• Informacje na temat:

    łosoś w folii z czosnkiem

Przepisy na temat: łosoś w folii z czosnkiem
  • Łosoś grillowany

    Pyszna ryba w sam raz na obiad.

  • Pieczony łosoś na warzywach

    ...cytryny do podania Przygotowanie: 1 Kawałki folii aluminiowej (8 szt. do każdego kawałka łososia) skrop olejem, poukładaj na nich filety z łososia. Oprósz je solą i pieprzem, skrop sokiem(...) pokrój. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrop olejem z masłem i posiekanym czosnkiem. Dołóż do piekarnika (po 10 min od włożenia ryby). Łososia podawaj z opieczonymi warzywami.

  • Łosoś norweski w masełku - Robert Sowa

    ..., osuszyć i posiekać z czosnkiem i odrobiną soli. Dodać do miękkiego masła i dokładnie ucierać, dolewając stopniowo sok z cytryny, winiak i sos Worcester. Powstała masę umieścić na folii aluminiowej(...) masła ziołowego. Gdy masło zacznie delikatnie się rozpuszczać, zdjąć rybę z grilla. Można podawać z pieczonymi w folii ziemniakami. Autor przepisów: mistrz kulinarny Robert Sowa Stylizacja zdjęć: Ewa...

  • Łosoś z Kanady - przysłała Inka

    Filet z łososia; na zalewę: 1/2 filiżanki sosu sojowego ciemnego; 4 łyżki brązowego cukru,1/2 łyżeczki pieprzu, 2-3 ząbki czosnku; odrobina soli.

  • Łosoś z masłem czosnkowym

    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miękkie masło zmiksować lub utrzeć z rozdrobnionym czosnkiem, natką pietruszki i solą. Zawinąć je ściśle w folię spożywczą, formując rulonik. Włożyć do zamrażarki na godzinę. Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym maśle. Przed podaniem położyć na łososia plaster masła czosnkowego. W tym samym...

  • Łosoś smażony z masłem czosnkowym

    Składniki: - 2 dzwonka łososia, - 1 kostka masła, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - 2 ząbki czosnku, - sól, pieprz, - sok z 0.5 cytryny Przygotowanie: Miękkie masło trzeba zmiksować z roztartym z solą czosnkiem i natką pietruszki. Zawinąć je ściśle w folię spożywczą formując rulonik. Włożyć do zamrażarki na 2 h. Łososia przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na rozgrzanym...

  • Łosoś w marynacie orzechowej - Robert Sowa

    ...4 łyżki oliwy extra virgin; 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego estragonu); 4 łyżki orzechów włoskich; 1 łyżka tartego parmezanu; 1 łyżka bułki tartej; 2 łyżki masła, przyprawy. Sposób przygotowania: Estragon zmiksować z orzechami, oliwą z oliwek, serem parmezanem i czosnkiem. Do masy dodać bułkę tartą oraz masło i dokładnie utrzeć. Łososia poprószyć solą i pieprzem...

  • Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości).

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...można doprawić grubo zmielonym pieprzem. Wspaniale smakuje również łosoś pieczony w folii z sokiem z cytryny, polskim tymiankiem oraz majerankiem z krajów śródziemnomorskich. Dania z ryżem Ze(...) łódeczki świetnie smakują z marokańskim rozmarynem oraz cebulą z USA. Miłośnicy ziemniaków w mundurkach docenią połączenie jogurtu naturalnego z kminkiem, natką pietruszki, czosnkiem i ostrą papryką...

  • Pomysł na smaczny obiad

    ...przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.  Łosoś z porem w cieście Sposób przygotowania 1. Filet z łososia umyj i osusz. Odkrój skórę, natrzyj przyprawami...

Artykuły na temat: łosoś w folii z czosnkiem
  • Pieczony łosoś Siby

    ...folii. Natrzyj czosnkiem i połową masła, posyp przyprawą seafood rub. 3. Wyłóż cebulę, paprykę i pomidorki. Posmaruj resztą masła. Przypraw solą i pieprzem. 4. Zawiń ciasno każdą rybę w folię spożywcza. Umieść w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Łosoś powinien być ciągle różowy w środku. 5. Podawaj ciągle zawiniętego w folię. Oglądaj ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network" (na...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Pieczony łosoś serwowany na szpinakowej kołderce

    Ryba i mięso drobiowe pieczone w pergaminie lub aluminiowej folii są niezwykle smaczne i soczyste.

  • Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach, a jedną z chętniej wybieranych jest łosoś. Jak go przyrządzić, aby smakował naprawdę dobrze? Oto pomysły naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie w naszym kraju rekordy popularności bije łosoś. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i niezbyt drogi, co sprawia, że Polacy bardzo chętnie po niego sięgają. Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości tłustych ryb, takich jak łosoś, głównie ze względu na zawartość...

  • Nadziewany pieczony łosoś

    Wg przepisu Siby Mtongany.

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Ryby inaczej niż zwykle

    Chrupiący dorsz 1. Rybę umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, skropić sokiem z cytryny, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzoną rybę odwinąć z folii(...) pietruszki oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (sos można też zmiksować), schłodzić. Podawać z gorącymi kawałkami dorsza. Letnia sałatka śledziowa 1. Ziemniaki umyć, nie obierać...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Dieta na wzmocnienie

    .... Połącz wszystkie składniki. Czas 5 minut, cena ok. 3 zł OBIAD Pieczony łosoś Składniki: 1 średni filet z łososia, 1 limonka, 1 łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, 200 g brokułów, 1 łyżka sezamu, 3 łyżki komosy ryżowej Na folii aluminiowej rozłóż plasterki limonki, a na nich łososia. Posyp solą i pieprzem. Na łososiu ułóż pozostałe plasterki limonki i skrop oliwą. Całość zawiń w folię...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...