• Informacje na temat:

    łatwy na ciasto malo skladnikow

Przepisy na temat: łatwy na ciasto malo skladnikow
  • Łatwe ciasto czekoladowe

    W Dniu Czekolady, wydaje się, że zjedzenie, tak po prostu, zwykłej tabliczki czekolady to za mało. Ucztą łakomczucha będzie czekoladowe ciasto, które poza walorami smakowymi ma dodatkową zaletę: bardzo łatwo je się przyrządza.

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...składniki najpierw łyżką, potem ręką. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest zbyt luźne, to podsyp je mąką. 7. Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, posmaruj ją olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to od 1 do 2 godzin. 8. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą...

  • Tłusty czwartek z małym dzieckiem

    Wywodząca się z czasów pogańskich tradycja tłustego czwartku jest z ochotą kultywowana nie tylko przez miłośników słodyczy. Kiedyś tego dnia zajadano się pączkami z ciasta chlebowego, nadziewanego słoniną i mięsem. Około XVI wieku, ku uciesze łasuchów, pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej.

  • Cheat meal, czyli jak wytrwać w noworocznych postanowieniach

    ..." nadal przed wami, proponujemy pizzę. Dla równowagi ciasto możemy przygotować z razowej mąki, która jest świetną alternatywą dla popularnej tortowej czy luksusowej. Pizza z serem Składniki na ciasto: 1 kg mąki razowej 30 g drożdży 0,6 l letniej wody olej, szczypta cukru 1 łyżeczka soli Sos pomidorowy 300 g pomidorów krojonych pelati 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól...

  • Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

    ...łyżką, aż powstanie jednorodne ciasto. Rozdziel je na 2 części i połóż na blasze. Uklep każdy z kawałków na krążek o grubości 1 cm. Każdy z krążków przetnij na 4 części (nie musisz odcinać(...) przyrządzania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Żeby zrobić spód, zmieszaj roztopione masło, mąkę orzechową i sól i dobrze wymieszaj (zauważyłam, że ciasto jest bardziej zwarte, jeśli...

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    ...na odrobinie oliwy z oliwek. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj posiekany tymianek, dopraw solą i pieprzem. Ciasto przełóż do formy, ułóż na nim warzywa, dodaj plastry pomidora, całość polej masą jajeczną. Na wierzchu połóż pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika na 20 minut i gotowe Małe tarty z kremem waniliowym, z figami i śliwkami Kruche ciasto przygotowuję przynajmniej raz...

  • Idealne menu malucha: Drugi rok życia

    ​Skromne dotychczas menu malucha można już bez obaw wzbogacić wieloma nowymi składnikami.

  • Ryba po japońsku - Agnieszka

    ...600g filetów (dorsz, morszczuk ? bez ości), 4 cebule, 1 słoik papryki konserwowej, 1 słoik ogórków konserwowych, olej do smażenia; na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżeczki ketchupu, 0,5 szklanki oleju, 3 łyżki octu, 1 mały koncentrat pomidorowy (puszka), 2 łyżki cukru...

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    ..., gdy będą miały temperaturę pokojową. To bardzo częsty błąd, pamiętajmy o tym, gdy będziemy ubijać białka, by upiec bezę. Ciasto drożdżowe uda się znakomicie, jeśli wszystkie składniki - mąka, jajka...

  • Wypieki bez wpadki

    ...są dobre. Jeśli utoną - lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko...

Artykuły na temat: łatwy na ciasto malo skladnikow
  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ..., znaczy, że są dobre. Jeśli utoną – lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Ciasta bez pieczenia

    Pyszne ciasto nie musi powstawać w piekarniku! Można je wyjąć także... z lodówki!

  • W maju ukaże się książka Zdrowe Lody Christine Chitnis, zawierająca aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na bazie owoców, warzyw, ziół, bez chemii i konserwantów. To idealne przepisy dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej. Lody to pasjonujący i niewyczerpany temat: to deser, który zawsze będzie obecny na naszych stołach (albo w zamrażarce), a wyrastające jak grzyby po deszczu lokalne lodziarnie wskazują na wciąż...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    Teraz, gdy większość warzyw i owoców ma mało wartości odżywczych, sięgajmy po produkty, które straciły przez zimę niewiele cennych składników lub są szczególnie bogate w dobroczynne związki.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Jajko - wszystko co w nim najlepsze

    ​To najlepsze źródło składników odżywczych. Jajko nie podnosi poziomu cholesterolu, to pewne!

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...podawanie dokładnej temperatury w przepisach na potrawy z użyciem masła nie jest przypadkowe. Masło o temperaturze pokojowej jest bardziej plastyczne, co spowoduje, że ciasto szybciej napełni się...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...