• Informacje na temat:

    łosos z ogórkami kiszonymi

Przepisy na temat: łosos z ogórkami kiszonymi
  • Przysmaki z ryb

    ...dzieciom ryby dwa razy w tygodniu. Niemowlę, które nie ma alergii, może dostać pierwszą porcję łososia czy soli już w 7. miesiącu. Na początek powinna ona być niewielka - wystarczy 10-15 g, czyli(...)) SKŁADNIKI: ● 200 g fileta z łososia ● 1 łyżeczka soku z cytryny ● 5 suszonych moreli ● 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g) ● suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano ● świeża...

  • Krupnik z ogórkami kiszonymi

  • Kulinarne abc

    Sprawdzone rady!

  • Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    ....  Łosoś z warzywami Sposób przygotowania 1. Łososia podziel na 4 porcje. Wymieszaj sos sojowy, miód lub syrop klonowy, sok z limonki, starty imbir i czosnek. Zamarynuj łososia i odstaw na godzinę. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj posiekany szpinak, przypraw.  2. Duś pod przykryciem. Dodaj śmietanę i prażony sezam. Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej...

  • Przede wszystkim smaczna to rzecz oczywista:-))) Super do mięsa zrobionego na różne sposoby.

  • Dzieci lubią zdrowo jeść

    .... Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wylej masę do foremki 7 x 15 cm. Piecz 80-90 cm (do suchego patyczka). Kromki ostudzonego chleba posmaruj twarożkiem, obłóż kawałkami łososia i ogórkiem. Tekst...

  • Bardzo szybka i smaczna sałatka do obiadu.

  • Pyszne sałatki

    W jednej porcji możesz znaleźć komplet składników odżywczych. Wszystko zależy od tego, z jakich produktów skomponujesz to proste i zdrowe danie.

  • Wypróbowany przepis na "Roladki serowe z ogórkami kiszonymi"

Artykuły na temat: łosos z ogórkami kiszonymi
  • Anna Starmach: Byłam dość specyficznym dzieckiem

    Jakie są pani ulubione produkty, z których można wyczarować zaskakującą potrawę? Anna Starmach: - Trudno wymienić kilka składników. Jak jest sezon na pomidory, to wszystko mi się z nimi kojarzy. Zaraz zaczną się gruszki i jabłka... Ostatnio jadłam doskonałego łososia w jabłkach właśnie. Nigdy wcześniej w ten sposób nie łączyłam ryby. Tam był łosoś, imbir, jabłko, trochę octu, miodu i mięty...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    Pomogą w tym zielona herbata i szałwia, uznane ostatnio za wybitnie skuteczne w profilaktyce tej choroby. Potrzebujesz też kwasów omega-3 (oleje roślinne, tłuste ryby), należy zaś wystrzegać się tłuszczów nasyconych (masła, tłustego nabiału i wieprzowiny). Ważne są witaminy z grupy B, kluczowe dla układu nerwowego (zielone warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo). Polub przyprawy curry i kurkumę zawierające bogatą w przeciwutleniacze kurkuminę. Zadbaj też o magnez (migdały, morele), żelazo...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Dieta na przewlekły stan zapalny

    ​Chroniczne zapalenie wyciszysz dietą, wykorzystującą produkty o silnych właściwościach przeciwutleniających. Są to m.in. grzyby, warzywa liściaste, brokuły, kapusta, marchew, cebula. Jedz owoce o ciemnych kolorach - maliny, jeżyny, jagody, aronię, borówki.

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Kuracje skutecznie wzmacniające odporność

    Najwięcej zdziałasz dietą, wzbogacając ją o kiszonki i produkty bogate w cynk. Warto też hartować organizm.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Dieta dobra na odporność

    Przed częstymi infekcjami ochronić maluszka mogą dwa składniki, probiotyk dla dzieci i witamina D. Sprawdź, jak włączyć je do jego diety, aby zmniejszyć ryzyko infekcji.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...