• Informacje na temat:

    latwe ciasta w foremce

Przepisy na temat: latwe ciasta w foremce
  • Łatwe ciasta ucierane

    ...ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół.  3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe, obok kremowe. Przykryj ułożonymi odwrotnie kawałkami ciast w różnych kolorach. Owiń masą, zlep ją. Tak samo przygotuj resztę ciasta i marcepana. Pistacjowy kołacz Sposób przygotowania...

  • Łatwe ciasto czekoladowe

    ...jest około 165 mg magnezu, co stawia czekoladę w czołówce produktów bogatych w magnez. Do przygotowania ciasta czekoladowego potrzebujemy: tabliczkę gorzkiej czekolady, 125 g masła, 125 g cukru, 3 jajka...

  • Ciasta z budyniem

    Babeczki z cynamonem Sposób przygotowania 1. Zimne składniki ciasta zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, ułóż w foremkach, nakłuj widelcem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.  2. Ugotuj budyń, ostudź. Miękkie masło zmiksuj, dodaj zimny budyń, miksuj. Do babeczek kładź łyżkę masy kajmakowej i budyń. Posyp czekoladą i cynamonem.   Ciasto z gruszkami Sposób przygotowania 1. Przesianą mąkę...

  • Zaskocz gości bliskowschodnim ciastem z tahini!

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem. 2. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej, aż łatwo je będzie(...) czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj. 5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając. 6. Gotową masę umieść w foremce i posyp...

  • Słodkości na czas kryzysu

    ...konsystencji. 3. Powstałą masę umieszczamy w foremce (u nas ok. 21x11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto w kilka minut 1. Suche(...). Do formy przekładamy ciasto, wygładzamy je ręką. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi lub kruszonką. 5. Kruszonka: łączymy dwie łyżki cukru, dwie łyżki...

  • Ciasteczka z oczkiem

    ...1. Dwie szklanki mąki przesiewamy do miski. Dodajemy dwie łyżki proszku do pieczenia, szczyptę soli i dwie łyżki cukru. Mieszamy drewnianą łyżką. 2. Do miski z przesianą mąką, cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia dokładamy pół kostki masła, które siekamy ostrym nożem. Dolewamy mleko o temperaturze pokojowej (3/4 szklanki). Całość starannie mieszamy. 3. Z powstałego ciasta formujemy...

  • Muffiny jagodowe

    ...maślanej. Wlej mleko. Wymieszaj mikserem. 2. Jagody przebierz, oprósz odłożoną mąką. Owoce dodaj do ciasta i delikatnie przemieszaj łyżką. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je w środku tłuszczem. Do każdego wgłębienia nałóż porcję ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 35 minut.

  • Placek z masą waniliową

    Będzie idealny na rodzinne uroczystości. I ma jeszcze jedną zaletę – przygotowuje się go tak łatwo, że możesz serwować go bliskim nie tylko od święta!

  • Mini quiche z serem i porem

    Z łatwo dostępnych i niedrogich składników możesz przygotować eleganckie i smaczne przystawki.

  • Babeczki migdałowe

    Kuszą samym swoim wyglądem i zachwycają smakiem. Na dodatek robi się je łatwo i szybko. Oto najprostszy przepis na migdałowe babeczki, które można ozdobić konfiturą wiśniową.

Artykuły na temat: latwe ciasta w foremce
  • Łaciaty serniczek

    Dwukolorowe łatwe ciasto.

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Niezawodne ciasta

    Bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Te ciasta zawsze się udają.

  • W maju ukaże się książka Zdrowe Lody Christine Chitnis, zawierająca aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na bazie owoców, warzyw, ziół, bez chemii i konserwantów. To idealne przepisy dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej. Lody to pasjonujący i niewyczerpany temat: to deser, który zawsze będzie obecny na naszych stołach (albo w zamrażarce), a wyrastające jak grzyby po deszczu lokalne lodziarnie wskazują na wciąż...

  • Chleb na sodzie

    Niesamowicie pyszny i łatwy do zrobienia. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, bez drożdży chleb również może być obłędnie pyszny!

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Tarteletki z łososiem

    Kruche babeczki (tartaletki) najlepiej piec w silikonowych foremkach. Nie trzeba ich natłuszczać, ciasto do nich nie przywiera i gotowy wypiek łatwo z nich wyjąć.

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...