• Informacje na temat:

    likier kawowy z czym podawać

Przepisy na temat: likier kawowy z czym podawać
  • Serce na talerzu!

    ...: 8 biszkoptów (okrągłych lub podłużnych), 200 g mascarpone, 2 żółtka, 2 białka, 2 łyżki cukru pudru, 1 gruszka z syropu, 1 filiżanka mocnej kawy, 1 łyżki likieru kawowego, 1 łyżka gorzkiego(...) z likierem.  Gruszkę pokrój w plasterki. W pucharkach układaj naprzemiennie herbatniki, krem i plasterki gruszki. Na koniec posyp gorzkim kakao. Deser podawaj mocno schłodzony. ok. 20 minut dla...

  • Z pozostałej części ajerkoniaku ,wyszedł pyszny likier kawowy.

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...morelowej ●2 łyżki likieru morelowego; na polewę: ●20 dag czekolady ●łyżka oleju ●20 dag cukru ●1/2 szkl. wody (lub torebka gorzkiej polewy czekoladowej) ●na kryzę: 1,5 tabliczki czekolady ●ewentualnie(...) dwa krążki. Marmoladę podgrzej, dodaj likier. Połową przełóż krążki ciasta. Resztą posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw na 2 godz. do zaschnięcia. Zrób polewę: stop czekoladę i wymieszaj z olejem...

  • pyszny likier cytrynowy z nutą kawy

  • Jest to likier z czasów "kartkowych" - chcial- nie chcial kupil wódkę bo byla na kartki! :-)) To jest calkiem niezle.... i nic nie trzeba gotować ;-)

  • Kahlúa (Kahlua) – słodki likier kawowy wytwarzany w Meksyku. Smak wyraźnie odmienny od innych likierów kawowych. Zawiera 20% alkoholu. Bardzo często podawany jako składnik drinka Black Russian oraz White Russian (drink wielokrotnie spożywany przez Jeffa Bridgesa w roli Jeffreya „The Dude” Lebowskiego w kultowym filmie braci Coen pt. Big Lebowski).

  • Często podejmując gości podajemy im ciasto czy jakieś przekąski. Proponuję - szczególnie w karnawale - zaskoczyć swoich bliskich i podać na stół własnoręcznie przygotowany likier. Dzisiaj proponuję Wam likier karmelkowy na bazie mlecznych cukierków. Smak tych karmelków pamiętam z dzieciństwa, dziś chcąc dodać mu ciut ostrzejszego smaku, proponuję przygotować właśnie likier. Można go podawać w kieliszkach, ale i polewać nim desery czy lody. Schłodzony smakuje wyśmienicie!

  • Tradycja wyrabiania domowych nalewek i likierów zanika. Maria Ślężańska w swojej książce kucharskiej podaje przepisy na różne alkohole, począwszy od wódek (np. pomarańczowa, z rajskich jabłek, z liści brzoskwiń) przez likiery (waniliowy, miętowy, kawowy) po wiśniówkę i arak.

  • Likier kawowy wzbogaci nasz podwieczorek.

  • Lekki i slodki, wystarczy kupic ladna karafke i mamy gotowy oryginalny prezent na wszystkie okazje :)

Artykuły na temat: likier kawowy z czym podawać
  • Desery pachnące kawą

    ...blatów sprawdzi się masa o smaku kawowym.  Podstawą masy może być na przykład serek mascarpone i ubita śmietana kremówka. Do połączonych składników, cały czas mieszając, bardzo powoli wlewamy ostudzone(...) uniesie się pobudzający aromat. Części gości z pewnością przypadnie do gustu kawa z dodatkiem alkoholu. Wybór jest szeroki: od subtelnych likierów czekoladowych, orzechowych czy pomarańczowych, przez...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Zdrowych świąt

    Życzymy sobie zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Co zrobić, by rzeczywiście były zdrowe?

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    ...z ciasta kolorowym sokiem owocowym, likierem smakowym (np. kawowy daje kolor jasnobrązowy, ajerkoniak - żółty) bądź poprzez nałożenie lukru czy polewy smakowej w wymarzonym kolorze. Od kilku lat bardzo...

  • Picie kawy to niezwykły rytuał, który mówi wiele o kulturze i charakterze danego kraju. Polacy lubią popijać ją o poranku lub po południu, wspólnie z przyjaciółmi. Kawa ma jednak niejedno imię. Fot. 123RF/Picsel W światowych metropoliach często łapana jest w drodze do pracy, podczas gdy w bardziej tradycyjnych kulturach jej serwowanie ma charakter ceremonii. Marka Siemens wraz z ekspertami postanowiła odkryć kawowe sekrety, zapraszając w podróż po krajach świata. Kawa po wietnamsku,...

  • Święta w wersji light

    ...- 115 kcal - kieliszek wódki (50ml) - 110 kcal - butelka piwa (0,5 l) - 250 kcal - kieliszek koniaku (40 ml) - 110 kcal - likier kawowy (20ml) - 85 kcal Tekst: Małgorzata Krukowska...

  • Perfekcyjna mała czarna to marzenie każdego kawosza. Niewielka kawa, mieszcząca się w małej filiżance to prawdziwy napój bogów. Wbrew pozorom przyrządzenie wymaga finezji, uwagi i niesamowitej precyzji. Klasyczne espresso to doskonała baza dla pysznych specjałów / 123RF/Picsel Jak rozpoznać czy przygotowane espresso jest dobre? Najlepiej zwrócić uwagę piankę powstałą podczas parzenia. Crema w idealnej kawie będzie gładka, bez bąbelków powietrza, wysoka na 4 milimetry. Jej zadaniem jest...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...