• Informacje na temat:

    łódeczki z ziemniaków

Przepisy na temat: łódeczki z ziemniaków
  • Trzy pomysły na smakowite ziemniaki

    ..., wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.  4. Łódeczki z ziemniaków wyjmij z piekarnika, każdą lekko wydrąż łyżeczką, by zrobić niewielkie zagłębienia. Rozłóż nadzienie. Przed podaniem(...) powinno być ścięte, a żółtko pozostać lejące. 4 Na talerz wyłóż po porcji ziemniaków. Połóż na nich po jajku. Posyp pieprzem, szczypiorkiem i listkami bazylii. Od razu podawaj, np. z maślanką...

  • Sprawdzony przepis na "Łódeczki z ziemniaków"

  • Ziemniaczane łódeczki

    Składniki na 4 porcje: 8 dużych ziemniaków, zioła prowansalskie, 2 łyżki dowolnego tartego żółtego sera, 1 łyżka bułki tartej, 10 dag sera Dor Blue lub dowolnego twardego pleśniowego, tłuszcz do wysmarowania formy, świeży lub suszony majeranek i rozmaryn Przygotowanie: 1. Ziemniaków nie obieraj, lecz starannie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie...

  • Niezwykle aromatyczne i pyszne, doskonałe do mięs i sałat.

  • Łódeczki ziemniaczane z cheddarem

    Frytki, łódeczki, placki, bliny, kluski, chipsy - ziemniaki to warzywa, z których można wykonać niezliczoną ilość smacznych potraw i przekąsek. Dzięki ogromnemu potencjałowi kulinarnemu, są także doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegańskich czy zup. Przejdź na ziemniaczaną stronę mocy!

  • Troche inne sniadanie lub kolacja, którego przygotowanie trwa ok. 15 minut pod warunkiem, ze mamy juz upieczone ziemniaki. Jesli nie, przygotowanie trwa godzine dluzej, ale warto poczekac, gdyz danie jest bardzo smaczne.

  • Łódeczki faszerowane serem

    Ziemniaki można podawać na wiele sposobów. Oto przepis na smaczne łódeczki, które można zrobić i na obiad, i na kolację.

  • Wypróbowany przepis na "Ziemniaczane łódeczki"

  • Łódeczki z brokułami i pieczarkami

    Składniki na 4 porcje: 4 duże albo 8 mniejszych ziemniaków 1 cebula 40 dag brokułów 25 dag pieczarek 3 dag masła 125 ml śmietany kremówki 15 dag sera pleśniowego sól pieprz gałka(...) środki. Wydrążone ziemniaki ustaw w żaroodpornej formie. 2. Środki ziemniaków utrzyj z resztą sera. Przypraw gałką muszkatołową. Piure nałóż do łupinek. Dodaj po porcji brokułów i pieczarek w sosie serowo...

  • Wypróbowany przepis na "Śledziowe łódeczki"

Artykuły na temat: łódeczki z ziemniaków
  • Łódeczki

    Pomysłowe danie z ziemniaków.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Chrupiące łódeczki z cukinią i łososiem

    ...wymieszaj. Przygotowanym farszem napełnij wcześniej podpieczone połówki ziemniaków i ułóż je na aluminiowej tacce do grilla. Łódeczki opiekaj w piekarniku z funkcją grill przez ok. 10 minut(...) i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Gdy wystygną, przekrój je wzdłuż, a następnie wydrąż łyżką stołową. Powstałe łódeczki oprósz przyprawą do kurczaka. Miąższ pokrój w kostkę...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw, aby ostygły.  2. Przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż łyżką część miąższu tak, by powstały łódeczki. l Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 8 minut, ciągle mieszając.  3. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki razem z sokiem oraz przyprawy.  4. Dopraw farsz drobno pokrojoną natką...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Pieczone żeberka z ziemniakami

    ...w łódeczki. Wrzuć do miski, oprósz solą i skrop olejem. Wymieszaj i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, aż się zarumienią.  4. Jogurt wymieszaj z majonezem...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Warzywa w chrupiących ziemniakach

    Skład na 5 porcji: 6 dużych, w miarę równych ziemniaków, 1/2 pęczka dymki, 2 pomidory, łodyga selera naciowego, 1/2 papryki czerwonej, pieprz i sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny(...) C przez 45 minut. Następnie studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając łódeczki grubości pół centymetra.  Zapiekamy, aby były chrupiące. Z wydrążonego miąższu możemy zrobić purée...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...