• Informacje na temat:

    likier z limonki

Przepisy na temat: likier z limonki
  • Mexican-Fire

    Z likierem jeżynowym.

  • Snowball

    ...40 ml likieru Advocat; 150 ml lemoniady cytrynowej (zamiast lemoniady można użyć coca-coli lub pepsi).

  • Torciki ze słodką polewą

    ...sitko. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut, by spęczniała. Serek utrzyj z cukrem pudrem i musem malinowym. Śmietanę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, ubij(...) z 1/3 szkl. cukru. Dodaj 1/2 likieru i truskawki. Przełóż tym blaty. Czekoladę stop. Dolej do niej resztę likieru. Tort oblej polewą. Udekoruj owocami leśnymi.

  • Ciasto Cosmopolitan

    Składniki: 2 limonki 150 g żurawiny 250 ml lemoniady 250 g masła Opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 375 g maki Opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki likieru(...) minut. Wyjąć, a po 15 minutach wybić z formy. Likier zmieszać z sokiem z limonki i skropić nim ciasto. Cukier puder zmieszać z sokiem żurawinowym, polać ciasto i ozdobić skórką z limonki.

  • Sylwestrowe koktajle:  Peach surprise

    Składniki na 1 szklaneczkę: pół brzoskwini (z puszki) łyżka soku brzoskwiniowego 2 cl likieru brzoskwiniowego odrobina soku z limonki 100 ml wytrawnego szampana plastry limonki i cytryny do dekoracji melisa do dekoracji Przygotowanie:  Brzoskwinę zmiksować z sokiem, wlac likier i odrobinę soku z limonki. Dopełnić schłodzonym szampanem. Dekorować plasterkami owoców...

  • Serniczki na zimno

    Sposób przygotowania: 1. Herbatniki drobno pokrusz. Kawałeczki ciastek równomiernie rozsyp na dnie tortownicy (śr. 26 cm). 2. Limonki sparz, z 2 otrzyj skórkę i wyciśnij sok, ostatnią pokrój w plasterki. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. 3. Twaróg utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z limonek. Śmietanę ubij, połącz z masą serową i likierem. Domieszaj żelatynę. Wyłóż na spód...

  • Niesamowite przepisy na keksy

    Żurawinowy z limonkową nutą Składniki: 2 limonki 15 dag suszonej żurawiny 250 ml lemoniady cytrynowej (gazowanej) 25 dag masła 1 op. cukru waniliowego 20 dag cukru 4 jajka 40 dag mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia 3 łyżki likieru pomarańczowego 15 dag cukru pudru 1-2 łyżki soku żurawinowego albo wiśniowego mąka i tłuszcz do przygotowania foremki...

  • Karnawałowe wypieki

    ...-60 minut). Pod koniec wymieszaj go z 3-4 łyżkami likieru.  2. Czekoladę gorzką posiekaj. Stop ją w gorącej kąpieli wodnej, wystudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj(...). Przelej do osobnych miseczek. Przestudź, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny. Wystudzone ciasto rozetnij na 3 placki. Skrop je herbatą wymieszaną z resztą likieru. Jedną porcję śmietany z czekoladą...

  • Bezowe torciki

    .... Zmniejsz temp. do 140 st. Piecz 50 min.  4. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj je do śmietany. Ubij. Blaty przełóż kremem i owocami. Skrop likierem. Udekoruj. Wiśniowy(...) umyj, osusz, odłóż 1/3, resztę wydryluj.  4. Czekoladę zetrzyj. Blaty bezowe przełóż kremem, owocami oraz czekoladą. Skrop likierem. Udekoruj odłożonymi wiśniami.

  • Torciki z owocami

    ...przygotowania 1. Dzień wcześniej: dwie blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj duże kółka. Białka ubij z sokiem oraz skórką z limonki. Porcjami wsyp cukier. Kiedy piana z białek(...) śmietanowy połącz z malinami i likierem, delikatnie mieszając widelcem. Mocno go schłodź. Potem blaty bezowe przełóż masą z malinami. Tort udekoruj np. miętą oraz malinami.   Przekładaniec...

Artykuły na temat: likier z limonki
  • Orzeźwiające mojito

    ...limonki. Virgin mojito z malinami Składniki na 2 drinki: Limonka lub cytryna, 4 łyżeczki jasnego miodu, 2 łyżki likier miętowy, garść liści świeżej mięty, 2 garście malin, tonik. Przygotowanie: W wysokiej szklance mocno ugnieć listki mięty, miód i pokrojoną w ćwiartki limonkę. Wrzuć kostki lodu i małą garść malin. Opcjonalnie dolej miętowego likieru bezalkoholowego. Całość dopełnij...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • Keks żurawinowy w lukrze

    ...1. Limonki sparzyć wrzątkiem, wytrzeć. Z jednej limonki zetrzeć skórkę, drugą cienko obrać, formując ze skórki spiralki. Z obu owoców wycisnąć sok. 2. Żurawinę zalać 100 ml gazowanej lemoniady(...) wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz skórką startą z limonki. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać pozostałą lemoniadę. Dodać namoczoną żurawinę. Dobrze wymieszać ciasto mikserem. 4. Podłużną...

  • W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom. Beza: 300 ml białek 440 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka winianu potasu Krem: ¾ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki cukru 400g serka mascarpone 2 łyżki likieru kokosowego otarta skórka z 1 limonki Mus z owoców marakui: 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców 70g...

  • Owocowa rozkosz

    ...misy, dodaj orzechy i bardzo ostrożnie wymieszaj. Pod koniec wrzuć do sałatki maliny. Miód, sok z limonki i syrop klonowy dokładnie wymieszaj. Wlej do sałatki. Dla dorosłych można część sałatki odłożyć i skropić alkoholem (np. likierem). Sałatkę podawaj schłodzoną i udekorowaną listkami mięty. Zobacz także:

  • Wyjątkowa tarta, do której przygotowania potrzebny wam będzie... gramofon Ciasto Kruche 145g masło 100g cukier puder 40g mąka migdałowa 2g sól 60g jaja 300g mąka T450 25g mąka ziemniaczana Zagnieść kruche cisto. Schłodzić w lodówce Po schłodzeniu rozwałkować ciasto do grubości 3-3,5mm i wyłożyć nim formę.Odpiec z obciążeniem do złotego koloru.   Opaska z czekolady 300g biała czekolada Rozpuścić 225g czekolady do temperatury 42-45C. Dosypać 75g czekolady, wymieszać do całkowitego...

  • Pavlova z kiwi

    ...dobrze schłodzić, ubić na sztywno, dodając resztę cukru. Wymieszać delikatnie z masą.  4. Bezy układać od największej do najmniejszej, przekładając kremem. Udekorować plasterkami kiwi, oblać likierem i sokiem z limonki, posypać skórką. Zobacz także:

  • Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...

  • Bohoboco Perfume

    ...wina, nuty drzewne; słodki - nuty karmelu i likieru. Nuta głowy: suszone owoce, czerwone owoce, jeżyna. Nuta serca: paczuli, czerwone wino, drzewo cedrowe. Nuta spodu: karmel, likier, skóra...

  • Baked Alaska to słynny deser, który przygotowuje się na bazie mrożonych kremów obłożonych włoską bezą. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich wykwintnym smakołykiem, koniecznie wypróbujcie przepis Krzysztofa Ilnickiego. Biszkopt Othello150 g białko60 g cukier kryształ75 g skrobia kukurydziana100 g żółtko40 g cukier kryształ75 g mąka pszenna T-450 Ubić bezę francuską i dodać skrobię. Ręcznie rozmieszać żółtka z cukrem. Połączyć z bezą. Delikatnie wmieszać mąkę, a następnie piec na blasze. Wyciąć...