• Informacje na temat:

    lekkie ciasto drozdzowe z jablkami

Przepisy na temat: lekkie ciasto drozdzowe z jablkami
  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Kołacz z leśną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj nalewkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Przełożenie: konfiturę wymieszaj z migdałami oraz nalewką. Kruszonka: składniki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne...

  • Lekkie ciasto marchewkowe z nutą dyniowo-migdałową

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Krucha tarta z gruszkami nadzienie: 80 dag gruszek, szkl. słod. śmietanki 18 proc., 20 dag serka homogeniz., 20 dag cukru, cytryna, 4 jajka; ciasto: 30 dag mąki, kostka masła, 2/3 szkl. cukru(...) pestki. Wypukłą stronę ponacinaj - Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć ciasto. Chłodź 30 minut. Rozwałkuj i wylep natłuszczoną i oprószoną bułką formę do tarty. Upiecz w piekarniku...

  • Słodkości z warzywami

    ...przygotowane warzywo dodaj do ucieranych ciast czekoladowych. Dzięki temu będą one delikatniejsze i bardziej wilgotne. Ciasto buraczane warto dodatkowo przyprawić wanilią. 3. Cukinia. Cukinię (np. żółtą) wraz ze skórką grubo zetrzyj i lekko odciśnij. Ale pamiętaj, by wiórki nie były zbyt suche. Cukinią zastąp część bakalii w cieście keksowym. To delikatne warzywo sprawi, że ciasto będzie...

  • bardzo smaczne i proste

  • Babcine desery

    Pyszne ciasto z serem, jabłkami i cynamonem Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Zmiksuj 130 g cukru, 130 g margaryny, 2 jajka, szczyptę soli i cukier wanilinowy z 1 torebki na puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, miksuj do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem (wylepiając też brzegi). Piecz 15 min...

  • najlepsze jakie jadlam;) goraca polecam;)

  • Przekąski słodkie i zdrowe

    Lekkie przysmaki, idealne na drugie śniadanie i podwieczorek, dostarczą malcowi energii oraz zaspokoją jego apetyt na łakocie.

  • Sprawdzony przepis na "Lekkie ciasto porzeczkowe"

Artykuły na temat: lekkie ciasto drozdzowe z jablkami
  • Ciasto drożdżowe z jabłkami po królewsku

    .... Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Następnie przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i jeszcze raz zagnieć. Ponownie odstaw(...) ciasto jeszcze raz wyrób krótko, a następnie uformuj gruby rulon. Wyłóż go do formy, zwijając na kształt ślimaka. W miejscach łączenia układaj cząstki jabłek. Piecz około 50 minut w temperaturze 180

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Drożdżowa plecionka

    ...elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. 2. Orzeszki piniowe wrzucić na rozgrzaną patelnię. Mieszając, rumienić je przez 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i wystudzić. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Oprószonymi mąką rękami zagnieść wyrośnięte ciasto. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Placek drożdżowo-serowy z jabłecznym wierzchem

    ...miseczki. Dodaj stopione masło. Dobrze wyrób mikserem z końcówkami w kształcie haków. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. 2. W tym czasie jabłka umyj, wydrąż(...) przez 5 minut. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Blachę o wym. 32x39 cm wyłóż pergaminem. Spód blachy wylep drożdżowym plackiem. Odstaw na 20 minut...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • ...schłodzeniu będzie gotowy do zjedzenia. • Bombolki z masłem i miodem Przygotuj zwykłe ciasto drożdżowe. Kiedy ciasto wyrośnie, odrywaj małe porcje i rękoma formuj minikluseczki. Kładź je na...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...