mąka, tłuszcz, jaja, cukier, czasem woda (śmietana), środek spulchniający (proszek do pieczenia, soda). Ponadto aromat i bakalie. Odmianą ciast ucieranych...

  • Ciasta z mandarynkami

    ...masła, jajko i sól, dobrze wyrobić. Przykryć, odstawić w cieple do wyrośnięcia na 45 minut. Resztę masła, cukier i miód stopić w garnku. Zmniejszyć płomień, gotować minutę. Zdjąć z ognia, wymieszać ze(...) mąki, 12,5 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, skórka z połowy cytryny, 2 puszki (po 25 dag) gotowej masy makowej, 5 dag cukru pudru, szczypta soli, 1-2 łyżki soku z cytryny 1. Proszek budyniowy wymieszać...