• Informacje na temat:

    lekka marynata do indyka

Przepisy na temat: lekka marynata do indyka
  • Hamburgery i zapiekanki w lekkiej wersji

    Możesz przygotować je na wiele sposobów. Wszystkie smakują wyśmienicie!

  • Eskalopki z indyka

    Składnik: 80 dag filetu z piersi indyka MARYNATA: 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 4-5 łyżek sosu sojowego 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżki czystej wódki 1 łyżka startego imbiru pieprz kajeński, biały pieprz, sól, olej do posmarowania tacek Przygotowanie: Filet z indyka opłucz, osusz, potnij na 8 niewielkich kawałeczków. Każdy z nich lekko rozbij, nadając owalny kształt...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Z indyka i pieczarek

    Składniki na 8 szaszłyków: - 30 dag mięsa z piersi indyka, - 4 pieczarki, - 2 małe cebule, - 2 małe ziemniaki, - pół papryki czerwonej, - pół papryki zielonej, - oliwa z oliwek, - oliwki (ewentualnie), - sól, pieprz, - tymianek, przyprawa do grilla. Przyrządzanie: Mięso z piersi indyka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Lekko obsmażyć je na patelni. Następnie w ciągu...

  • Szaszłyki drobiowe z rulonikami

    Sposób przygotowania 1. Czosnek obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z 3 łyżkami oleju, suszonym oregano i bazylią oraz słodką papryką. Marynatę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę.  2. Mięso przełóż do miseczki. Polej przygotowaną marynatą, dobrze przemieszaj. Odstaw w chłodne miejsce.  3. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój wzdłuż...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Pierś indycza z grilla

    Składniki: 400 g piersi indyka, 200 g wędzonego boczku, dwie cebule, 4 ząbki czosnku, po 4 łyżki: sosu sojowego, miodu, octu winnego, przyprawa do grilla np. Vegeta, 200 g pieczarek, sól i pieprz do smaku.

  • Filety drobiowe na ostro

    Składniki na 4 porcje: 3/4 kg filetów z piersi kurczaka (ewentualnie z indyka), 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego , szczypta mielonego chili, 3 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku, sól. pieprz.

  • Drobiowe szaszłyki

    Składniki 60 dag piersi indyka lub kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie 1 Pierś umyj, podziel na cząstki. Jogurt z przyprawami wymieszaj, połącz z kawałkami indyka, dobrze wymieszaj, aż wszystkie kawałki pokryją się marynatą. Nabijaj mięso na...

Artykuły na temat: lekka marynata do indyka
  • Indyk w duecie z sosem sojowym

    Grillowany indyk z ziemniakami i fasolką idealny na towarzyskie spotkania. To przepis dla czterech osób.

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Lekko z grilla

    ...piramidki z bakłażana i niecodzienny sposób na indyka. Co jeszcze można grillować? Wszystko! A radość, jaką daje wspólna zabawa w ogrodzie czy na działce, podziała rewelacyjnie na rodzinne relacje(...) z indyka, sól i pieprz do smaku, 2 pomidory, 20 dag mozzarelli, olej do smarowania. Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również 7 dag oliwek i połowę bazylii. Ocet...

  • Majówka to niewątpliwie okres ciężkich i tłustych potraw z grilla. Z pewnością nie pomaga to naszej sylwetce, a przecież smacznie nie koniecznie znaczy kalorycznie. Nie przepadasz za mięsem, a dania wolisz w lżejszej formie? Jeżeli należysz do osób, które starają się żyć zdrowo, opowiedz nam jaki jest twój pomysł na lekką majówkę i weź udział w konkursie! Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawia się sezon grilla, tłustego mięsa i alkoholu. Nie każdy z nas tak wyobraża sobie...

  • Pieczeń z owocową nutą

    Pierś indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem – kotlet z piersi indyka (200 g) to zaledwie 160 kcal. To dobre źródło m.in. niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku.

  • Majówka niekoniecznie musi kojarzyć się z mnóstwem grillowanego mięsa i kuflem zimnego piwa. Podczas dni wolnych można udać się na piknik z koszem pełnym witamin w postaci owoców i warzyw. Serdecznie dziękujemy za to, że tak licznie wzięliście udział w naszym konkursie. Wasze pomysły na majówkę pozytywnie nas zaskoczyły. Wybór zwycięzców nie należał do najłatwiejszych. Musieliśmy jednak wyłonić laureatów, do których powędrują cudowne książki „Smakowita Ella". Oto zwycięzcy: Pani Asia:...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Z indyka i pieczarek

    Mięso z piersi indyka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Lekko obsmażyć je na patelni. Następnie w ciągu 5 minut obgotować ziemniaki. Pieczarki,...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....