• Informacje na temat:

    leczo z cukinii i papryki

Przepisy na temat: leczo z cukinii i papryki
  • Leczo, jakiego nie jadłaś!

    W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie. Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw.

  • Delikatna cukinia

    Z kolei dla brzdąca pod koniec 1. roku z cukinii można przygotować delikatne placuszki (tak jak placki ziemniaczane) albo leczo (cukinię dusimy na oliwie z odrobiną czerwonej papryki oraz pomidorów). Warto postarać się, by malec polubił te dania, bo cukinia zawiera m.in. potas, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C i z grupy B.

  • Wegetariańskie leczo

    Cukiniowe z marchewką Sposób przygotowania Papryki i cukinie umyj, oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie plasterki. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule oraz czosnek. Oprósz je słodką i ostrą papryką. Zasmaż, uważając, by nie przypalić papryki. Dodaj pokrojone warzywa, oregano, ajvar, sól i pieprz. Duś ok. 20 minut...

  • Przysmaki z cukinii

    Niemowlęciu po 6. miesiącu można ją dodać do zupki. Smyka po 1.-2. roku warto poczęstować cukinią duszoną, pieczoną lub gotowaną. Można ją nadziać mięsem mielonym i zapiec w sosie pomidorowym, przygotować leczo z dodatkiem papryki, pomidorów i parówek lub upiec na grillu (po zamarynowaniu w łagodnych ziołach oraz oliwie). Można też usmażyć z niej delikatne placuszki.

  • Ekspresowe leczo

    Teraz papryka jest najsmaczniejsza.

  • Ekspresowe leczo

    Takie leczo zrobisz szybko i bez wysiłku. Smakuje za to doskonale!

  • Czas na leczo

    Warzywa są coraz tańsze, przyszedł więc czas na leczo. Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszny obiad.

  • Leczo z kurczakiem

    Składniki: 3 papryki jalapeno, np. marki Kuhne 1 puszka pomidorów   podwójna pierś z kurczaka 4 czerwone papryki 4 żółte papryki 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki(...) pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kurczaka.  Leczo doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny. Następnie podajemy z ciemnym pieczywem.

  • Sycące leczo z pomidorami

    Sposób przygotowania Papryki i cebule pokrój w paski i podsmaż na dużej patelni. Wlej trochę wody i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Cukinię pokrój w dużą kostkę i podsmaż, a następnie dodaj do papryk. Wrzuć liść laurowy, jałowiec, ziele, kminek, papryki w proszku i duś kolejne 20 minut. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Podduś je na osobnej patelni i dodaj do warzyw. Duś aż wszystkie będą...

  • Leczo z kiełbasą myśliwską

    Sposób przygotowania 1. Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Włóż do wrzątku. Po 1-2 minutach wyjmij, obierz ze skórki, oczyść z pestek. Miąższ pomidorów pokrój na kawałki.  2. Kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, potnij w plasterki. Cukinie oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój na kawałeczki.  3. Papryki rozetnij...

Artykuły na temat: leczo z cukinii i papryki
  • Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy

    Do leczo warto dodać kabaczki oraz pokrojoną marchewkę podsmażoną na oleju. Zamiast kiełbasy można włożyć grillowane serdelki.

  • Leczo z kiełbasą

    ...1. Papryki i cukinie kroję w kostkę. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, kroję w kostkę. Wszystko wrzucam do garnka, wlewam pół szklanki wody, 5 łyżek...

  • Prawdziwe węgierskie leczo

    ..., trzymać na małym ogniu 15 minut, ciągle mieszając. Odmierzyć 1/3 masy, zblendować, połączyć z pozostałym leczo, jeszcze raz zagotować. Włożyć do słoików, pasteryzować 20 minut.  Nasza rada Do paprykowego leczo można dodać pomidory i cukinię. Nie należy natomiast dolewać wody, warzywa mają się dusić we własnym sosie.  Zobacz także:

  • Ekspresowe leczo

    Teraz papryka jest najsmaczniejsza.

  • Leczo z kiełbasą

    Przygotowanie: Cebule oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem, włóż na ok. 1 min do wrzącej wody....

  • Bałkańskie leczo

    ...1 . Cukinię obieramy i kroimy w dużą kostkę , bakłażana w 1 - cm plastry . Marchewę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Dusimy kilka minut na odrobinke oleju i wody . 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz ajwar . Gotujemy 20 minut , od czsu do czasu mieszając . 3 . Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do warzyw . Chwilę gotujemy . Dodajemy zioła i przyprawy oraz keczup .

  • Leczo wegetariańskie z ogórkami małosolnymi i pestkami dyni

    Błyskawiczne i zdrowe.

  • Leczo warzywne

    ...papryką. Leczo duś jeszcze 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojoną ze skórką cukinię i koncentrat pomidorowy. Możesz jeszcze doprawić zasmażką z łyżki masła i mąki, ale nie jest to konieczne. Zobacz także:

  • Cukinia i bakłażan

    ...dobra do zagęszczania potraw typu strogonow czy leczo. Bakłażan - przyciąga uwagę niezwykłym kolorem. Za to smak ma dość neutralny. Dlatego bardzo zyskuje w towarzystwie pomidorów, bazylii(...): 5 pomidorów, 1/2 mniejszej cukinii, bakłażan, sól, pieprz, 2 cebule, 3 gałązki tymianku, oliwa, 25 dag sera bałkańskiego. Przygotowanie: Warzywa umyj i pokrój w plasterki. Posól je i dopraw...

  • ...  upał niemiłosierny, a mnie wzieło na leczo...   hihihi.... stoję przy patelni od rana i podsmażam...     kiełbaskę     cebulkę     cukinię     i...