• Informacje na temat:

    łatwy przepis na domowy chleb

Przepisy na temat: łatwy przepis na domowy chleb
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Niedocenione, domowe pasty na kanapki

    Pasty na kanapki potocznie zwane smarowidłami można bardzo łatwo i szybko przygotować samemu w domu. Co więcej, większość z podanych przepisów zrobimy w 15 minut. Warto zainwestować ten czas, aby delektować się smakiem smacznej i zdrowej przekąski.

  • Zupy instant: czy mogą źle wpłynąć na zdrowie?

    ...zawierać nawet 6 g soli, podczas gdy dopuszczalna dawka nie powinna przekraczać 5 g na dobę. Nadmiar soli jest jedną z najczęstszych przyczyn nadciśnienia oraz nowotworów żołądka i dwunastnicy. Domowy przepis na... szybką zupę chlebową Obsmaż na maśle 1 kromkę chleba, przełóż ją do głębokiego talerza.  Na taką grzankę połóż jajko w koszulce (czyli rozbite jajko gotowane 2-3 minuty we wrzątku...

  • Mikołajek i słodkie przekąski

    Ten zbiór przepisów jest owocem nieoczekiwanego i radosnego spotkania najsłynniejszego francuskiego ucznia i znanego, nagradzanego gwiazdkami Michelin, szefa kuchni. Mikołajek i Alain Ducasse zakasują rękawy i spotykają się przy kuchennym stole, by przygotować dla was 30 słodkich przepisów, które przywodzą na myśl najszczęśliwsze chwile dzieciństwa!

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    ...przetestowanie trzech pysznych przepisów, ale w książce znajdziecie ich zdecydowanie więcej. Moje serce zdobyły dania wegetariańskie, ale są tu również przepisy na dania mięsne, ryby, ciasta, a nawet domowy(...) stosunkowo poręczny. Mój test to jedynie mała próbka jego możliwości - na pewno szybko skuszę się na upieczenie własnego chleba i ciast tym bardziej, że dołączone przepisy zaskakują różnorodnością...

  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ..., warzyw, owoców, przede wszystkim winogron. Tu je się caldo verde, chleb kukurydziany. Południe, mniej więcej od Alentejo, to cudowny krajobraz, w którym się zakochałem. Górki, gorąco, więc mało roślin, ale za to dęby korkowe, drzewa oliwne, pałętające się między nimi zwierzęta, słynny alenteżański chleb z pszenicy durum. Do tego mamy jeszcze pas wybrzeża Oceanu, gdzie dominują ryby i owoce morze...

  • Smaki Litwy

    ...terenach Europy. Robi się go z suchego chleba najlepiej żytniego i razowego przy dodaniu wody, cukru i drożdży. Do końca XIX w. kwas chlebowy był wytwarzany tylko sposobem domowym. Na Litwie często(...) takimi jak pokrojony surowy ogórek, koperek, kefir i jajo na twardo. Litwini czasem dodają do chłodnika kartofle. W każdym domu istnieje własny przepis na pyszny chłodnik. Do typowo litewskich potraw...

  • Smaki Litwy

    ...chlebowy był wytwarzany tylko sposobem domowym. Na Litwie często można się spotkać z kwasem chlebowym robionym na potrzeby gości przez bary i restauracje. Kwasy chlebowe przyrządzane są na wodzie źródlanej(...) majeranek, do smaku. W oryginalnym litewskim przepisie do ciasta na cepeliny nie dodaje się mąki, ani jajek.     Kindziuk , to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...kontynentu - z jarzyn i mięsa. Mezedes mogą być na zimno i proste jak np.: oliwki marynowane domowym sposobem (najlepszy gatunek to kalamata). Pokrojony w kawałki owczy ser feta, polany oliwą z oliwek(...) delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na...

Artykuły na temat: łatwy przepis na domowy chleb
  • Czystoziarnisty chleb bez mąki

    Kromka świeżego, domowego chleba do śniadania? Polecamy przepis na pieczywo bez drożdży- niesamowicie pyszna i łatwe do zrobienia. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Jak zrobić domowy krem czekoladowy?

    ...cukru dla osoby dorosłej. A to nie starczy nawet na pokrycie jednej kromki chleba! Chcesz, aby Twoja rodzina mogła wciąż cieszyć się smakiem nutelli, ale bez przedawkowania cukru i oleju palmowego? Poniżej znajdziesz super zdrową alternatywę, bogatą w zdrowe kwasy tłuszowe omega-3, wapń, żelazo, magnez, przeciwutleniacze i błonnik. Szybki przepis na domową nutellę Możesz ominąć tę górę...

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Kuchnia naturalna

    ..."Kuchnia naturalna" to książka kucharska i poradnik autorstwa Małgorzaty Puzio. Czytelnicy znajdą w niej ponad 100 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy, z których każdą można przygotować na bazie naturalnych składników.

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Z czym podawać pasztet?

    ...w najbardziej powszechnej formie, czyli na kromce chleba. Szczególnie na wielkanocnym stole możemy wykorzystać go na rozmaite sposoby. Nietuzinkowa oprawa dla wyjątkowego dania Tradycyjny domowy(...), podstawą dawnych przepisów były m.in. dziczyzna, mięso kuropatw czy przepiórek, zioła, aromatyczne przyprawy oraz mocne, esencjonalne alkohole, takie jak koniak, armaniak, brandy czy wino...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...