• Informacje na temat:

    łosoś norweski

Przepisy na temat: łosoś norweski
  • Łosoś norweski na kuskusie

    Składniki: 80 dag świeżego filetu z łososia norweskiego sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy Kuskus z warzywami: 30 dag kaszy kuskus 3 duże pomidory 2 żółte papryki po 3-4 gałązki natki, koperku szczypiorku oraz mięty po 6 łyżek soku cytrynowego oraz oliwy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz je solą. Sok z 1/2 cytryny wymieszaj...

  • Łosoś norweski na ziemniakach

    Przepis na pysznego łososia w marynacie na ziemniakach.

  • Łosoś na dwa sposoby

    ...przemieszaj. 3. Udekoruj np. młodymi listkami szpinaku i wiórkami parmezanu. Łosoś norweski na kuskusie Składniki: 80 dag świeżego filetu z łososia norweskiego sok z 1/2 cytryny 3 łyżki...

  • Łosoś norweski na wigilijną kolację

    Jest bardzo smaczny i można przygotować go na wiele sposobów. Ale to nie koniec jego zalet. Łosoś norweski jest też bardzo zdrowy. Ryba ta, pochodząca z głębokich, zimnych i czystych norweskich fiordów, jest bogata w kwasy Omega-3, witaminy A, D, przeciwutleniacze. Substancje te odgrywają bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu. Gwarancją najwyższej jakości...

  • Łosoś norweski marynowany

    Łosoś norweski marynowany w miodzie i musztardzie z jabłkami i rozmarynem...

  • Łosoś norweski w masełku - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: - 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości). Marynata: - 100 g masła; - 40 ml winiaku; - 2 łyżki siekanej natki pietruszki, - 1 łyżka soku z cytryny; - 1 łyżka świeżych ziół, np. tymianek, bazylia, estragon, oregano; - 1 łyżka sosu Worcester; - 1 roztarty ząbek czosnku Sposób przygotowania: Zioła umyć...

  • Łosoś w drodze na stół

    Gotowany, przygotowywany na ruszcie, smażony, pieczony, marynowany albo spożywany na surowo - łososia norweskiego można podawać zarówno na eleganckich koktajlach, jak i na rodzinnych lub świątecznych obiadach, w restauracjach czy na piknikach.

  • Łosoś w marynacie pomidorowej - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez ości, ze skórą).

  • Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości).

  • Łosoś w marynacie orzechowej - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości) Marynata: 1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony nożem);

Artykuły na temat: łosoś norweski
  • Łosoś jeść, czy nie jeść?

    Ryba, która w ciągu ostatnich lat zyskała sympatię nie tylko szefów kuchni. Chętnie wykorzystujemy łososia w kuchni. Przepisów i inspiracji nie brakuje także na blogach celebrytów i dietetyków. Zatem, czy łosoś hodowlany jest szkodliwy dla zdrowia?

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Ryby mają głos

    Jakie państwo mają ryby? - klasyczne pytanie w nadmorskiej czy nadjeziornej restauracji w Polsce zawsze wzbudza popłoch. Bo jeśli jest łosoś, to norweski, panga - wietnamska, matiasy - holenderskie, tilapia -chińska. A gdzie ryby z jeziora, nad którym siedzimy? Gdzie bałtyckie dorsze, łososie, turboty, witlinki i sandacze? Nie ma, I długo nie będzie. Dlaczego? Bo w Polsce ryby głosu nie mają.

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Smaki arktyczne

    ...restauracji zjadłem purée z buraków i malin, przepyszne - niestety, podane niezbyt odpowiedzialnie do pieczonego łososia (zamówiłem łososia, żeby się przekonać, czy ten hodowlany norweski w Norwegii(...) najważniejszą treść. Potem jeszcze pieczony łosoś z cytrusową marchewką, a na deser herbatniki z gruszkami. Odradzam wino do zupy. Do łososia proponuję mocno zbudowane sauvignon blanc znad Loary, do deseru...

  • Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach, a jedną z chętniej wybieranych jest łosoś. Jak go przyrządzić, aby smakował naprawdę dobrze? Oto pomysły naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie w naszym kraju rekordy popularności bije łosoś. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i niezbyt drogi, co sprawia, że Polacy bardzo chętnie po niego sięgają. Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości tłustych ryb, takich jak łosoś, głównie ze względu na zawartość...

  • Zniewolony umysł?

    ...spożywczy dla mózgu, co by to było?  -  Tłuste ryby, jak łosoś, pstrąg, makrela czy śledź, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Badania wykazały, że ich duże spożycie zmniejsza ryzyko demencji i zaburzeń...

  • Ryby i owoce morza powinny być częścią zdrowej diety każdego – co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Problemy pojawiają się, kiedy próbujemy wybrać rybę. Chude gatunki nie zawsze są smaczne, a tłustych się obawiamy. Jednak okazuje się, że łosoś może być smakowitym kompromisem, który pomoże zatrzymać wakacyjną sylwetkę na dłużej. Fot. materiały prasowe Światowa Organizacja Zdrowia zaznacza, że człowiek powinien spożywać posiłki z rybą w roli głównej, co najmniej raz-dwa razy w tygodniu,...

  • Norwegia nie tylko piękna, ale i smakowita

    ...​O tym jak Norwegia działa na zmysły - nie tylko wzroku, ale i podniebienia - przekonał się latem tego roku Robert Makłowicz, którego program "Makłowicz w podróży" odwiedził krainę fiordów. O tym co gotował na norweskim wybrzeżu, co szczególnie podbiło jego podniebienie można będzie się dowiedzieć w czterech najbliższych odcinkach programu.

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

Wideo na temat: łosoś norweski
  • Ilona Gałązka-Czarnecka: Łososie hodowlane mogą zawierać toksyny

    Technolog żywienia Ilona Gałązka-Czarnecka wyjaśniła, czy popularny w Polsce łosoś norweski może być zagrożeniem dla naszego zdrowia. - Łososie hodowlane mogą zawierać toksyny - przyznała. Specjalistka zauważyła również, że aby te toksyny mogły nam zaszkodzić, należałoby spożywać bardzo duże ilości zanieczyszczonego łososia. Gałązka-Czarnecka doradziła, jak w sklepie odróżnić łososia z hodowli od