• Informacje na temat:

    latwe zupy na zime

Przepisy na temat: latwe zupy na zime
  • Rosół z domieszką orientu na zimę

    ...makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna Krajanka od Lubelli ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Zupy dobre na wszystko

    Są sycące, rozgrzewają i wzmacniają. Zimą nic tak nie poprawia samopoczucia, jak talerz smacznej, gorącej zupy. Choć w wielu domach to tylko wstęp do obiadu, właściwie przyrządzona, sprawdzi się także jako samodzielne, pełnowartościowe danie. W talerzu zupy przygotowanej na wywarze warzywnym lub mięsno--warzywnym maluch znajdzie węglowodany, białka, błonnik pokarmowy, potas, magnez, żelazo...

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Zimowa zupa minestrone według Michela Morana

    Do przygotowania zimowej zupy minestrone potrzebujemy: 3 ziemniaki, marchewkę, rzepę, pora, ćwiartkę białej kapusty, pomidora, 500-700 ml wywaru warzywnego, sól morską, ziele angielskie i majeranek(...) pokrojonego pomidora i miksujemy. Po zmiksowaniu wlewamy wszystko do zupy. Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku". 

  • Tradycyjna zupa gołąbkowa to mięso mielone, kapusta i ryż. U mnie mięso mielone jest ale zamiast ryżu i kapusty są warzywa korzenne. Zupę możemy doprawić chili, dzięki czemu rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni:)

  • Zupoterapia - trend odżywczy "ery pośpiechu"

    ...żywienia patrzyli na nie niezbyt przychylnym okiem. Jednocześnie tzw. sokoterapia jest niezwykle trudna do przeprowadzenia latem. I tu na przeciw wychodzą nam zupy. - Zdrowe zupy dostarczają cenne...

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Wiosna na talerzu

    ...odżywczych, które pozytywnie pobudzają organizm po okresie zimowym. Proste historie - czyli lekkie zupy urzekają aromatem i smakiem, przywołując na myśl przyrodę budzącą się do życia. Naturalnie i wiosennie(...) mielonym pieprzem i solą. Pęczek rzodkiewek umyj, liście drobno posiekaj, a rzodkiewkę zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do zupy i serwuj.  

  • Najprostrzy sposób na wykorzystanie niezjedzonej zupy brokułowej.

Artykuły na temat: latwe zupy na zime
  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    Dietetycy alarmują: jemy coraz mniej zup, a szkoda! Chociaż wielu osobom zupy kojarzą się jedynie z tradycyjną, ciężką kuchnią to w rzeczywistości są one niezwykle wartościowym posiłkiem, który sprzyja szczupłej sylwetce, zdrowiu, wygodzie i dobremu smakowi.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Noworoczne postanowienia – pyszne, pożywne zupy na cały rok!

    ...nie tylko przez pierwszą część roku – wprowadzenia do naszego codziennego menu zup. Dlaczego? Bo zupy kryją w sobie wiele zalet!

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Jak przetrwać ciążę w zimie?

    ...w zimie musi zapewnić ci odpowiednią ilość energii, a także zwiększenie odporności. Powinnaś jednak spożywać mniej więcej tyle kalorii, co zwykle. Postaw na ciepłe i gęste zupy różnego typu, zapiekanki...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji...

  • Zupy dobre na wszystko

    Są sycące, rozgrzewają i wzmacniają. Zimą nic tak nie poprawia samopoczucia, jak talerz smacznej, gorącej zupy. Choć w wielu domach to tylko wstęp do obiadu, właściwie przyrządzona, sprawdzi się także jako samodzielne, pełnowartościowe danie. W talerzu zupy przygotowanej na wywarze warzywnym lub mięsno--warzywnym maluch znajdzie węglowodany, białka, błonnik pokarmowy, potas, magnez, żelazo...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej...

  • Zupowy detoks

    Zupy to przykład slow food „ery pośpiechu” – gotowane na przysłowiowym „niczym”, łatwe do odgrzania przez domowników po powrocie ze szkoły czy pracy, praktyczne, bo można je przechowywać przez 2–3 dni.

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, wrześniowe wieczory. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne części pokarmów, takie jak kości. Co więcej, opracowanie...