• Informacje na temat:

    leniwe pierogi z mąką ziemniaczaną

Przepisy na temat: leniwe pierogi z mąką ziemniaczaną
  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Wakacyjny obiad jak u babci

    ...momentu wypłynięcia. Podawaj polane odrobiną masła, oprószone cynamonem i uprażoną bułką tartą.  Przepis autorstwa blogerki Moniki Pazdej Tradycyjne pierogi leniwe Sposób przygotowania(...). Wymieszaj widelcem. Masa będzie się kleić, ale nie dosypuj więcej mąki - leniwe będą pulchniejsze.  3. Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj z niego wałeczki. Lekko spłaszcz je dłonią. Można...

  • Kluchy i kluski

    .... Natomiast kopytka z twarogiem mogą przypominać leniwe pierogi, jednak tam tego sera jest dużo więcej. Aby przygotować kopytka należy zmielić ugotowane wcześniej ziemniaki i połączyć z pozostałymi(...) samodzielnie, jako dodatek do innych potraw, zwłaszcza mięs (np. pieczeni lub gulaszu). Leniwe pierogi to podobnie jak kopytka popularne kluski ziemniaczane, jednak głównym składnikiem jest tutaj twaróg...

Artykuły na temat: leniwe pierogi z mąką ziemniaczaną
  • Pierogi leniwe

    ...1. Ziemniaki mielimy z twarogiem. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej razem z przesianymi mąkami, solą i wyrabiamy. Białka zaś ubijamy na sztywno i łączymy z masą. 2. Na stolnicy posypanej mąką formujemy z masy wałki o średnicy 3 centymetrów, spłaszczamy i kroimy w romby. Gotujemy we wrzątku do wypłynięcia. Podajemy polane masłem z bułką tartą...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...w jej kuchni kilka potraw, za którymi przepadam - kurczak z czosnkiem, naleśniki, placki ziemniaczane, leniwe pierogi i leniwe pierogi z kapustą. No właśnie, pisała pani książkę kucharską przede(...), od czasu do czasu kupuję nasiona czy sadzonki. Najczęściej rożne rodzaje sałaty, których nie ma w polskich ogrodach. Atmosfera Chobielina skłania do gotowania? Sielsko, sąsiedzko, biesiadnie, leniwe...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Słodkie popołudnie

    ...powstał wałek o grubości około 5 cm. Odrywaj z wałka po kawałeczku, formując palcami placuszek. Na każdy placek nakładaj truskawkę oprószoną mąką ziemniaczaną i posypaną cukrem. Ciasto zwiń tak, by(...) z wody, wyłóż na półmisek. 4. Śmietankę ubij, połącz z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Polej nią pierogi i udekoruj jagodami. Przygotowanie: 75 minut Porcja: 310 kalorii Kluski leniwe...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Apetyt na ciepłe, słodkie kluseczki

    Leniwe pierogi Składniki na 4 porcje: 50 dag tłustego twarogu, 3 duże ziemniaki, 2 jajka, 2/3 szklanki (ok. 15 dag) mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki (15 dag) masła, 5 łyżek bułki(...) je na kilka części. Po jednym kawałku układaj na oprószonej mąką stolnicy i formuj z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Lekko spłaszcz wałeczek szerokim nożem. Tępą stroną noża zrób na całej...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...