• Informacje na temat:

    leczo z cukinii z mięsem

Przepisy na temat: leczo z cukinii z mięsem
  • Wegetariańskie leczo

    Papryka, pomidory i cebula to podstawa tego dania. Reszta dodatków zależy tylko od twoich upodobań. Latem polecamy wersję lżejszą – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw.

  • Przysmaki z cukinii

    Niemowlęciu po 6. miesiącu można ją dodać do zupki. Smyka po 1.-2. roku warto poczęstować cukinią duszoną, pieczoną lub gotowaną. Można ją nadziać mięsem mielonym i zapiec w sosie pomidorowym, przygotować leczo z dodatkiem papryki, pomidorów i parówek lub upiec na grillu (po zamarynowaniu w łagodnych ziołach oraz oliwie). Można też usmażyć z niej delikatne placuszki.

  • Patisony i cukinie - świetne pod beszamelem

    ...smaczniejsza. Możemy ją spożywać na surowo, smażyć kwiaty cukinii w cieście, robić z niej warzywne spaghetti. Zawiera: witaminy A i C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy. Jest także...

  • ​Kabaczek, król leczo

    Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości. Ale kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci. Są znakomitym uzupełnieniem diety, zwłaszcza tej przygotowywanej z myślą o najmłodszych.

  • Spaghetti plus leczo

    Składniki: 40 dag piersi kurczaka po 1 czerwonej papryce i cebuli, 2 ząbki czosnku, sól po 1 bakłażanie i cukinii 2 pomidory 3 gałązki tymianku 3 łyżki oleju 1 łyżka siekanej natki, pieprz 40 dag spaghetti 8 dag parmezanu Przygotowanie: 1. Mięso opłucz, pokrój w paseczki. Paprykę oczyść z nasion, posiekaj. Poszatkuj obraną czerwoną cebulę i czosnek...

  • Cukinia po bolońsku

    Zwykle przygotowujemy z niej leczo. Warto jednak wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem tego warzywa.

  • Kabaczek, król leczo

    Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości. Ale kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci.

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

  • Jednogarnkowe dania z pulpecikami

    .... W tym czasie brokuły i cukinie oczyść, opłucz, pokrój na spore kawałki. Warzywa wrzuć do garnka z klopsikami. Danie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 10 minut.  Leczo po...

  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ...makaronu, lecza, panierowanych kotlecików i placków" - wylicza. Jedną z propozycji autorki jest właśnie nadziewany mięsem kabaczek. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: mały...

Artykuły na temat: leczo z cukinii z mięsem
  • Przeziębienie? Jedz więcej mięsa

    Dzięki diecie możemy skrócić czas choroby nawet o połowę. Warto wykorzystać to, że podczas choroby zwykle tracimy apetyt. To normalna reakcja organizmu, który musi się skupić na walce z infekcją. Dlatego nie zmuszajmy się do jedzenia, ale dużo pijmy: bulionu, wody, ziołowych naparów.

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Kabaczek, król leczo

    Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości, jednak kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci.

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Jak uchronić nerki przed niewydolnością?

    Nerki starzeją się tak, jak inne narządy. Z wiekiem spada ich zdolność do oczyszczania krwi z toksyn i usuwania wraz z moczem szkodliwych produktów przemiany materii. Pogarsza się ich ukrwienie. Na zaburzenia pracy nerek wpływają też cukrzyca i nadciśnienie. Jeśli choroby te nie są właściwie leczone, aż sześciokrotnie zwiększają ryzyko rozwoju niewydolności nerek. Możesz temu zapobiec, stosując...

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Kwiaty na talerzu

    Płatki róż dodane do mięs, nadziewane kwiaty cukinii, a może smażona w cieście akacja? Spróbuj koniecznie!

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    Oryginalny przepis na leczo pochodzi z Węgier i opiera się na kiełbasie, pomidorach i papryce. Ale ty możesz dodać do niego dosłownie wszystko: cukinię, kiszone ogórki, pieczarki a nawet kotlety sojowe.

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...