• Informacje na temat:

    limonka przetwory

Przepisy na temat: limonka przetwory
  • Aromatyczne przetwory

    Morele i brzoskwinie w słoikach.

  • Przetwory z truskawek

    ...ich trwałość. Ekspresowe rady Aby galaretka była klarowna, ugotowane owoce przecedź przez gazę. Słoiki na przetwory wysterylizuj, gotując je w wodzie 10 min. Słoiki napełniaj dżemem do 4/5 wysokości.

  • Kwiatowe inspiracje od Hortex!

    Nie wszyscy wiedzą, że kwiaty to nie tylko wspaniały element dekoracyjny, który wprowadza wiosenną świeżość do naszych domów, ale również znakomity dodatek do potraw czy napojów. Teraz unikalne walory smakowe kwiatów możesz mieć na wyciągnięcie ręki! Poznaj limitowaną serię niezwykle orzeźwiających napojów Letnie Smaki 2016 od Hortex: Jabłko & Limonka z Kwiatem Dzikiej Róży oraz Białe Winogrono...

  • Desery z dziwnych odmian znanych owoców

    Niektóre kupimy w hipermarketach, ale większość dostępna jest tylko u rolników na dużych targowiskach. Jemy je tak samo jak odmiany czy krzyżówki owoców, od których pochodzą - surowe - a także możemy robić z nich przetwory czy dodawać do ciast. Dzięki temu, że mają ciekawe połączenia smakowe, łatwo zrobimy z nich wykwintne, a zarazem proste desery. Czerwona gruszka Jest większa niż pospolita...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Koktajle owocowe: W sam raz na upał

    Przetwory przygotowywane przez nasze mamy i babcie odchodzą w zapomnienie. A to m.in. dlatego, że przyrządzenie dżemu lub powideł jest czasochłonne. Ciepłe kompoty również nie wydają się najlepszą propozycją w upalne dni. Za to soczyste koktajle przygotujemy w oka mgnieniu i będziemy mogli zabrać je ze sobą w każde miejsce. Pod warunkiem, że zrobimy je na bazie przefiltrowanej wody, a nie mleka...

Artykuły na temat: limonka przetwory
  • Przetwory: Truskawki

    Mają mało kalorii, a mnóstwo cennych składników. Niestety sezon na nie mija bardzo szybko... Tym bardziej warto ich niezwykły smak i aromat zamknąć w słoikach.

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Na ratunek dłoniom

    Mają teraz mnóstwo pracy: w ogrodzie, w kuchni przy robieniu przetworów. Dlatego mogą przytrafi ć się im drobne kłopoty. Warto wiedzieć, jak sobie wtedy radzić.

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Co jeść, by nie mieć zajadów?

    Warto wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w witaminy z grupy B, jak np. mleko i przetwory mleczne, drożdże piekarskie, mięso, fasolę, groch, wątróbkę, ryby, wyroby pełnoziarniste, awokado.   Dieta musi też dostarczyć witaminy C (np. cytrusy, owoce leśne) oraz witaminy A (brokuły, marchew, groch, brzoskwinie, dynia, mleko) i żelaza (wątroba, nerki, mięso, jaja). Unikaj kawy, alkoholu...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    Podpowiadamy, jak go dobrać i czym przyprawić, by pasował do mięs, warzyw, marynat oraz sosów.

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Na słodko czy na ostro?

    ​Smaku tych truskawek, które mamy teraz, nic nie przebije. Są najsmaczniejsze - wygrzane w słońcu, soczyste, słodkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach. A to dlatego, że teraz kupujemy nasze, krajowe truskawki, prosto z krzaczka.

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...