• Informacje na temat:

    lubczyk do barszczu

Przepisy na temat: lubczyk do barszczu
  • Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowym

    Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski. 2.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. 3.  Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz(...) obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski. 2.  Posiekać czosnek i włożyć do naczynia, w którym będziemy wszystko miksować. 3.  Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz...

  • Lubczyk to zioło na miłość. Przypisywano mu wielką moc. Był składnikiem w napojach miłosnych, według pradawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki w związku, rozterki i niezgody w nim równa. Upięty we włosach lub przyczepiony do sukni ślubnej ma przynosić młodej parze szczęście. Ja go lubię najbardziej w brzuszku, zwłaszcza w jajecznicy z czerwoną cebulą i chili. I takie śniadanie Wam dzisiaj polecam.

  • Wigilijne specjały kucharzy MasterChefa

    ...). Naczynie z ciastem przykryj i odstaw na minimum 30 minut, by mąka spęczniała.  2. Farsz: grzyby rozmroź, pokrój je w cienkie paski. Cebule obierz, posiekaj. Listki lubczyku umyj, osusz, posiekaj. Suszone grzyby zmiel na proszek w młynku do kawy albo pieprzu. Patelnię rozgrzej, podsmaż na niej cebulę z mrożonymi grzybami i lubczykiem. Zmniejsz płomień, duś bez przykrycia przez 20 minut, by...

  • Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy jest wtedy barszcz podany w bulionówkach, a jako dodatek możemy podać ten pyszny placek.

  • Próbowałam przerabiać go na wiele sposobów ale w końcu ten okazał się najlepszy.

  • Smaczny pomysł na "Gwiazdki do barszczu"

  • Smaczny pomysł na "Paszteciki do barszczu"

  • Pyszne ciasteczka do barszczu na nadchodzące święta.

  • Bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, znakomite jako dodatek do barszczu albo jako przekąska, idealna na różne imprezy.

  • Pyszna przekaska lub jako dodatek do barszczu lub piwka

Artykuły na temat: lubczyk do barszczu
  • Botaniczne rodziny przestępcze

    ..., a więc rodzina marchewki i pietruszki, wśród swoich zdrowych i pięknych członków ukrywa kilku notorycznych kryminalistów. Marchewka, koper, fenkuł, pietruszka, anyż, lubczyk, trybula, pasternak...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • .... Przyprawy ziołowe podkreślają aromat potraw, dlatego ważny jest umiar w stosowaniu ziół silnie pachnących takich jak: lubczyk, majeranek, tymianek, rozmaryn, hyzop, szałwia czy laur. Przyprawy korzenne(...) pobudzających apetyt: lubczyk, estragon, melisa, bazylia i pietruszka. Niektóre kuchnie wypracowały sobie mieszanki przyprawowe; uważa się, że łączenie mielonych przypraw jest sztuką co najmniej jak...

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Lubczyk powszechnie rośnie w naszych ogródkach. Cenimy go ze względu na wyjątkowy aromat oraz smak. Mniej osób wie o tym, że ma on również zaskakujące właściwości lecznicze. Fot. 123RF/Picsel Dla naszych babć lubczyk był ziołem magicznym - przyciągał miłość i wzbudzał pożądanie u partnera. Jednak nie był to jedyny powód, dla którego można było go znaleźć w niemal każdym gospodarstwie. Doświadczone gospodynie wiedziały, że mało która przyprawa tak dobrze podkreśla smak przygotowywanych...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...