• Informacje na temat:

    lekka masa orzechowa

Przepisy na temat: lekka masa orzechowa
  • Ciasta z lekką bezą

    ...wodą. Ten prosty patent sprawi, że papier będzie lepiej przylegał, także w rogach.  Owoce jagodowe płucz pod bieżącą wodą. Nie mocz ich w miseczce, bo szybko nasiąkają wodą i tracą smak. Orzechowa...

  • Orzechowe fantazje

    ...mikserem z żółtkami na gładki kogel-mogel. Przełóż do dużej miski, dodaj stopniowo orzechy, mąkę i wymieszaj (masa będzie gęsta). Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę dodaj do masy(...) składniki, aż powstanie gładka masa (6-8 minut). Posmaruj kremem spód ciasta i przykryj wierzchem.  4. Na polewę kawową wsyp cukier puder do naczynia i mieszając, stopniowo dodawaj kawę i likier...

  • Mieszanka studencka na trzy sposoby

    Inspiracji kulinarnych dostarcza firma LARO, laureat programu „Doceń polskie”. Szybka i zdrowa sałatka śniadaniowa Sposób przygotowania: 1. W miseczce umieszczamy umytą roszponkę, następnie dodajemy fetę i oliwki. Jogurt mieszamy z musztardą i polewamy sałatkę. Następnie dodajemy resztę składników.  2. Mieszamy całość. Przystawka orzechowa Sposób przygotowania: 1. Fetę i oliwki...

  • Wafle cappuccino - przysłała eho

    ...1 opakowanie wafli; 1 kostka margaryny; 1/2 szklanki cukru; 1/2 szklanki mleka; 1/2 opakowania mleka w proszku; 2 torebki lub 5 łyżek kawy cappuccino o ulubionym smaku (najlepsza jest orzechowa lub waniliowa)

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    Lekka, zdrowa i niezwykle bogata, taka jest kuchnia izraelska, która na świecie kojarzona jest głównie z koszernością. To jednak oryginalna mieszanka kuchni wszystkich kontynentów, pełna orientalnych smaków, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw.

  • Najlepsze bułeczki z owocami

    .... Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, przestudź ją (ew. wyjmij anyż). Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt.  4. Ciasto posmaruj masą, zwiń, pokrój na kawałki o szer. ok. 4 cm. Ułóż je luźno...

  • Batony orzechowe

    Smaczna i pożywna przekąska.

  • Porzeczkowa zebra

    Składniki: 20 dag ciastek kokosowych 30 dag mascarpone 40 dag czarnych porzeczek 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek likieru owocowego (np. cassis) 5 dag startej białej czekolady orzechowa posypka Przygotowanie: 1. Porzeczki oczyść, oderwij od gałązek. Owoce opłucz i dobrze osącz na sitku. Zostaw trochę porzeczek do dekoracji, resztę przesyp do miseczki. Dodaj cukier...

  • Ciasto czekoladowo-orzechowe z mascarpone, czyli porcja dobrego nastroju

    Doskonała porcja słodyczy, która poprawi nastrój i idealnie uświetni każdy podwieczorek- takie jest włoskie ciasto, które z całego serca poleca uwielbiana w Italii autorka książek kucharskich i prezenterka telewizyjna Benedetta Parodi.

Artykuły na temat: lekka masa orzechowa
  • Suflet lekki jak puch

    ..., oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z łyżką cukru pudru aż powstanie biała pulchna masa. 3. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru pudru(...). Przygotowanie: 60 minut Porcja: 295 kilokalorii Lekka pianka grejpfrutowa Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 2 duże czerwone grejpfruty, opakowanie cukru wanilinowego, 20 dag cukru, 2 łyżki mąki Do...

  • Majówka to niewątpliwie okres ciężkich i tłustych potraw z grilla. Z pewnością nie pomaga to naszej sylwetce, a przecież smacznie nie koniecznie znaczy kalorycznie. Nie przepadasz za mięsem, a dania wolisz w lżejszej formie? Jeżeli należysz do osób, które starają się żyć zdrowo, opowiedz nam jaki jest twój pomysł na lekką majówkę i weź udział w konkursie! Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawia się sezon grilla, tłustego mięsa i alkoholu. Nie każdy z nas tak wyobraża sobie...

  • Śledziowe roladki w sosie miodowo-musztardowym

    Wyśmienite smaki słodko-kwaśne z lekką nutką pikantności !!

  • Majówka niekoniecznie musi kojarzyć się z mnóstwem grillowanego mięsa i kuflem zimnego piwa. Podczas dni wolnych można udać się na piknik z koszem pełnym witamin w postaci owoców i warzyw. Serdecznie dziękujemy za to, że tak licznie wzięliście udział w naszym konkursie. Wasze pomysły na majówkę pozytywnie nas zaskoczyły. Wybór zwycięzców nie należał do najłatwiejszych. Musieliśmy jednak wyłonić laureatów, do których powędrują cudowne książki „Smakowita Ella". Oto zwycięzcy: Pani Asia:...

  • Biszkopt z kremem toffi

    ...° C przez 20-30 minut. Przygotuj krem. Proszek budyniowy wraz z cukrem wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj, a gdy zacznie wrzeć - wlej zawartość szklanki. Mieszając, gotuj aż masa...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała galerię smaków w formie kulek mocy. Orzechowo-serowo-gruszkowe 110 g miękkiego masła 230 g masła orzechowego (bez cukru) 420 g mąki jaglanej 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 szklanka orzechów laskowych 2 gruszki konferencje 2 łyżki oleju 100 ml wina marsala 4 łyżki miodu 200 g obranych orzechów włoskich 100 g sera gorgonzola 50 g sera danablu 150 g serka...

  • Piernik przekładany w czekoladzie

    Domowe powidła wykorzystane w przepisie podkreślą smak.

  • W ostatnim odcinku "Bake Off..." Krzysztof Ilnicki przygotował dla uczestników trudne zadanie. Jego przepis na panna cottę wymaga precyzji i sporej wiedzy kulinarnej. Spróbujecie? Panna Cotta 250 g mleka 3 szt wanilii Masa żelatynowa: 218 g białej czekolady 5 g żelatyny 25 g wody 31 g masy żelatynowej 343 g śmietanki 36% Zagotować mleko z wanilią. Zalać nim czekoladę i masę żelatynową. Połączyć. Dodać zimną śmietankę. Gdy zacznie tężeć, napełnić słoiki ustawione pod kątem 35-45°....

  • Batoniki orzechowe

    Chrupiące smaczne i do tego zdrowe! Dzięki nim zapomnisz o wiecznym podjadaniu słodyczy.

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na miodownik królewski. Ciasto miodowe 300 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 6 łyżek miodu 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu   Biszkopt 6 jajek 1 szczypta soli 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej   Krem budyniowy 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka 1 kostka masła (200 g)   Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu...