• Informacje na temat:

    lubczyk w słoikach

Przepisy na temat: lubczyk w słoikach
  • Lekkie sałatki z pomidorami

    .... Posyp oliwkami i natką. Fasolowa fantazja Sposób przygotowania 1. Sos: lubczyk, rozmaryn i estragon wymieszaj z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy zioła napęcznieją, utrzyj je z majonezem. Dodaj...

  • Lubczyk to zioło na miłość. Przypisywano mu wielką moc. Był składnikiem w napojach miłosnych, według pradawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki w związku, rozterki i niezgody w nim równa. Upięty we włosach lub przyczepiony do sukni ślubnej ma przynosić młodej parze szczęście. Ja go lubię najbardziej w brzuszku, zwłaszcza w jajecznicy z czerwoną cebulą i chili. I takie śniadanie Wam dzisiaj polecam.

  • Siedem patentów na domową kostkę rosołową

    ...1. Do przygotowania domowej kostki bulionowej będziesz potrzebować: włoszczyzny, selera naciowego, cebuli, ziół (lubczyk, koperek, natka) oraz przypraw (listki laurowe, ziele angielskie, sól). Możesz dodać też świeży imbir oraz suszone grzyby. Warzywa i przyprawy stosuj w ulubionych proporcjach.  2. Przyprawy zmiel na proszek w młynku albo utłucz w moździerzu. Warzywa, zależnie od rodzaju, oczyść...

  • Próbowałam przerabiać go na wiele sposobów ale w końcu ten okazał się najlepszy.

  • Domowa kostka rosołowa

    ...i pieprz. Drobno posiekaj natkę pietruszki i lubczyk i wrzuć do warzyw. Wszystko razem gotuj przez godzinę. Możesz troszkę podbić smak swojej bulionetki, dolewając do niej podczas gotowania kieliszek...

  • Bardzo proste ale za to bardzo pyszne zatrzymanie smaku lata uwięzionego w leśnych jagodach. Mnie zawsze kojarzą się z kaszą manną i pod tym kątem je zrobiłem.

  • Kolorowa mieszanka warzywna

    Składniki na 2 słoiki po 500 ml: - 20 dag marchwi, - 20 dag selera korzeniowego, - 20 dag czerwonej papryki, - 2 ząbki czosnku, - pęczek różnych ziół przyprawowych (natka, trybula, lubczyk(...) około 5 minut kalafior i paprykę, wyjmij jarzyny z garnka i razem z ziołami włóż do słoików. Zagotuj jeszcze raz zaprawę. Zalej warzywa w słoikach. Szczelnie zamknij.

  • Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....

  • Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek. Miałam mięso wieprzowe.

  • Patisony w zalewie słodko- kwaśnej. Można je wykorzystać, jako dodatek do obiadu lub podać jako dodatek do wędlin.

Artykuły na temat: lubczyk w słoikach
  • Czarodziejski lubczyk

    Gałązki świeżego lubczyku można gotować jak szparagi lub łodygi selera naciowego i w tej formie dodaje się je do surówek i sałatek. Jednak pamiętaj, by nie przesadzić z ilością, bo pachną one bardzo intensywnie. Zupy z lubczykiem Oprócz świeżego lubczyku idealny aromatyczny i tłusty rosół musi zawierać zawierać cebulę, marchew, czosnek, natkę, pora i tymianek. Lubczyk lubi też towarzystwo...

  • Lubczyk powszechnie rośnie w naszych ogródkach. Cenimy go ze względu na wyjątkowy aromat oraz smak. Mniej osób wie o tym, że ma on również zaskakujące właściwości lecznicze. Fot. 123RF/Picsel Dla naszych babć lubczyk był ziołem magicznym - przyciągał miłość i wzbudzał pożądanie u partnera. Jednak nie był to jedyny powód, dla którego można było go znaleźć w niemal każdym gospodarstwie. Doświadczone gospodynie wiedziały, że mało która przyprawa tak dobrze podkreśla smak przygotowywanych...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Olej lubczykowy poprawi trawienie

    Lubczyk to główny składnik popularnej przyprawy maggi. Ma silne działanie rozkurczowe, reguluje pracę jelit.

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Dziewięć rzeczy, które możesz zrobić dla zwierząt już dziś

    ...dla pszczół - zakładaj miejsca przyjazne pszczołom - w ogrodzie, na balkonie, na nieużytkach miejskich. Wysiewaj tam rośliny miododajne - sasanki, szafirki, mniszek, lubczyk, szałwia lawenda czy mięta...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Superzioła na jesień i zimę

    ...zasypianie. Dodadzą energii Lubczyk: Stosuje się go i w kuchni (smak maggi), i w ziołolecznictwie w formie nalewek i naparów. Ma działanie pobudzające (z tego powodu uznawany jest za afrodyzjak(...) organizmu i działają przeciwbólowo. Wypróbuj! Nalewka z lubczyku: 50g korzenia lubczyku wsyp do słoika, zalej 500 ml spirytusu, zakręć i odstaw na 10 dni. Codziennie wstrząśnij mieszanką. Stosuj 3-4 razy...

  • 40 najważniejszych ziół z całego świata na Twoim parapecie lub za oknem! Teraz bez trudu wyhodujesz okazały tymianek, rozmaryn, szałwię lub rukolę. Naprawdę warto - zwłaszcza jeśli masz ochotę na zupę z rzeżuchy, sznycle z sosem szczawiowym lub zapiekaną cykorię. Znajdziesz tu prezentacje roślin, złożone ze zdjęcia, informacji o zasadach uprawy, zbioru i konserwowania, zastosowaniu w domowym leczeniu i w kuchni. Sprawdź, które zioła pasują do ziemniaków i ryb lub dobrze smakują w likierze!...