• Informacje na temat:

    lekarstwo z jagód

Przepisy na temat: lekarstwo z jagód
  • Banany nie leczą!

    ...nadzwyczajny status, wykorzystując opinie lekarzy i dietetyków na temat jego szczególnych właściwości odżywczych i leczniczych - tak samo jak właściwości jagód acai lub goji sto lat później. W broszurce...

  • Napoje, które leczą

    ...zapierająco. Można ją podawać już niemowlętom, które ukończyły 4 miesiące. Jak ją przygotować? Rozgotuj 1/2 kg marchwi w litrze wody, zmiksuj warzywa, a potem połącz z wywarem. ● Herbatkę z czarnych jagód - ekspresową (przyrządź wg instrukcji na opakowaniu) lub z łyżeczki suszonych jagód zalanych wrzątkiem i odstawionych na2-3 godziny. Zawarte w owocach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują...

Artykuły na temat: lekarstwo z jagód
  • Jedzenie jak lekarstwo

    Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów hołdowała przekonaniu, że jedzenie może być traktowane jak lekarstwo. Nie bez kozery zalecano jedzenie cebuli w czasie przeziębień, buraków na anemię czy jagód na niestrawność. Lekarze potwierdzają, że dieta aż w 70 proc. wpływa na nasze zdrowie. Ba, w dobie gdy można poznać swoje genetycznie uwarunkowane predyspozycje do określonych chorób okazuje się...

  • Borówki amerykańskie są pyszne, a do tego mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Użytkownicy Smakera udowadniają, że jest to wyjątkowo wdzięczny temat kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF Porzeczki, jagody, jeżyny i borówki - trudno znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się tym smakowitym owocom. Wszystkie zasługują na naszą uwagę, gdyż znajdziemy w nich moc witamin i składników odżywczych. Szczególnie ciekawe wydają się być borówki amerykańskie. Moc tych niepozornych owoców może...

  • Skarby z lasu

    Magia mieszka w lesie. Tajemna wiedza przyda się, by znaleźć ukryte w ściółce prawdziwki. Ich smak jest nie do podrobienia. Tak samo jak leśnych malin, jagód czy poziomek, które uwodzą nas pełnią słodyczy...

  • Chcesz długo cieszyć się zdrowiem i urodą? Jedz pomidory! I przyzwyczaj się do fioletowej zupy pomidorowej. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też mangan, miedź, kobalt i brom, który ma...

  • Witamina C - więcej niż odporność

    ...jagody, uważane od kilku lat za najzdrowszy polski superfood. Do wielbicieli jagód należy Dr Michael H. Greger, lekarz i weganin lansujący tezę, że "śmierć ze starości" nie istnieje. Greger(...) w antyoksydanty spożywamy każdego dnia, tym większa szansa, że nie zachorujemy na raka. Najwięcej antyoksydantów zawiera żywność będąca jednocześnie bogatym źródłem witaminy C. Lekarstwo stare jak... Gerson...

  • Lawenda jest jedną z najbardziej uniwersalnych roślin. Jej zastosowanie znaleziono m.in. w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym oraz farmaceutycznym. O właściwościach lawendy możecie przekonać się sami, wykorzystując kwiaty rosnące w waszych ogrodach. Fot. 123RF Krzaczki lawendy nie tylko cieszą oko każdego ogrodnika, ale również mają niezwykłe właściwości lecznicze, które medycyna ludowa stosowała od wieków. Te pięknie wyglądające kwiaty, możemy wykorzystać jako aromatyczną przyprawę oraz...

  • B17 – witamina, której nie ma

    ...w Hanowerze wydał wyrok, uznający stosowanie witaminy B17 w czystej postaci jako zupełnie niezagrażające życiu i zdrowiu - pisze Peter Kern w swojej książce "Witamina B17 Lekarstwo na raka". Terapia witaminą(...) pokaże, ale warto na wszelki wypadek zjeść tego lata sporą dawkę jagód, na pewno nam nie zaszkodzą! Gabriela Kurcz...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • Dzik – leśny ludojad

    ...instytucje. Od czego by tu zacząć? Weźmy na przykład tasiemca bąblowcowego. Nieustannie pojawiają się ostrzeżenia, by nie zjadać od razu jagód rosnących poniżej wysokości kolan, bo mogą być pokryte(...) lekarstwom w rodzaju antybiotyków oraz przede wszystkim ekstremalnej higienie nasz organizm nie musi sobie radzić z najdrobniejszymi agresorami jak wirusy, bakterie bądź pasożyty czy ich struktury...

  • Oleje wzbogacają smak potraw i są też ich aromatycznym uzupełnieniem. Wiele z nich posiada także szereg innych zastosowań. Fot. 123RF/Picsel Nie tylko mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale są też bardzo przydatne w kosmetyce oraz wspomagają leczenie wielu uciążliwych schorzeń. Po które oleje warto sięgać najczęściej? Rafinowany czy nierafinowany? Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane dostarczają do organizmu wiele witamin, makro- i mikroelementów oraz naturalne Niezbędne Nienasycone...