• Informacje na temat:

    łódeczki pełne mięsa

Artykuły na temat: łódeczki pełne mięsa
  • Gruzińskie smaki

    Gruzja kojarzy nam się z piosenką o herbacianych polach Batumi. Kuchnia tego kraju to dania proste, sycące i pełne aromatycznych przypraw.

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Podróż do przyszłości i krainy duchów

    ...kosztuje od 15 do 25 zł.  Tajskie smaki Tajska kuchnia uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest to najczęściej połączenie warzyw, mięsa lub owoców morza i ostrych przypraw. Niemniej jednak można tu spróbować smażonych na głębokim oleju larw jedwabnika, karaluchów, szarańczy, pająków, skorpionów a także grillowanych szczurów. Pełne białka smakołyki są podawane zwłaszcza na północy...

  • Dziś obchodzimy światowy dzień bez mięsa. Z tej okazji mamy dla was darmową książkę kucharską, z której dowiecie się, jak prosto, smacznie i zdrowo świętować ze wszystkimi jaroszami świata. Fot. 123RF/Picsel Podpowiemy wam, jak skomponować pełne menu na ten dzień, co zrobić z soi, szpinaku, a także jak urozmaicić codzienne śniadania oraz co podać na romantyczną kolację. Postawiliśmy przede wszystkim na proste dania, pełne sezonowych warzyw i swojskich smaków. Nasza książka to przewodnik po...

  • "Ugotowani" z gwiazdami "Masterchefa"!

    .... Daniel Hucik jest prawdopodobnie najlepiej gotującym ze wszystkich trójmiejskich studentów. Lubi tradycyjne polskie dania i pełne talerze. Z jego kolacji na pewno nikt nie wyjdzie głodny. Co...

  • Znali go już starożytni Grecy. Chińczycy i Tybetańczycy także docenili jego zdrowotne właściwości. W Polsce rokitnik pozostaje nieco zapomniany i przegrywa z bardziej egzotycznymi owocami. Ta niezwykła roślina zasługuje jednak na przypomnienie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Fot. 123RF/ Picsel Rokitnik naturalnie występuje w Europie i Azji, głównie na terenach nadmorskich. Dzisiaj możemy go spotkać zarówno w parkach jak i ogrodach, gdzie sadzony jest jako roślina ozdobna. Krzewy...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...

  • Obszar dawnej fabryki tytoniowej w samym centrum miasta tuż przy zbiegu ulic Rajskiej oraz Dolnych Młynów kryje za sobą 15 000 metrów kwadratowych, które już we wrześniu 2016 zostaną oficjalnie otwarte. Zaraz po wejściu na obiekt, po lewej stronie, widać nowo otwierającą się restaurację wegetariańską i wegańską - Veganic, gdzie serwowane będą dania bezglutenowe w nowoczesnej odsłonie, przygotowywane z sezowonych warzyw, kasz, zbóż, nasion, orzechów i owoców - wszystko serwowane w wyraźiście...

  • Książki z przepisami Siostry Anastazji rozeszły się w ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera! Pierwsze wydanie 103 ciast siostry Anastazji ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...