• Informacje na temat:

    losos w paczuszkach

Przepisy na temat: losos w paczuszkach
  • Przysmaki z ryb

    Łosoś czy sola powinny trafiać na talerzyk dziecka regularnie. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by smyk zajadał je z apetytem.

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

Artykuły na temat: losos w paczuszkach
  • smaczne danie głowne

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach, a jedną z chętniej wybieranych jest łosoś. Jak go przyrządzić, aby smakował naprawdę dobrze? Oto pomysły naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie w naszym kraju rekordy popularności bije łosoś. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i niezbyt drogi, co sprawia, że Polacy bardzo chętnie po niego sięgają. Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości tłustych ryb, takich jak łosoś, głównie ze względu na zawartość...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Idealnie sprawdzają się jako tradycyjny dodatek do ciast i deserów, świetnie uzupełniają dania obiadowe oraz pożywne śniadania, a do tego są zdrową i pyszną przekąską podczas aktywnego dnia. Fot. 123RF/Picsel Bakalie, bo o nich mowa, to bez wątpienia nieoceniony składnik zbilansowanej diety i ważny element polskiej kuchni - zarówno tradycyjnej, jak i współczesnej. W domowej spiżarni warto mieć zatem zawsze dobrej jakości produkty takie, jak: orzechy, suszone owoce i ziarna marki Kresto. W...

  • Metalami ciężkimi nazywamy grupę metali i półmetali o dużej gęstości - najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Pierwiastki te mogą przedostawać się do organizmu ze środowiska lub wraz z żywnością. Niestety, mogą się kumulować w tkankach. To w rybach jest najwięcej metali ciężkich. Fot. 123RF.COM/PICSEL Źródłem metali ciężkich w żywności jest zanieczyszczone środowisko - gleba, woda i powietrze. Mogą być produktami spalania, szczególnie węgla, ropy naftowej (rtęć) czy...

  • Kuchnia fusion podbiła serca Polaków. Potrafimy łączyć smaki z najbardziej odległych zakątków świata i wciąż poszukujemy nowych doznań. A gdyby tak połączyć nowoczesne wariacje z tradycyjnym kunsztem i troską o środowisko? Prezentujemy przepis na trzydaniowy obiad w myśl trendu „zero waste”. Fot. 123RF/Picsel W nowoczesnej kuchni chyba nic nie jest już w stanie nas zaskoczyć. Łączymy pozornie zupełnie niepasujące do siebie smaki, zmieniamy dotychczas uznane przeznaczenie produktów,...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • W dzisiejszych czasach, znaczną część naszego dnia spędzamy przed komputerem, a liczba Polaków pracujących za biurkiem stale wzrasta. Niestety, siedzący tryb życia nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Wielu groźnych konsekwencji takiego stanu rzeczy możemy uniknąć, stosując się do kilku prostych porad. Fot. 123RF/Picsel Pracując przy komputerze, siedzimy przez co najmniej 8 godzin dziennie. Często też zdarza się, że po powrocie z pracy ponownie zasiadamy przed monitorem lub relaksujemy...

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...