• Informacje na temat:

    leczo z cukinii i pieczarek

Przepisy na temat: leczo z cukinii i pieczarek
  • Leczo, jakiego nie jadłaś!

    W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie. Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw.

  • Leczo z warzywami i grzankami

    Składniki dla 4 osób: cukinia 2 papryki słodkie 1/3 papryczki chilli 2 ząbki czosnku cebula 15 dag pieczarek 3 pomidory 250 g przecieru pomidorowego łyżka cukru 2 łyżki oliwy papryka w proszku 4 kromki bagietki świeża bazylia 3-4 pomidorki koktajlowe sól pieprz Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną drobno cebulę...

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

Artykuły na temat: leczo z cukinii i pieczarek
  • Jak uchronić nerki przed niewydolnością?

    ...zaburzenia pracy nerek wpływają też cukrzyca i nadciśnienie. Jeśli choroby te nie są właściwie leczone, aż sześciokrotnie zwiększają ryzyko rozwoju niewydolności nerek. Możesz temu zapobiec, stosując(...), dlatego zastąp je roślinami strączkowymi, np. zrób z nich kotlety. Możesz też zrobić kotlety warzywne np. z kalafiora, brokuły, buraka, pieczarek.   Ważne na co dzień Chroń się przed zimnem...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    Oryginalny przepis na leczo pochodzi z Węgier i opiera się na kiełbasie, pomidorach i papryce. Ale ty możesz dodać do niego dosłownie wszystko: cukinię, kiszone ogórki, pieczarki a nawet kotlety sojowe.

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Co należy jeść, gdy ma się cukrzycę

    ...z selerem naciowym, pieczarkami i pomidorami, ziemniaki z wody, sok z aronii.  Podwieczorek  Serek wiejski z pestkami słonecznika, startym jabłkiem i cynamonem, woda mineralna.  Kolacja  Leczo z kurczaka, papryki, cukinii, bakłażana, pieczarek, pomidorów, pieczywo razowe, herbata owocowa. Zobacz także:

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Tajemnica dobrego gulaszu

    Jesień to atrakcyjna pora na gulasz, leczo czy stroganowa. Te sycące dania wspaniale rozgrzewają.

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Co warto jeść na poprawę nastroju

    ...z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami,  herbata z dzikiej róży. Kolacja Leczo z bakłażana, cukinii, pomidora, papryki, cebuli i czosnku, chleb razowy, sok jabłkowy.(...) Sałatka z piersi kurczaka, selera naciowego, ananasa z puszki, z jogurtem naturalnym, curry i szczypiorkiem, woda. Obiad Krem z cukinii z groszkiem ptysiowym, pieczony filet z dorsza, ryż...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...