• Informacje na temat:

    łosos w wielu postaciach

Przepisy na temat: łosos w wielu postaciach
  • Co kryje łosoś?

    Na stołach Polaków coraz częściej goszczą ryby - w tym i łosoś. Po niepokojących wynikach naszego zeszłorocznego badania łososi, sprawdziliśmy, czy dziś możemy już bez obaw delektować się tą smaczną rybą.

  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ...czynnik ryzyka rozwoju wielu groźnych chorób. Dlatego, chcąc uchronić rodzinę przed szkodliwymi substancjami, warto czytać etykiety kupowanych produktów, które będziemy wykorzystywać do przygotowywania...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...żurawinom, bogatym w witaminę C, to najzdrowsza - nie tylko dla maluchów - wigilijna potrawa. Jedna z niewielu, których receptura nie wymaga modyfikacji i jest dobra nawet dla półrocznego niemowlęcia. Warto(...) w postaci zupy z makaronem - tak serwuje się to słodkie wigilijne danie na wielu polskich stołach. Kutia i kluski z makiem NIE! Bazą obu tych dań jest mak. To dobre źródło wielu cennych składników, ale...

  • Dieta pod kontrolą

    ...i jagnięcina. Nie podawaj malcowi innych pokarmów, które zawierają jajka w różnych postaciach, np. makaronów, ciast, czekolady i słodyczy. Jajko używane jest często jako środek zagęszczający, emulgator lub substancja nadająca smak - np. w marmoladzie lub ketchupach. Dlatego czytaj etykiety. Uczulające mleko znajduje się w wielu produktach, które wydają się bezmleczne.- PRAWDA Jeśli twój maluch ma...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...serem możesz też kupić w wielu barach, stoiskach garmażeryjnych czy w postaci mrożonki. Mają uwielbiany przez większość dzieci słodki smak, więc nawet, gdy będzie gorąco, maluch zapewne da się namówić...

  • Grill? Dlaczego nie!

    Majówka to w wielu domach początek sezonu na grillowanie. Wraz z pierwszymi prawdziwie wiosennymi podmuchami powietrza przenosimy się do ogrodu, na działkę i do lasu. Spotkania przy grillu są(...) posiłek. Wspólne przygotowywanie produktów, urządzanie biesiady i pilnowanie grilla wzmacnia więź w rodzinie, sprzyja udanym kontaktom z innymi ludżmi a dla wielu jest czynnikiem eliminującym stres. I ten...

Artykuły na temat: łosos w wielu postaciach
  • Słoneczna witamina D

    Jest niezbędna dla zdrowia naszych kości. Zmniejsza także ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym depresji.

  • Zdrowe i smaczne święta

    Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie – dla wielu z nas to najbardziej wyczekiwany okres w roku. Na wigilijnych stołach pojawi się wiele świątecznych dań kuszących smakiem i aromatem. Na niektóre z nich czekamy cały rok, dlatego trudno jest nam zachować umiar i odpowiednią dietę w obliczu wielu świątecznych przysmaków.

  • Kolejność wigilijnych potraw

    Różne są tradycje i zwyczaje dotyczące wigilijnych potraw. Najczęściej podaje się ich 12 ­- symbolizują dwunastu apostołów. Jednak w wielu domach podaje się 7 potraw, które mają symbolizować siedem dni tygodnia, czy też 9 - na pamiątkę dziewięciu chórów anielskich.

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    Skuteczne leczenie wielu chorób zależy często od tego, jak się odżywiasz. Stosując odpowiednią dietę, możesz nie tylko uniknąć wielu dolegliwości, ale też przyspieszyć powrót do zdrowia lub zahamować rozwój choroby.

  • ​10 składników diety antynowotworowej

    ...prostaty. Co ciekawe, w przeciwieństwie do wielu przetworzonych produktów spożywczych, te na bazie skoncentrowanych pomidorów - jak choćby passata i ketchup - zawierają jeszcze większe ilości likopenu(...) dietetyków z wielu względów. Prócz korzystnego wpływu na układ trawienny i sercowo-naczyniowy, mogą również przeciwdziałać nowotworom. Według American Institute for Cancer Research dzieje się tak...

  • Zdrowe pokarmy na cenzurowanym

    ...niedoczynnością tarczycy. Jednak od wielu lat sól kuchenna jest jodowana. Częste jedzenie wodorostów i solenie potraw grozi przedawkowaniem tego pierwiastka, co też zaburza pracę tarczycy. Jeśli masz...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    .... Ta substancja znajduje się także w składzie wielu produktów żywnościowych. Przyjmuje się, że u osób wrażliwych pseudoalergiczne objawy może wywołać dawka histaminy od 5 do 10 mg, im dawka ta będzie(...) tym, że jest ona składnikiem wielu produktów, które jednocześnie zawierają sporo histaminy (owoce cytrusowe, czerwone wino). Lista źródeł kwercetyny dla nietolerujących histaminy nie jest więc długa...

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ...! Niezaprzeczalnym królem dzisiejszych stołów wigilijnych w Polsce jest karp królewski. Odmianę, która stała się tak popularna, wyhodowano jednak dopiero w XIX wieku. Choć już przed II wojną światową w wielu(...) pierożków, leguminy makowej, budyniu z szodonem i tortów), jednak zdecydowanie nie był on w jej ujęciu głównym bohaterem wieczerzy. Ogółem karp przed wojną występował jako jedna z wielu potraw...

  • W tabletce czy z pożywieniem?

    Dbają, by organizm pracował jak dobrze naoliwiona maszyna. Witaminy A, D, E, i K wzmacniają wzrok i serce, chronią skórę, nawet walczą z nowotworami. Oprócz syntetyzowanej w skórze witaminy D i wytwarzanej przez bakterie w jelicie witaminy K, nie potrafimy sami ich wytwarzać. Pozostałe witaminy trzeba dostarczać wraz z pożywieniem i to każdego dnia. Wielu nie możemy magazynować, a ich nadmiar...

  • Dieta na wzmocnienie odporności

    ...  Równie oczywistym jest, że niezbędnych substancji dostarczą produkty bogate nie tylko w witaminy, ale też w składniki, o których wielu z nas zapomina. Mowa mianowicie o dobroczynnych kwasach(...) omega-3, których w diecie wielu Polaków wciąż, niestety, bardzo brakuje. Korzystny wpływ ryb na ludzki organizm trudno podważać, zwłaszcza że potwierdzają go najbardziej prestiżowe czasopisma medyczne...