• Informacje na temat:

    łosoś grillowany na patelni

Przepisy na temat: łosoś grillowany na patelni
  • Łosoś grillowany, z ziołowym pesto

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej patelnię grillową. Pokrój łososia na 4 porcje, pietruszki wzdłuż na plastry, cytrynę na pół. Skrop pietruszkę i rybę oliwą. Grilluj je na złoto, pietruszkę zdejmij po 5 minutach, rybę grilluj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i przykryj, aby doszła.  2. Zmiksuj wszystkie składniki pesto, przypraw do smaku. Podawaj rybę z pietruszką, pesto, obsypaną ziołami. 

  • Łosoś z chilli

    Łosoś należy do jednej z najtłustszych ryb. Z tego powodu jest też łatwy do przyrządzenia, zarówno na grillu, patelni, jak i w piecu. Najlepiej jest go podawać w towarzystwie warzyw i cytryny. Podczas przygotowywania łososia, nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu.

  • Łosoś curry z orzeźwiającą salsą

    Sposób przygotowania 1. Łososia podziel na 6 czworokątnych kawałków. Wymieszaj curry z papryką i połową oliwy i natrzyj marynatą rybę. Przykryj i odstaw na godzinę.  2. Na salsę posiekaj kolendrę i chilli. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami sosu i wstaw do lodówki.  3. Ugotuj makaron. Odcedź i wymieszaj z połową salsy.   4. Rozgrzej patelnię grillową. W kawałki łososia wsuń drewniane...

  • Czas na wielkie grillowanie!

    ...st. C piekarniku i pieczemy 20 - 25 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Szaszłyki możemy grillować albo usmażyć na patelni na oleju. Tak przygotowane szaszłyki podaje się również na zimno. Ryba pieczona w folii 1 sprawiona ryba lub dzwonko na osobę (łosoś, pstrąg); pęczek koperku; 1 łyżka świeżej szałwii, macierzanki, szczypta bazylii; 1 łyżka soku z cytryny; biały lub...

  • Ryba rybie nierówna

    .... Ilość kwasów omega-3 w każdej rybie jest inna.   Im jej mięso tłustsze, tym ich więcej. Najkorzystniej wypadają ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź makrela, sardynka, szprot itp. Najmniej kwasów omega(...) słonecznikowym: zawiera kwasy omega-6, które zmniejszają wchłanianie omega-3. Panierowanie czyni ryby ciężkostrawnymi i kalorycznymi: z patelni do ryby przechodzi do 70 proc. tłuszczu. Zamiast panierki posypmy...

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ...korzyści. Uwaga! Ryby wędzone, podobnie jak konserwy rybne, nie są wskazane przy nadciśnieniu! Dawka witaminy D Najlepszymi jej źródłami są: śledź, łosoś, makrela, tuńczyk i sardynki(...) z patelni w rybę, sami widzimy, przygotowując danie. Lepiej też nie smażyć ryby na oleju słonecznikowym. A jeśli już smażymy, to używajmy raczej oleju rzepakowego. Pamiętajmy też, że...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...części. Uformuj z każdej kulę i spłaszcz ją, tworząc burgera o grubości około 2 cm. Posmaruj olejem dużą nieprzywierającą patelnię i postaw ją na małym ogniu. Powoli smaż burgery przez około 10 minut(...) dużą nieprzywierającą patelnię i smaż klopsiki przez około 5 minut na średnim ogniu. Cały czas je obracaj i przemieszczaj po patelni, aż będą jasnobrązowe; wtedy przełóż je na talerz. Aby przyrządzić...

  • Bractwo kurkowe

    ...pietruszki, wymieszaj z oliwą. Warzywa pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj warzywa bez tłuszczu. Możesz zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką, aby twardsze warzywa doszły. Na grubej patelni rozgrzej masło, wrzuć kurki, posól i dodaj posiekaną cebulę. Smaż na największej mocy palnika. Ułóż na talerzu warzywa i kurki. Warzywa dodatkowo posól solą morską i polej oliwą czosnkową...

Artykuły na temat: łosoś grillowany na patelni
  • Mistrzostwo grillowania

    ..., posól i popieprz. Grilluj na rozgrzanym ruszcie po 4 minuty z każdej strony. 3. Przełóż na talerz i podawaj z sosem. Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą ( Świeże smaki z Anną Olson , od poniedziałku do piątku o 13:00 i 13:30) 1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj posiekane cebule. Podsmażaj do zeszklenia. Przygotuj 1/3 szklanki sosu balsamicznego. Do...

  • Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach, a jedną z chętniej wybieranych jest łosoś. Jak go przyrządzić, aby smakował naprawdę dobrze? Oto pomysły naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie w naszym kraju rekordy popularności bije łosoś. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i niezbyt drogi, co sprawia, że Polacy bardzo chętnie po niego sięgają. Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości tłustych ryb, takich jak łosoś, głównie ze względu na zawartość...

  • Łosoś z warzywami i surówką

    Posiadający dużo różnorodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych łosoś wraz z warzywami bogatymi w witaminy doskonale sprawdzi się na każdym stole miłośników zdrowego żywienia.

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Dania z grilla. Łosoś z dodatkami

    Łosoś z pieczoną rzodkiewką i młodą cebulką to doskonały wybór na wspólne grillowanie. Te dwa warzywa to dobre źródło siarki, która jest potrzebna do prawidłowej budowy włosów i paznokci oraz zdrowej skóry. Łosoś z kolei pełen jest wysokowartościowych tłuszczów, również niezmiernie ważnych dla utrzymania prawidłowej struktury skóry. Ułatwia zatrzymywanie wody w skórze, co jest szczególnie istotne...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Te sałatki smakują wakacjami

    Sałatka z grillowanym kurczakiem, owocami i czekoladowym balsamico Składniki na dwie porcje: miks sałat (rukola, sałata rzymska, liście szpinaku), grillowana pierś z kurczaka, parmezan, kubeczek(...) z oliwek. Usmażyć na grillu lub patelni ryflowanej bez tłuszczu (natłuszczony grill lub patelnia ryflowana bardzo dymi). 2. Ważne - mięsa nie kroimy od razu tylko usmażone zdejmujemy z grilla i pozwalamy...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Ryby inaczej niż zwykle

    ...i cukrem. Sosem polać warzywa wymieszane z jabłkiem i rybą. Grillowany łosoś z salsą 1. Łososia umyć, osuszyć, oczyścić z ości, natrzeć sokiem z cytryny, obsypać przyprawą do ryb, odstawić na pół godziny do lodówki, następnie upiec na grillu (może być w piekarniku lub na patelni grillowej). 2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę...

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.