• Informacje na temat:

    lasagne bolońska

Przepisy na temat: lasagne bolońska
  • ..., wlać szklankę mleka i jeszcze dusić na wolnym ogniu pół godziny. Można w trakcie wrzucić parę igiełek rozmarynu, lub przyprawić ostrzej papryczką. Doskonałe do makaronów, lasagne, canneloni. Makaron al...

  • ...wino. Na końcu wycisnąć czosnek i wszystko dobrze wymieszać. Mamy wspaniały sos boloński do spaghetti. Jednak do lasagne, trzeba zagęścić ten sos mąką i chwilę pozostawić na ogniu. Sos beszamelowy(...), lekko przysmażyć, zalać zimnym mlekiem i ciągle mieszając zagotować. Dodać sól, ser, gałkę i sos gotowy. Makaron lasagne (10 płatów) ugotować (ok. 10 minut) w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem...

  • Włoskie smakołyki

    ...pomidorem. Lasagne bolognese Sposób przygotowania Zeszklij na oliwie posiekaną cebulę. Dodaj startą marchew, posiekaną łodygę selera i boczek. Wrzuć mięso. Smaż kilka minut. Wlej(...), białym pieprzem i gałką. Porcję beszamelu wylej na spód formy. Układaj na przemian makaron, sos boloński, beszamel, posiekaną bazylię do smaku i parmezan. Piecz lasagne 45 min w 180 st...

  • Święta po włosku

    Co warto wiedzieć o włoskim makaronie.

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    ...i podaję. Lasagne po bolońsku Składniki: opakowanie lasagne (dużych płatów makaronowych), 40 dag mięsa mielonego, 2 cebule, spora marchewka, 2 ząbki czosnku, 2/3 szklanki przecieru pomidorowego, sól...

Artykuły na temat: lasagne bolońska
  • Lasagna z cukinią i dwoma sosami

    ...mieszając, wlej mleko. Gotuj chwilkę. Dopraw solą i gałką muszkatołową.  5. Posmaruj formę oliwą. Wylej porcję sosu beszamelowego. Ułóż połowę płatów lasagne, sosu bolońskiego i cukinii. Czynność powtórz...

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...

  • Kochasz makarony i włoską kuchnię? Ten przepis na lasagne musisz wypróbować!

    Potrawy rodem ze słonecznej Italii podbijają serca smakoszy na całym świecie. Urzekają prostotą i składnikami najwyższej jakości. To prawdziwie domowe gotowanie! Makarony pojawiają się na naszych stołach zarówno jako eleganckie frykasy, jak i codzienne dania błyskawiczne. Mimo wszystko lasagne postrzegana jest jako specjał bardziej skomplikowany, odpowiedni dla kucharzy na wyższym poziomie...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Klasyczne lasagne z mięsem

    Składniki: Makaron do lasagne Mleko Sos boloński Mięso mielone Ser i bazylia Mąka pszenna Masło Oliwa z oliwek Pieprz Sól Na sos beszamelowy: roztop masło w rondlu, stopniowo dodawaj mąkę, mleko, zmniejsz ogień i mieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż mięso mielone, dodaj sos boloński. Dopraw solą i pieprzem.  Natrzyj formę...

  • Luty już za nami i wszystko wskazuje na to, że wraz z nim, odeszła także zima. Co zostało? Masa wspaniałych przepisów dodanych przez naszych użytkowników. Zobaczcie, które z nich cieszyły się największą popularnością. Fot. Smaker.pl Wszystko wskazuje na to, iż pod względem kulinarnym luty został zdominowany przez przygotowania do tłustego czwartku. Szczególnie chętnie poszukiwaliście przepisów na pączki, faworki oraz różnego rodzaju słodkości, które osłodzą ostatnie chwile karnawału. Trend...

  • Prosta kuchnia włoska

    Zrób lasagne, cannelloni lub małe pierożki i poczuj się jak w pięknej, słonecznej Italii!

  • Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego....

  • My się zimy nie boimy! Ferie z marką  WINIARY

    WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem – doskonała kompozycja ziół i składników sprawia, że nasza lasagne zyska bogaty smak i idealną konsystencję. W środku znajdziemy składniki, które znamy: suszone warzywa, mieszankę ziół oraz parmezan z północnych Włoch. Dzięki WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku w prosty i szybki sposób przygotujemy smakowite danie, które pokochają...

  • W ostatnim czasie tarty zawładnęły sercami Polaków. Przygotowuje się je niezwykle prosto, a ich smak zależy jedynie od naszej wyobraźni. Co ważne możemy zaserwować je zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Dziś skupiamy się na tych drugich, prezentując wam najciekawsze pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas byłby w stanie odmówić sobie smakowicie wyglądającego kawałka tarty, która dopiero co opuściła piekarnik? Taka potrawa jest doskonałym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy...