• Informacje na temat:

    lekko strawne potrawy

Przepisy na temat: lekko strawne potrawy
  • Przepisy na lekkie obiadki

    Smaczne, lekkostrawne, łatwe do przyrządzenia. W sam raz na wakacje. Zainspiruj się naszymi propozycjami zdrowych przysmaków dla najmłodszych.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Pomysły na lekkie obiadki

    Smaczne, lekkostrawne, łatwe do przyrządzenia. W sam raz na wakacje. Zainspiruj się naszymi propozycjami zdrowych przysmaków dla najmłodszych.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Herbaciany foodpairing czyli o tym, czy łączyć posiłki z herbatą

    ...absolutnie nie sięgać wtedy po żadne płyny? Ekspertka Ahmad Tea London – Julia Popcowa, postanowiła zabrać głos w tej sprawie i wyjaśnić, które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem...

  • Ogórki lekko pod kiszone, idealne na upalne dni.

  • Pomysły na letnie obiadki

    W upały zwykle chętnie jadamy potrawy delikatne w smaku i lekkostrawne. Dzieci mają podobne preferencje, dlatego latem najlepiej serwować im dania jak najlżejsze. Jednocześnie warto maksymalnie(...) ziemniaczana Latem najlepiej smakują zapiekanki z umytych i pokrojonych w plastry młodych ziemniaków (surowych lub lekko obgotowanych). Ważnym składnikiem są też inne warzywa: młoda marchew, brokuły...

  • Pyszne wykorzystanie kurczaka z rosołu

  • Tradycyjna polska zupa krupnik ale w innym wydaniu, bo z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

  • Po prostu rozpływa się w ustach.

Artykuły na temat: lekko strawne potrawy
  • Pomysły na lekkie obiadki

    Smaczne, lekkostrawne, łatwe do przyrządzenia. W sam raz na wakacje. Zainspiruj się naszymi propozycjami zdrowych przysmaków dla najmłodszych.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Pomysły na letnie obiadki

    W upały zwykle chętnie jadamy potrawy delikatne w smaku i lekkostrawne. Dzieci mają podobne preferencje, dlatego latem najlepiej serwować im dania jak najlżejsze. Jednocześnie warto maksymalnie(...) ziemniaczana Latem najlepiej smakują zapiekanki z umytych i pokrojonych w plastry młodych ziemniaków (surowych lub lekko obgotowanych). Ważnym składnikiem są też inne warzywa: młoda marchew, brokuły...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Sezon na grillowanie

    ...znajomymi, a tylko 6 proc., żeby wyłącznie się najeść. W dodatku potrawy z grilla uważamy za zdrowsze od smażonych. Nie przypiekamy ich na tłuszczu, zawierają więc mniej kalorii. Niestety, możemy też(...) rozżarzonym węglu drzewnym lub drewnie z drzew liściastych. Ponadto wskazane jest, aby kłaść przygotowane potrawy na aluminiowych tackach lub foremkach, no i - broń Boże! - nie wrzucać na ruszt mięsa...

  • Koniec lata i pożegnanie z bikini to nie powód, żeby zapomnieć o zdrowym odżywianiu. Bogate w niezbędne dla organizmu wartości odżywcze posiłki to podstawa zróżnicowanej diety. Co zrobić, by po wakacjach nadal być w formie i wbić się w ulubione dżinsy? Liczne diety na bazie ryżu są wystarczającym dowodem, że warto dołączać go do codziennych dań. Bogaty w potas ryż zawiera jednocześnie mało sodu, co umożliwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa, jaką zapewnia...

  • To będą zdrowe święta!

    ...nierozpuszczalnego błonnika, bo cierpią z powodu wrzodów żołądka czy mają skłonność do tzw. zgagi. Białe pieczywo nie ma praktycznie żadnej wartości odżywczej, ale jest za to lekko strawne, więc nie(...) kompot z suszu. Sytuację pogarszają potrawy z makiem, bo... spowalnia on perystaltykę jelit. Jeśli więc kończymy kolację solidną porcją kutii, nie dziwmy się, że czujemy się potem jak balonik. ZAWSZE...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • Czarodziejskie leki Afrodyty

    .... Ogólnie, zmysłowa kolacja przy świecach powinna składać się z dań lekko strawnych, do których można podać co najwyżej lampkę szampana. Sporo gotowych przepisów na miłosne potrawy, dzięki którym(...) moc czerpali z ambrozji - pokarmu, który był podobno robiony z kaszy jaglanej i miodu. Afrodyta - oprócz czarów - sięgała po potrawy z gołębi i miodu. I my możemy bez trudu zestawić sobie odpowiednią...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....