• Informacje na temat:

    likier cytrynowy do ciasta

Przepisy na temat: likier cytrynowy do ciasta
  • Piegusek z nutą cytrynową

    .... Wlej likier cytrynowy. Mieszaj,aż ciasto będzie gładkie.Pod koniec dodaj rozdrobnione wcześniej cytrusy.Piegusek z nutą cytrynową 12 porcji 30 min ok. 60 min 3. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz(...)Sposób przygotowania 1. Cytrynę i pomarańczę potrzebne do ciasta polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Cytrusy obierz ze skórki, usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój w drobną kostkę...

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...pieczenia, - 50 g mielonych migdałów, - 300 g malin, - 3-4 łyżki likieru migdałowego, - 100 g konfitury malinowej, - 350 g serka Mascarpone, - 300 g twarożku 20 proc. tłuszczu, - 2 opakowania cukru(...) i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować...

  • Oryginalne karpatki

    ...polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Sok cytrynowy razem z likierem dodaj do kremu z serka i śmietany, delikatnie wymieszaj łyżką. Spodni blat posmaruj kremem. Posyp malinami(...), energicznie mieszając, aż ciasto będzie gładkie i lśniące oraz będzie łatwo odklejać się od ścianek garnka. Wtedy garnek z ciastem zdejmij z ognia, lekko je przestudź. Do ciepłego ciasta wbij jedno jajko...

  • Placki i tarty z rabarbarem

    ...minut. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt. Ułóż w formie. Z reszty uformuj wałeczek i wylep nim boki formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz ok. 15 minut w 180 st.  3. Krem: jajka dobrze roztrzep(...). Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.  Marcepanowa kostka Sposób przygotowania 1. Masa marcepanowa: migdały wymieszaj z cukrem pudrem. Powoli miksując, dolewaj po odrobinie likieru lub wody...

  • Niesamowite przepisy na keksy

    ...dag mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia 3 łyżki likieru pomarańczowego 15 dag cukru pudru 1-2 łyżki soku żurawinowego albo wiśniowego mąka i tłuszcz do przygotowania foremki(...) kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Upieczony keks studź 15 minut w foremce, potem przełóż na kratkę kuchenną. 4. Likier pomarańczowy wymieszaj z sokiem z limonek...

  • Najlepsze przepisy z miodem

    ...2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki likieru pomarańczowego 3 łyżki orzeszków piniowych tłuszcz do formy, mąka do podsypywania, groch do obciążenia ciasta  Przygotowanie: 250 g mąki(...). 75 g masła, miód i 175 g mąki wyrobić na posypkę. Figi pokroić w ćwiartki. Mascarpone, żółtka, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i likier wymieszać na gładką masę. Tartę wyjąć z pieca ułożyć...

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ...powstanie sos z kawałkami owoców. Sos podawaj jako dodatek do ciasta. Sorbet z kiwi Składniki:  60 dag kiwi ●szklanka cukru ●50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego ●2 białka ●pół łyżeczki soku(...). Ciasto rozłóż w natłuszczonej blaszce i upiecz w piekarniku (180°C, ok. 10-15 min). Następnie ostudź i małą foremką wytnij z ciasta kółka. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Umyj owoce do dekoracji...

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    ...minut, aż objętość ciasta podwoi się. 3.      Ciasto ponownie wyrobić. Uformować w wałeczek i pokroić na 18 kawałków. Uformować 18 kulek i odstawić je na 20 minut. 4.      Proszek budyniowy wymieszać(...) pszennej  pół kostki masła  10 żółtek  5 dag drożdży 3 - 4 łyżki miodu  szklanka śmietany kremówki 20 dag czekolady  szklanka likieru pomarańczowego  tłuszcz do smażenia  szczypta soli...

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    ...i 1/2 szklanki cukru pudru. Masę rozsmarować na spodzie. Resztę śmietany ubić z cukrem pudrem, rozłożyć na masie orzechowej. Tort można ozdobić pokruszonymi orzechami pistacjowymi i wiśniami z likieru. Tort chłodzić przez około dwie godziny w lodówce. Czas przygotowania 40 minut Szarlotka królewska Składniki kruchego ciasta: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...i posmarowanych tłuszczem form, pozostawić do wyrośnięcia (powinno wypełnić formy). Piec godzinę w temp. 175 st C. 4. Przygotować lukier: zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym, dodać cukier. Stale(...) ucierania, stopniowo dosypywać przyprawy korzenne (dodawajmy je powoli i po małej szczypcie, bo szczególnie z gałką i imbirem naprawdę łatwo przesadzić. Można też dodać do ciasta 1 łyżeczkę przyprawy do...

Artykuły na temat: likier cytrynowy do ciasta
  • Cytrynowy obiad

    ..., że dłużej zachowają kolor. Dodanie paru kropel do ciasta powoduje, że staje się puszyste i... szybciej rośnie. Smażone lub pieczone plasterki cytryny są idealnym dodatkiem do sałatek. Natomiast marynowane (kiszone) owoce są przysmakiem w kuchni marokańskiej. Startą skórkę używa się do ciast i popularnego włoskiego likieru Limoncello. No i w każdym zakątku świata na orzeźwienie dostaniesz zimną...

  • Ciasta z truskawkami

    ...truskawkowym, przykryć drugim plackiem. Odstawić do stężenia. 3. Ubić śmietanę kremówkę, obficie nałożyć na wierzch ciasta, udekorować wiórkami białej czekolady, truskawkami i listkami mięty. Sernik(...), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kaszy manny, 40 dag śmietany kremówki, 1 śmietan-fix, 1 cukier wanilinowy, 4 łyżki migdałowego likieru, 3 łyżki konfitury truskawkowej, 25 dag truskawek 1. Masło stopić...

  • Ciasta z bananami

    ...z cytryny, 250 ml śmietany kremówki, 15 g żelatyny, 50 g mielonego kokosu, 40 ml likieru kokosowego lub rumu, 3 banany, 100 g czekolady na polewę Dekoracja: plasterki kokosu, pół banana, listki melisy(...) z likierem, a do drugiej roztopioną czekoladę. 2. Na spodzie z herbatników rozsmarować krem kokosowy, a na nim poukładać plasterki bananów. Przykryć kremem czekoladowym, plastikową łopatką wygładzić...

  • Ciasta z mandarynkami

    .... cukru wanilinowego, 90 dag kremówki, 100 ml pomarańczowego likieru, 10 dag krokantu z orzechów laskowych, 6 dag płatków migdałowych, 1 łyżka cukru pudru 1. Połowę herbatników pokruszyć. Białka ubić(...) dag śmietany kremówki ubić na sztywno z jednym cukrem wanilinowym. Spęczniałą żelatynę wymieszać z likierem i rozpuścić, podgrzewając, na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z bitą śmietaną. Gdy krem...

  • Ciasta bez pieczenia

    Dobre rady Owoce do ciasta Do ciast z dodatkiem żelatyny nie dodajemy surowych ananasów, kiwi, papai i mango. Enzymy zawarte w tych owocach sprawiają, że masa nie zastyga. Sposobem na obejście tej(...) malinowej, 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta, olej do formy 1. Migdały zrumienić na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Posypać połową cukru i, mieszając, smażyć, aż cukier się skarmelizuje...

  • Tradycyjny wiedeński strudel jabłkowy

    ...1. Rodzynki przebrać, skropić likierem owocowym albo winiakiem. Odłożyć na około 30 minut. Na patelni rozgrzać 30 g masła. Zrumienić na nim bułkę tartą....

  • Aromatyczne poncze do biszkoptów

    Nie masz pomysłu czym nasączyć biszkopt? Mamy dla ciebie kilka pomysłów na pyszne poncze, które idealnie posłużą jako pyszna wkładka do ciasta!

  • Torcik z truskawkami

    ...dodajemy oliwę z oliwek oraz likier cytrynowy, mieszamy. Przesianą mąkę łączymy stopniowo z masą oliwno- -jajeczną razem ze skórką i sokiem wyciśniętym z cytryny, delikatnie mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 8 łyżek cukru i dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20

  • Witaminowa uczta

    ...i sok z jednej pomarańczy. Ciasto wylej na blachę. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st. C przez ok. 10 minut. Z ciasta wykrój kółeczka. Sklejaj je po dwa dżemem porzeczkowym. Ugotuj sok(...) - garść liści szałwii - 1 łyżeczka startego imbiru - 2-3 łyżki likieru pomarańczowego (niekoniecznie) Przygotowanie Pomarańcze starannie wyszoruj, polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Pokrój w małe...

  • Rolada makowa w lukrze

    ...utrzyj na kogel-mogel i wmieszaj do maku. Dodaj 100 g rozpuszczonego masła, rodzynki, orzechy i likier. Wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Rozłóż na nim masę makową. Wyrównaj wierzch, a potem ostrożnie zwiń w rulon. Ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Cukier puder utrzyj z wodą i sokiem cytrynowym na...