• Informacje na temat:

    lekkie mięso duszone

Przepisy na temat: lekkie mięso duszone
  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    Pulpeciki z fetą w pomidorach Sposób przygotowania: 1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ser pokrój na 12 kawałków. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dodaj połowę cebuli i czosnku. Dołóż jajko(...) namocz w mleku. Kalafior podziel na różyczki i gotuj 5-7 minut w posolonej wodzie, osącz, wystudź. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, jajko, parmezan...

  • Podudzia duszone w pomidorach

    Przygotowanie Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmiażdżyć - z odrobiną soli - ostrzem noża). Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek i posiekać je. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso. Usmażyć je na rumiano, często obracając. Podudzia posypać posiekanym rozmarynem. Dołożyć pokrojone...

  • Lekkie potrawki pełne warzyw

    Indyk z kalarepką i marchewką Sposób przygotowania 1. Bakłażan oczyść, potnij w półplasterki, posyp solą i odłóż na 10-15 minut, by puściły gorzki sok. Mięso opłucz, osusz, potnij w kostkę(...) - w kostkę. Rozgrzej olej. Smaż na nim mięso, aż się lekko zrumieni. Dołóż cebule. Smaż jeszcze chwilę. Podlej gorącą wodą i duś pod przykryciem ok. 30 minut.  3. Mniej więcej w połowie czasu gotowania...

  • Lekkie zapiekanki z warzywami

    .... Filety pokrój na  kawałki, połowę marynaty wymieszaj  z mięsem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Potem rozgrzej patelnię. Włóż mięso  i smaż je, mieszając, przez  2 minuty. 2. Dynię oczyść, pestki(...) szczelnie przykryj folią. Dzięki temu mięso nie będzie wysychało. Dynię oczyść za pomocą dużej łyżki. Łatwo i szybko wybierzesz nią włókna oraz pestki dyni. Musaka bez ziemniaków Sposób...

  • Pyzy z mięsem

    Na ciasto: Przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso, smaż ok. 10 min. Całość zalej niewielką ilością wody i duś,aż mięso zmięknie. Gdy wystygnie, zmiel w maszynce. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz majeranek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy, możesz...

  • Wołowina duszona w sosie chrzanowym

    Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrać jedną marchewkę i pokroić na duże kawałki. Cebulę i marchew razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziarna pieprzu. Zalać wodą, aby mięso było całkowicie(...), pieprzem, tartym chrzanem i sokiem cytrynowym. Warzywa z wywaru podgrzać w sosie. Ziemniaki odcedzić. Mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry. Polać sosem chrzanowym z warzywami. Podawać z ziemniakami. Gotowe...

  • Muszle z mięsem mielonym

    ...1. Makaron gotujemy al dente. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Uważamy, by warzywa się nie przypaliły. 3. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy wszystko razem, dodajemy mięso mielone, przyprawy, zmiksowane pomidory z puszki i przecier. Mieszamy i dusimy wszystko razem pod...

  • Przepisy na lekkie obiadki

    Kiedy za oknem upał, dzieci - tak jak i my - mają ochotę na coś lekkiego, co nie obciąży brzuszka, a będzie ucztą dla podniebienia. Dlatego do zjedzenia chłodnika czy naleśników z owocami smyka nie(...) zjeść porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle...

  • Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym

    ...odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem...

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    Gdyby rozłożyć wigilijne potrawy na czynniki pierwsze, okaże się, że kolacja wigilijna może być zdrowa. Pod warunkiem, że zachowamy umiar i w odpowiedni sposób przygotujemy dania - podkreśla dietetyk Aneta Łańcuchowska.

Artykuły na temat: lekkie mięso duszone
  • Lekka dieta

    ...gotowanymi (na parze lub w wodzie), duszonymi oraz pieczonymi. Warto jeść chudy nabiał, mięso, ryby i białko jaj, które są źródłem białka niezbędnego do regeneracji komórek i tkanek po zabiegu...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Podudzia duszone w pomidorach

    Przygotowanie: Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmiażdżyć - z odrobiną soli - ostrzem noża). Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek i posiekać je. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso. Usmażyć je na rumiano, często obracając. Podudzia posypać posiekanym rozmarynem. Dołożyć...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych, a jednocześnie wyjątkowo niedocenianych produktów spożywczych. Warto zadbać, aby jak najczęściej gościła na naszych talerzach. Fot. 123RF/Picsel Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje prawo swojego pierworództwa Jakubowi, właśnie za misę soczewicy. Ta najzdrowsza roślina strączkowa popularnością cieszyła się również w czasach...

  • Wołowina duszona w sosie chrzanowym

    ...1 Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrać jedną marchewkę i pokroić na duże kawałki. Cebulę i marchew razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziarna pieprzu. Zalać wodą, aby mięso było całkowicie(...) solą, pieprzem, tartym chrzanem i sokiem cytrynowym. 4. Warzywa z wywaru podgrzać w sosie. Ziemniaki odcedzić. Mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry. Polać sosem chrzanowym z warzywami. Podawać...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Gołąbki z mięsem i pieczarkami

    ...1. W misce wymieszać mięso, posiekaną cebulę, jajko, odciśniętą kajzerkę,  doprawić solą, pieprzem i musztardą. 2. Z kapusty wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć  kapustę, gotować na małym ogniu 10 min.  Obrócić, gotować jeszcze 8 min. Wyjąć  kapustę, lekko przestudzić, ściągać po  kolei liście. Wybrać największe na 8 gołąbków. Liście napełnić farszem mięsnym, zawinąć. Dno garnka...

  • Planujesz piknik i nie wiesz, jakie przekąski zabrać ze sobą w plener? Żaden problem! Wykorzystaj pomysły naszych użytkowników, a zyskasz pewność, że zaserwujesz bliskim smaczny i niebanalny posiłek. Fot. 123RF/Picsel Wiosna dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi na łonie natury. Kiedy temperatury zaczynają oscylować w granicach 25 stopni, aż trudno powstrzymać się przed zorganizowaniem grilla lub pikniku. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie...

  • Mięso prosto z pieca

    ...i ostrej papryki, mielony cynamon, liść laurowy, sól, pieprz. Ziarna jałowca zmiażdżyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą i jałowcem. Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę. Natrzeć czosnkiem i jałowcem, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na noc. Mięso posmarować dżemem, oprószyć pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i skruszonym liściem laurowym. Ułożyć w brytfannie. Wokół położyć...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...