• Informacje na temat:

    lekkie masy do ciast

Przepisy na temat: lekkie masy do ciast
  • Łatwe ciasta ucierane

    Lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • Lekkie ciasto marchewkowe z nutą dyniowo-migdałową

  • Ciasta biszkoptowe

    Rolada z rodzynkami Sposób przygotowania 1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru, a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń...

  • szybko, smacznie, efektownie, łatwo, mało pracy

  • Lekkie ciasto bez pieczenia

    Tropikalne upały nie odpuszczają. W taką pogodę jemy lekko, często bez mięsa, chętnie wykorzystując przepisy, w których nie musimy włączać piekarnika. A co jeśli będziemy mieć ochotę na ciasto? Teraz jest idealny czas na chłodzące ciasta bez pieczenia!

  • Sprawdzony przepis na "Lekkie ciasto porzeczkowe"

  • Ciasto last minute

    Szybkie ciasto czekoladowe będzie jak znalazł, gdy goście zapowiedzą swoje przybycie w ostatniej chwili, albo wtedy, kiedy będziemy mieć ochotę na małe co nieco bez konieczności przydługiego przesiadywania w kuchni.

  • Kolor i forma tego wypieku doskonale oddaje leśny klimat. Polecam nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem- w tej formie Was na pewno oczaruje. Łamie stereotyp, że szpinak nie jest smaczny i pasuje jedynie do obiadu. W związku z tym, że nałogowo i pasjami zbieram grzyby, w mojej wersji powstały także kurki i podgrzybki, które ulepiłam z masy cukrowej.

  • Wyjątkowo smaczne ciasta

    Niektórzy wolą lekkie desery owocowe, inni kremowe, ze śmietanowymi masami. Wybierz ten wariant, który najbardziej ci odpowiada!

  • znalazłam ten przepis na jednym z blogów, nie pamiętam niestety na jakim. Wbrew pozorom zrobienie takich różyczek nie jest trudne to tylko kwestia cierpliwości ;)

Artykuły na temat: lekkie masy do ciast
  • Ciasto jogurtowe z borówkami

    Puszyste ciasto, przełamane owocową nutą. Świetne do poobiedniej kawy.

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Ciasto z pomarańczami

    Zimowe, lepkie i aromatyczne ciasto z pomarańczami w syropie.

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...

  • Ciasto z zatopionymi bananami

    Ten przepis jest wart zapamiętania. Pieczenie ciasta to czyta przyjemność, a domownicy chętnie proszą o repetę.

  • Osiem godzin w pracy, a w środku dnia łapie nas wilczy głód. Nierzadko sięgamy wówczas po kaloryczne i niezbyt zdrowe przekąski. A może by tak zmienić swoje nawyki żywieniowe? W końcu wystarczy kilka chwil, aby przygotować smaczną sałatkę, którą bez problemu możemy zjeść nawet przy biurku. Fot. 123RF/Picsel Z badań wynika, że obiad w pracy oznacza dla statystycznego Polaka kanapkę jedzoną pośpiesznie przy komputerze. Tymczasem badania wskazują, że zjedzenie odpowiedniego posiłku w pracy w...

  • Niedzielne ciasto czekoladowe

    ...z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawaj czekoladę z masłem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsypuj porcjami do masy żółtkowo-czekoladowej. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie wymieszaj z resztą ciasta. Dodaj też posiekane orzechy i pokrojone jabłka. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200

  • Planujesz piknik i nie wiesz, jakie przekąski zabrać ze sobą w plener? Żaden problem! Wykorzystaj pomysły naszych użytkowników, a zyskasz pewność, że zaserwujesz bliskim smaczny i niebanalny posiłek. Fot. 123RF/Picsel Wiosna dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi na łonie natury. Kiedy temperatury zaczynają oscylować w granicach 25 stopni, aż trudno powstrzymać się przed zorganizowaniem grilla lub pikniku. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie...

  • Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem

    Sposób przygotowania: 1. Utrzyj 2/3 Kasi z brązowym cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po 1 jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i partiami dokładaj do ucieranej masy.  2. Tortownicę o śr. 26 cm wysmaruj resztą Kasi i obsyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój na ćwiartki, ponacinaj lekko wzdłuż i od razu skrop sokiem z cytryny...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Fot. 123RF/Picsel Każdy z nas je zna i z pewnością jadł nie raz. Serwowała je ciocia na imieninach lub babcia w czasie niedzielnej wizyty. Zwykle były bardzo proste, ale za to ich smak przewyższał wypieki z najlepszych cukierni....

Zdjęcia na temat: lekkie masy do ciast