• Informacje na temat:

    łosoś smażony na potach

Przepisy na temat: łosoś smażony na potach
  • Cenne ryby w diecie malca

    Ryby zawierają m.in. długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, niezbędne do prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego i narządu wzroku. Smyk znajdzie w nich także jod - konieczny, by miał prawidłowy metabolizm. W rybach nie brak także lekkostrawnego, wysokiej jakości białka oraz żelaza. Najbardziej wskazane dla dzieci są sola, łosoś, halibut, makrela, śledzie...

  • Powiem szczerze, że nie przepadam za łososiem, ale mój mąż uwielbia tę rybkę, stąd moja propozycja. Lekkie danie rybne, z dodatkiem sosu kaparowego. Całość można przygotować w 20 minut, więc gorąco polecam wszystkim zabieganym.

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    ....  4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. i piecz około 20 minut (aż ciasto się zrumieni). Podawaj z sosem, np. czosnkowym.   Łosoś ze szpinakiem pod złocistą kołderką Sposób przygotowania...

  • Wypróbowany przepis na "Smażony łosoś na warzywach"

  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    ...korzystnej ceny lepiej ich nie kupować – a już na pewno nie podawać maluchom. Nasza rada Z ryb hodowlanych najbezpieczniejszy dla brzdąca jest łosoś norweski. Jego mięso swoje różowe zabarwienie(...) tylko w panierce Smażony filet jest ciężkostrawny i nieodpowiedni dla małych dzieci. Zaproponuj więc malcowi inne dania: ✔ pulpeciki rybne z ziołami – np. natką czy kolendrą, ugotowane na parze...

  • Smaczny pomysł na "Smażony łosoś na sałatce"

  • Obiad dla zabieganych

    ...podawaj z uszkami z farszem serowym. Danie polej sosem. Udekoruj resztą bazylii. Łosoś pod orzechowym pesto Składniki: 4 kawałki fileta z łososia (po ok. 20 dag każdy) 2 łyżki soku z cytryny...

  • Prosty, ale smaczny i elegancki obiad lub kolacja.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ..., dodaj posiekaną kolendrę i porządnie wymieszaj całość. Łosoś z chili i imbirem Tłuste ryby, takie jak łosoś, doskonale sprawdzają się podczas odchudzania, ale trzeba pamiętać, że są bardziej(...) ziemniaczków oraz warzywami ugotowanymi na parze lub usmażonymi metodą intensywnego mieszania ( stir-fry ).  Autorem wszystkich zdjęć jest Andrew Hayes-Watkins.          

  • Łosoś zawiera witaminę D która wpływa na:przemiany wapnia i fosforanów,właściwą mineralizację kości,oraz witaminę B12,która wpływa na tworzenie czerwonych komórek krwi,tworzenie materiału genetycznego oraz funkcjonowanie układu nerwowego.

Artykuły na temat: łosoś smażony na potach
  • Słońce to twój przyjaciel

    ...tkwimy do następnego lata. Drugim naturalnym źródłem jest dieta. Tu podstawowym źródłem są ryby morskie. Łosoś, makrela? - Łosoś, makrela, śledź. Jednak nawet najbardziej urozmaicona dieta nie...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Mapa smaków mojego życia

    .... Warto zapytać. Po prostu. Więc pytam: mięso czy ryby? Słyszę: ryby. Pytam dalej: raczej łosoś czy raczej pstrąg? Odpowiedź brzmi: pstrąg. Bardzo proszę. Proponuję pstrąga na pięć sposobów: pstrąg gotowany w mleku, pstrąg smażony z chorizo, tatar z pstrąga, zupa rybna i ceviche. I deser. Często z czekolady. Smak miłości to smak zaangażowania, oddania, pasji, poświęcenia dla drugiej osoby czasu. Z tego...

  • Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach, a jedną z chętniej wybieranych jest łosoś. Jak go przyrządzić, aby smakował naprawdę dobrze? Oto pomysły naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie w naszym kraju rekordy popularności bije łosoś. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i niezbyt drogi, co sprawia, że Polacy bardzo chętnie po niego sięgają. Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości tłustych ryb, takich jak łosoś, głównie ze względu na zawartość...

  • Wakacje: Dobry czas dla twojego serca

    ...2-3 razy w tygodniu po 100 g. Powinny to być ryby takie jak łosoś, makrela i śledź - najlepiej wędzone na zimno. Sięgaj po nie nawet wtedy, gdy spędzasz urlop nad morzem i codziennie zajadasz się rybami smażonymi. Te ostatnie, choć bardzo smaczne, zawierają znikomą ilość dobroczynnych dla serca kwasów omega-3 (głównie wskutek poddania obróbce cieplnej). 12. Nie rób sobie głodówek Możesz mieć taką...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Ryby mają głos

    ...samo kwasów omega-3. Morski Instytut Rybacki-Państwowy Instytut Badawczy (MIR-PIB) przebadał różne gatunki. Okazało się, że najwięcej cennych EPA i DHA miały kolejno: łosoś bałtycki (3,8 g w 100(...), specjaliści z WWF opracowali specjalną listę: ● Smacznego: m.in. czarniak, dorsz z Morza Barentsa, karp, łosoś pacyficzny, makrela, sardela europejska, anchois, szprot, śledź ● Uwaga: dorsz...

  • Basta! Pomyślał Kevin Aiston, kiedy usłyszał od kolejnego Polaka: Przecież Wielka Brytania nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. Postanowił rozprawić z wszelkimi stereotypami w swojej najnowszej książce „Kevin sam … w kuchni. Nie tylko Fish & Chips”. Na pierwszy ogień wziął English breakfast, które złą sławę ma nie tylko w Polsce: „Podobną opinię ma na świecie polski kotlet schabowy. Z ziemniakami z wody polanymi okrasą, pospanymi koperkiem. Tak naprawdę jest pyszny! Zawsze, kiedy jadę pociągiem...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...kulinarne rewolucje. Uważają, że święta to doskonały czas, by je zacząć. Łosoś zamiast śledzia na wigilijnym stole? Czekoladowy mus zamiast makowca? Dlaczego nie, przecież Gwiazdka jest po to, by...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...