• Informacje na temat:

    lazanki z kiszona kapusta

Przepisy na temat: lazanki z kiszona kapusta
  • Łazanki z kapustą

    Składniki na 6 porcji: 50 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 3 dag grzybów suszonych, 35 dag łazanek, 10 dag żółtego sera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2–3 jagody jałowca, 2 listki laurowe, sól, pieprz

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Kapusta idealna na zimę

    To typowo zimowe warzywo stanowi skarbnicę witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i błonnika.

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Ciasto: szklanka mąki; jajko; sól. Farsz: 40 dag kapusty kiszonej; 5 dag grzybów suszonych; cebula; sól; pieprz; 2 łyżki masła.

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Pomysł na prosty obiad

    Kulinarne abc.

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

Artykuły na temat: lazanki z kiszona kapusta
  • Szybki bigos

    Do dania pasują łazanki ze skwarkami.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Dominika Wójciak "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę"

    111 pomysłów na pyszne dania bez mięsa.

Wideo na temat: lazanki z kiszona kapusta
  • Jak zrobić łazanki?

    Łazanki to klasyka polskiej kuchni. To proste danie składa się z podsmażonego boczku, kiszonej kapusty i makaronu w charakterystycznym kształcie kwadratów. Tradycyjna wersja wymaga również dodania grzybów, można użyć również kiełbasy czy mięsa. Smakuje wyśmienicie - to genialne połączenie delikatności makaronu z lekką kwaśnością kapusty i wyjątkowym smakiem mięsa. Zobaczcie, jakie to proste!

  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.