• Informacje na temat:

    liście kalafiora

Przepisy na temat: liście kalafiora
  • Pieczony kalafior z sosem tahinowo-cytrynowym

    Kalafior ma tyleż zwolenników, co przeciwników. Tym, którzy nie lubią zapachu kalafiora może przypadnie jednak do gustu to warzywo podane z sosem tahinowo-cytrynowym.

  • Soccata, czyli Gwyneth Paltrow sposób na głód

    ...wody; 2 łyżeczki oliwy z oliwek, a w razie potrzeby więcej; pół łyżeczki koszernej soli; 2/3 szklanki różyczek kalafiora (mrożonego, organicznego) - ugotowanych na parze; 2/3 szklanki mrożonego(...) koszernej soli w średniej misce. Dodajemy różyczki kalafiora i lekko rozgniatamy je widelcem. Dorzucamy jeszcze groszek, skórkę limonki, dymkę i kurkumę. Następnie na średnim ogniu podgrzewamy patelnię...

  • Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

    Projektanci strojów lub tkanin szukają inspiracji wszędzie. Silnie pokarbowane, ciemnozielone liście kapusty włoskiej mogą pobudzić ich wyobraźnię.

  • Zimowa rozgrzewka na ostro

    ...gotuj, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 20 minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj zupę kolejnych kilka minut. 4. Do miski nałóż garść szpinaku (duże liście warto poszarpać na mniejsze kawałki). Następnie zalej szpinak gotową zupą. Gdy tylko szpinak zmięknie, dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Smacznego! Krem z kalafiora Sposób przygotowania...

  • Trzy pomysły na pyszną pizzę bez mąki

    Owsiana z jarmużem Sposób przygotowania: 1. Liście jarmużu opłucz, osusz, usuń twarde części. Miękkie części liści wrzuć do wrzącej wody, po 1-2 minutach wyjmij, osącz, przełóż do malaksera(...), posyp nim spód. Obłóż go warzywami. Piecz 15 minut w 200 st., ew. udekoruj. Na cieście z kalafiora Sposób przygotowania: 1. Kalafior podziel na różyczki. Zmiksuj je w malakserze z migdałami...

  • Fast food na zdrowo

    Sposób przygotowania Kalafiora ścieramy na tarce. Odciskamy z niego wodę przez gazę i prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Łączymy go z parmezanem i jajkiem. Doprawiamy harissą, ziołami, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto i formujemy okrągły placek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Po tym czasie na spód pizzy kładziemy liście szpinaku, pokrojone pomidorki i posypujemy tartą...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...i tymiankiem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.   Sposób przygotowania 1. Kalafiora pokrój. Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, cukrem pudrem i szczyptą kminu. Kalafior obtocz w marynacie, piecz 20 minut w temp. 180 st. C.  2. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, groszek, pomidorki, pokrojoną...

  • Smaczne dania obiadowe

    Gołąbki po azjatycku Sposób przygotowania 1. Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście. Tłuczkiem delikatnie rozbij grubą część liścia, zblanszuj. Ryż ugotuj na sypko. Do naczynia przełóż(...) solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej na tartę, na wierzchu ułóż warzywa. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.  Placuszki z kalafiora 1. Kalafior umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach...

  • Obiady kryzysowe

    ...plasterki, liście kapusty szatkujemy. Dodajemy wszystko do ugotowanego wywaru razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Wyjmujemy z zupy udka, obieramy mięso i wrzucamy do wywaru. Gotujemy całość jeszcze ok. 15(...) dopuścić do przypalenia masy. 4. Lekko natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy w nim warstwy - ziemniaków, selera, kalafiora, marchewki, pietruszki, ziemniaków, etc., aż do wyczerpania składników...

  • Maia Sobczak: Jedzenie jest miłością

    ...się pomysłu, co z tym zrobić. Np. jest tu też fajny przepis na kiszone liście kalafiora. Bo my zwykle kupujemy kalafiora, liście obrywamy i one wędrują do kosza. Wydaje mi się, że to jest super pomysł, ukiszenie tych liści. One mają dosyć gruby trzpień, który pozostaje chrupiący; liście są przyjemne, delikatne po ukiszeniu, a trzpień jest chrupiący. Chrupiesz tę kiszonkę! Potem te liście możesz dać...

Artykuły na temat: liście kalafiora
  • Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

    Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy. Teraz steki. Na jednej łyżce oliwy szybko upraż na patelni orzechy, odstaw. Usuń z kalafiora liście i odetnij twardą podstawę, ale ostrożnie, tak żeby nie naruszyć rdzenia, bo wtedy steki się rozlecą. Przekrój główkę na pół i dużym nożem (najlepiej...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Risotto z kalafiora, taleggio i orzechów laskowych z masłem palonym

    Taleggio to ser z północnych Włoch o mazistej skórce. Ma mocny, specyficzny zapach, ale zaskakująco słodki i łagodny smak oraz kremową konsystencję - rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do kalafiora, ryżu i orzechów, ale możesz zamiast niego wykorzystać błękitny ser pleśniowy, taki jak gorgonzola dolce.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Zupa krem z grochu i kalafiora

    Przygotowanie: Kawałki kalafiora i groch przełóż do garnka. Zalej wodą. Liście laurowe, ziele angielskie i suszone chili zawiń w gazę, przewiąż nitką i wrzuć do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.  Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony na plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Podsmaż do zrumienienia i ze startym imbirem dodaj do gotujących się warzyw...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Niezwykła moc kalafiora

    ...na tarce kalafior można jeść zamiast kuskusu i ryżu, a grillowane różyczki kalafiora zastąpią popcorn. Kalafiorowy placek do pizzy Wrzuć kalafior do wrzątku i gotuj 5 minut, odcedź, zawiń(...). Placek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Piecz 30-35 minut w temp. 200° C na złoty kolor. Na placku możesz ułożyć: sos pomidorowy, zblanszowane liście szpinaku, czosnek, cebulę, surowe jajko, szynkę...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • Aloo Gobi Matar

    Pomidory, pół cebuli, czosnek i ok 1,5 cm imbiru zblenduj na gładką pastę. Pół cebuli pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wsyp kumin, dodaj liście laurowe, a następnie cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj przygotowana pastę pomidorową. Dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy. Smaż około 5-7 minut, cały czas mieszając, aby pasta się nie przypaliła. Dodaj różyczki kalafiora, obrane i pokrojone w kostkę...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...