• Informacje na temat:

    latwe ciasto z czekolada i budyniem

Przepisy na temat: latwe ciasto z czekolada i budyniem
  • Ciasta z budyniem

    .... Miękkie masło zmiksuj, dodaj zimny budyń, miksuj. Do babeczek kładź łyżkę masy kajmakowej i budyń. Posyp czekoladą i cynamonem.   Ciasto z gruszkami Sposób przygotowania 1. Przesianą mąkę połącz z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Owiń folią, wstaw do lodówki na 30 minut.  2. W szklance mleka rozpuść proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z masłem, dodaj rozpuszczony budyń...

  • Krówkowy serniczek

    Smakowita propozycja dla miłośników ciast bez pieczenia. Sernik z masą korówkową i czekoladą zasmakuje każdemu. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz domowników!

  • Brzoskwinie z nadzieniem

    ...i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z zimnym budyniem. Brzoskwinie wyjąc z puszki, odsączyć, ułożyć w salaterkach, wypełnić kremem budyniowym i posypać wiórkami czekoladowymi.  

  • Sernik Zebra

    ...waniliowego do gotowania Przygotowanie: Mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i masło w kawałkach oraz jedno jajko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na krążek (ok. 32. Cm) i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. 3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na...

  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    Bułeczki z budyniem i kruszonką Sposób przygotowania: 1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj. 2. Do sypkich składników dodaj sól. Wlej mleko z drożdżami. Dołóż jajko i miękkie masło. Dobrze zagnieć. Ciasto odstaw na 1 godz. 3. Nadzienie: śliwki wypestkuj, pokrój.  Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ..., czekolada. Przyprawy: kostki bulionowe, mieszanki przypraw, musztarda, keczup, majonez, dipy i dressingi. Małgorzata Źródlak prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie...

Artykuły na temat: latwe ciasto z czekolada i budyniem
  • Orzechowe frykasy

    Tarta jabłkowo-orzechowa Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 25 dag musli, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 5 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, sól, tłuszcz(...) i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką...

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Tylko odrobina słodyczy

    .... 4. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy keksowej (wypełnij ją co najwyżej w 2/3). Piecz godzinę w 180° C. Pergamin usuń dopiero, gdy ciasto zupełnie ostygnie. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem(...) ciasto, łatwo odstające od ręki. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Ponownie przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 30 min. 3. Następnie ciasto ponownie zagnieć i podziel na 6 porcji. Z każdej uformuj...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Uczta dla zmysłów - ciasteczka nie tylko od święta!

    ...tylko na święta, choć w tym czasie smakują nieco inaczej... Z podanych składników zagniatamy ciasto. Masło można posiekać, mąkę przesiać, ale nie jest to konieczne. Można zrobić ciasto z dwóch porcji i do jednej dodać kakao. Gotowe ciasto zawinąć w folię lub papier i wstawić do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm...

  • Apetyczna książka napisana z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się sztuki czekoladnictwa od samych mistrzów i wykonać we własnej kuchni musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady. Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów „czekoladowych", którym trudno się oprzeć.Dla kogo jest ta książką?- wszyscy, którzy uwielbiają smak...

  • Głodne uczucia

    .... Tym razem dziecko już samo otworzy szafkę, w której zawsze czekało ciasto, czekolada na smuteczki. To stanie się jego strategią radzenia sobie z napięciem, stresem na długie lata. W Trójmieście...

  • O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino. Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...z dodatkami, sery pleśniowe. Słodycze: guma do żucia, żelki, gotowe budynie, lody, czekolada. Przyprawy: kostki bulionowe, mieszanki przypraw, musztarda, keczup, majonez, dipy i dressingi. Małgorzata...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...